• Kaláris -készítő foglalkozás a Fehér István Művelődési Házban, Tápióbicskén – 2022. aug. 2.

A Magyar Gyöngy Egyesület és a Kikelet gyöngyfűző klub közös szervezésében Nyitott Műhely címmel gyöngyfűző foglalkozást tartottunk 2022. június 29-én, kedden Tápióbicskén a Fehér István Művelődési Házban. A foglalkozáson Nagy Gyöngyi és Neczné Vajna Zsuzsanna, Népi iparművészek segítségével gyöngyszalagot fűztek a Tápió-vidék településeiről érkező gyerekek. A program a Csoóri Sándor Alap által támogatott Megújulás a Magyar Gyöngy Egyesületben című pályázat keretében valósult meg.

  • Családi nap Farmoson – 2022. aug. 13.

Hétvégén Farmoson jártunk, a Tápió Natúrpark „Aktív családi nap” rendezvényén. Gyöngyfűző foglalkozással, mesterségbemutatóval vártunk kicsiket és nagyokat.

  • Mesterségek Ünnepe a budai Várnegyedben – 2022. aug. 19- 21.

A három napos rendezvényen öt gyöngyfűző népi iparművész mutatkozott be alkotásaival az egyesület pavilonjában.

Emellett számos különféle gyöngyfűző technikát mutattunk be a látogatóknak: gyöngyszövés, gyöngyhímzés, kalotaszegi hálós technika, valamint sárközi és román ékszerek készítésébe is bepillanthattak a látogatók.

  • A népiékszer- készítés jövője 2.0 – 2022. okt. 8.

A Magyar Gyöngy Egyesület második alkalommal megrendezett konferenciáján, melynek a Hagyományok Háza adott helyet, közel nyolcvan érdeklődő jelenlétében érdekes előadások mutatták be a népiékszer- készítés jelenét és jövőjét.

A délelőtt folyamán Dr. Nagy Janka Teodóra – tanszékvezető egyetemi tanár (PTE KPVK, Szekszárd) A gyöngy útja Jablonectől a Sárközig című előadásában a tájegység hagyományait, jellegzetességeit foglalta össze, különösen a női társadalom identitás igényét kiemelve. Bemutatta a jabloneci cseh gyöngyök fejlődésének útját kialakulásától napjainkig.

Dr. Nemesházi Valéria – gyöngyfűző és gyöngykötő Népi iparművész Művészet és/vagy mesterség. Úri? Polgári? Népi? című előadásában arra kereste a választ, hogy valójában művészet- e a népi ékszerkészítés.

Kiss Gabriella – gyöngyfűző Népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere Él-e még a népművészet Kalotaszegen? című eladása a mai Kalotaszeg hétköznapjait mutatta meg a hallgatóknak.

Kovácsné Balogh Gabriella – népviselet kiegészítő Népi iparművész a kiskomáromi gyöngyös necc elkészítésének rejtelmeibe kalauzolta el a jelenlévőket.

Az ebédszünetben a résztvevők alkotásaiból érdekes kiállítást állítottunk össze.

Délután műhelyfoglalkozások keretében négy különböző gyöngyfűző technikába kóstolhattak bele a rendezvényen résztvevők.

Farkasné Jeszenszky Anita – gyöngyfűző, Kézműves Remek – díjas ékszerkészítő Népi iparművész irányításával kalotaszegi mellénydísz gyöngyös tulipánját lehetett elkészíteni bojtos fülbevaló formájában.

Kiss Gabriella – gyöngyfűző Népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere a kalotaszegi minták tervezésének lehetőségeit mutatta be.

Kusnyárné Deák Zsófia – gyöngyfűző Népi iparművész tűszövés technikával medál fűzését tanította, végül Nagy Gyöngyi – gyöngyfűző, Gránátalma- és Király Zsiga-díjas Népi iparművész a kalotaszegi gyöngyszalagok mintatervezésének lehetőségeit és fűzésének technikáját mutattatta be a hallgatóságnak.

A rendezvény zárásaként a látogatók az egyesület tagjai által készített apró ajándékokkal, és rengeteg élménnyel búcsúztak a Hagyományok Házából.