Magyarországi Kovácsmíves Céh eseményei

Magyarországi Kovácsmíves Céh eseményei

  • Kovácsművészeti Alkotótábor és Országos Kovácstalálkozó – Vése 2019. 07. 22-27

A Magyarországi Kovácsmíves Céh és Vése község önkormányzata 18. alakalommal rendezte meg az Országos Kovácstalálkozót, amelyhez kapcsolódva első ízben rendeztek kovácsművészeti alkotótábort. A július 22-én, hétfőn kezdődő alkotótábor utolsó napján, 27-én szombaton megrendezett országos kovácstalálkozón állítottuk fel, és adtuk át a táborban elkészített kovácsoltvas alkotást, a község főterén álló, a két világháború áldozatai előtt tisztelgő emlékmű védő- díszkerítését. A művet a Céh látómestere, Takács István népi iparművész tervezte, és ő volt a tábor szakmai vezetője is. A háromszárnyú kerítés középső szárnyának központi mezőjében egy életfa motívum hirdeti az élet győzelmét a halál felett, az oldalsó mezők ritmikus, hullámzó, fűzött elemei az élet sodrását, folytonosságát, állandó haladását szimbolizálják. A mű kivitelezésében a tábor minden résztvevője fontos szerepet kapott, a részfeladatok elosztásánál ki-ki kiválaszthatta a számára legtesthezállóbb munkaterületet, de a mű összeállításánál és a központi motívum megalkotásánál a közös munkára és a még kevésbé ismert szakmai fogások átadására került a fő hangsúly. Az életfa motívum elemei egy ma már lassan feledésbe merülő technikával, kovács tűzi hegesztéssel lettek összekovácsolva. A tűzi hegesztések sorában a végső , a teljes motívumot egységbe fogó hegesztés szakmailag különösen nehéz, amikor két külön tűzben kell a hegesztés előtti hevítést elvégezni, ilyenkor a munkafolyamatban résztvevő kovácsok nagyon jól összehangolt munkájára van szükség.

A jó munkaszervezésnek, és résztvevők hallatlan lelkesedésének köszönhetően, a mű méreteihez, igényességéhez képest rövid idő alatt sikerült maradéktalanul megvalósítani a tervet, sőt, még a korrózióvédő felületkezelésekre is sor került. A táborozók nagy része először vett részt ilyen nagyléptékű, köztéri mű létrehozásában, számukra a műveleti lépések felépítése, a részletelemek elkészítésétől a teljes kompozíció összeállításáig rendkívül tanulságos volt. A négy céh tag (Takács István, Csiszár Tibor, Bartos Mihály, Weigel Harri) és a három nem céh tag (Kovács Zoltán, Hegedűs Árpád, Dusnoki Gergely) táborozó között a kiváló együttműködés azonnal létrejött és szakmai barátsággá alakult.

A tábor résztvevőit Vése község teljes ellátásban részesítette, étkeztetésükről és elszállásolásukról kitűnő házigazda módjára gondoskodott. A község vendégháza a műemlék jellegű kovácsműhely, és a három tűzhelyes műhelyszín szomszédságában áll, ez a körülmény is rendkívül kedvező volt a hatékony alkotó munka számára.

A tábor utolsó napján, ami egyben az országos kovácstalálkozó napja is volt, a táborozók a helyszínre vitték és felállították az elkészült alkotást. A község polgármestere, a választókörzet országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés alelnöke, és a község polgárai ünnepélyes keretek között vették át és avatták fel a művet. A táborozók ezután bekapcsolódva a kovácstalálkozó eseményeibe , mesterség bemutatókat tartottak, otthonról hozott műveikkel szerepeltek a kiállításon és részt vettek a kovács versenyben. A táborozók közül Weigel Harri első, Bartos Mihály és Hegedűs Árpád megosztott harmadik helyezést ért el a versenyben.

A kovácstalálkozó, mint minden évben, idén is sok ezer látogatót vonzott, főleg a környező településekről, de az ország távoli pontjairól is. A 25 szakmai résztvevő valóban a legkülönbözőbb vidékekről érkezett, Zalaszentgróttól Orosházáig, Szentendrétől Mezőkövesdig. A tábor és a kovácstalálkozó zárásakor a Céh és a Vései önkormányzat képviselői megállapodtak, hogy ezentúl minden esztendőben megrendezik ezt a nagyszabású rendezvényt, minden országos kovácstalálkozó hetében alkotótábort szerveznek, minden alkalommal köztéri, vagy közösségi térbeli művet létrehozandó. Az alkotótáborok ezután is, ahogyan az első alkalommal is, a művek létrehozásán túl a tapasztaltabb generáció és a pályakezdő kovácsok közötti tudás átadás célját is szolgálni fogják.