• Közgyűlés

2022. május 28-án megtartottuk tisztújító közgyűlésünket. Az eseménynek ezúttal a bánhidai Szlovák Ház adott otthont. A tatabányai egyesületi tagok jóvoltából gazdag „terülj, terülj, asztalkám” és finom frissítő várta a nagy melegben érkezőket. Ezúttal 31 tagunk tudott részt venni ezen a közgyűlésen.

Miután meghallgattuk és elfogadtuk Elnök asszony és a vezetőségi tagok beszámolóját, valamint a költségvetést és a pénzügyi beszámolót, egy perces csönddel és gyertyagyújtással emlékeztünk Fürstné Hábal Gabriella és Kun Lászlóné, 2021-ben elhunyt egyesületi tagjainkra.

Az Egyesület vezetősége és felügyelő bizottsága ezt követően lemondott, és dr. Nagyné Perjési Ildikó, a Jelölő Bizottság elnökeként levezette a választást, amelynek eredménye a következő:

elnök: Vonsik Zsuzsanna

vezetőségi tagok: Félegyházy Józsefné, Kovács László Tiborné, Nagy Vincéné, Nemes Viola, Pappné Gál Kinga, Soós Réka

Felügyelő Bizottság: Huj Ferencné, dr. Sárospatakiné dr. Fazekas Judit, Túrós Istvánné

Végül az újraválasztott Elnök asszony tájékoztatta a tagságot az Egyesület függőben lévő pályázatairól, a nyári Csipkehétről és a további nyári programokról, valamint több közös program tervéről.

A közgyűlés után a tatabányai csipkések gazdag szendvicsebéddel vendégelték meg a résztvevőket.

  • Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál

Nagy élmény volt, hogy 2022. június 11-én Egyesületünk is részt vehetett a százhalombattai Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválon. Az ünnepen mesterség bemutató mellett lehetőséget biztosítottunk a csipkeverés alapjaival való ismerkedésre. Nagy örömünkre több fesztiválozó kipróbálta ezt az izgalmas mesterséget.

  • Magyar Csipkehét

A XXXIV. Magyar Csipkehetet, amelyet Cserkeszőlőn tartottunk 2022. július 1-7-ig, Takácsné Bystrická Ludmila beszámolójával idézzük meg:

Révész Márta meghívására érkeztünk Cserkeszőlőre a nyári táborba. A szállás elfoglalása után a Jurta táborban berendeztük a csipke kiállítást. A megnyitón Vonsik Zsuzsa, a Magyar Csipkekészítők Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Révész Márta csipkekészítő, Népi iparművész, a Csipkehét háziasszonya a csipke szépségéről beszélt, majd Dr. Tóth Dániel, Cserkeszőlő jegyzője megnyitotta a csipkehetet, jó munkát és kellemes hetet kívánva mind a 28 csipkekészítőnek.

A csipkehét témái:

-Vert reticella, oktató: Kárpáti Veronika

 -Varrott reticella, oktató: Balogh Marianna

A vert reticella fonásos, pikós csipke, több minta közül választhattunk, Veronika egyszerűbb és 40 pár verőkével készülő, kihívásokkal teli csipkékkel készült.

A varrott reticella az itáliai reneszánsz varrott csipke legkorábbi változata. Jellegzetessége a négyzetekbe komponált geometrikus minta, az alapszálakat huroköltés és velencei pikó díszíti. Mindkét csipke idő- és munkaigényes, de a végeredmény gyönyörű.

Kihasználtuk a gyógyfürdő közelségét, a hőségben jólesett a fürdőzés.

Meglátogattuk Révész Márta Csipkeházát és Bemutatótermét, sok szép csipkét és gyönyörű ruhát láttunk. Utolsó előtti estén Márti férje, Laci finom körömpörköltet főzött. Majd a tombola következett, sok szép és hasznos nyereménnyel. A fődíjat, egy stólát Nagy Vincéné Marika nyerte. Csütörtökön zárult a csipkehét, sok kis darab reticella készült, tapasztalt oktatók felügyelete, segítsége mellett.

Köszönjük a szervezőknek és mindenkinek, aki munkájával hozzájárult, hogy tartalmas, kellemes hetet töltsünk Cserkeszőlőn.