• Nemzetközi Csipkekonferencia és Kiállítás Palócföldön

2022. június 24-26 között került megtartásra a „XVI. Nemzetközi Csipkekonferencia és Kiállítás Palócföldön” című rendezvény Kozárdon. A résztvevők Bobowáról, Katowicéből, Krakkóból, Rozsnyóról, Bulgáriából, Hövej és az ország számos településéről érkeztek.

Köszönet a közreműködő előadó művészeknek, Konrád Viktor dudásnak, Erdei Lilla etnográfusnak, dr. Hajdú Tamás gombkötő népi iparművész mesternek és Kósa Klára keramikus művésznőnek a tartalmas előadásokért.

Az alkotóknak a szakmai előadásokon, közös alkotáson túl egy közös kirándulással kedveskedtünk, és Kisgyőrbe látogattunk el, ahol Kékedi László polgármester úr, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője, akadémikus bemutatta a „Fából faragott falut”.

A rendezvény a Magyar Falu Program támogatásával valósul meg.

Pályázati azonosító: FCA-KP-1-2021/4-000448.

  • Kisjankó Bori Országos Hímző pályázat

XXX. Kisjankó Bori Országos Hímző pályázaton a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének két tagja, Fiser Józsefné és Csiki Tünde díjazásban részesült. Fiser Józsefné a „Lakástextil és közösségi terek textíliái”, egyéni hagyományos kategóriában I. díjában részesült, Csiki Tünde a Matyó Népművészeti Egyesület „Különdíját” vehette át, a gyöngyösi szűcshímzés felkutatásáért, feldolgozásáért.

Gratulálunk a díjazottaknak!

  • Tárlatvezetés Bocsi Évánál, a Népművészet Mesterénél

Bocsi Éva népviseleti babakészítő, Népi iparművész, a Népművészet Mestere salgótarjáni kiállító termét látogatták meg a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete és Gyöngyös Város Barátainak Köre tagjai.

A kazári és vizslási viseletbe öltöztetett babákon kívül, megnéztek néhány eredeti, régi ruhadarabot is. Többen felpróbálták a féketőket, és viselettörténeti tárlatvezetést hallgattak meg.

  • Mesterségek és foglalkozások

A Mesterségek és foglalkozások blog írója két alkotónkat is megkereste, hogy képes riport formájában mutassa be munkájukat. Így Kiss Tünde gyékényfonó, Népi iparművészről és Bocsi Éva népi babakészítőről készített riportokat, amelyek az alábbi linken tekinthetők meg:

https://www.facebook.com/mestersegekfotoriport