• Nemzetközi megjelenés

Nagy nemzetközi elismerésként Turós Istvánné, Éva Hunnia csipke tervei megjelentek az OIDFA (Nemzetközi Vert és Varrott Csipke Szövetség) legutóbbi lapjában. Éva nagyon régóta küldetésének tartja a Hunnia csipke különleges technikájának továbbadását. Amellett, hogy ennek a sajátos vert csipkének minden apró részletét ismeri, hihetetlen türelmes tanár. Egyesületünkben is már több továbbképzést tartott erről a technikáról. Vele örülünk, hogy a nagyvilág csipkései is megismerhetnek néhány fogást a Hunnia csipke készítéséből. Gratulálunk, Éva!

  • Nyitrai kézművesek látogatása Tatabánya-Bánhidán

Takácsné Bystrická Ludmila beszámolója:

A Magyar Csipkekészítők Egyesületének együttműködési megállapodása van a Bánhidai Szlovák Házzal. Különböző közös rendezvényeken veszünk részt. Szeptember 17-én a Bánhidai Szlovák Önkormányzat, a Magyar Csipkekészítők Egyesülete és a Bánhidai Kézműves Kör meghívására érkeztek a Nyitrai Művelődési Központ kézművesei közös munkálkodásra. Nagy Vincéné köszöntötte a vendégeket.

Varga Szilvia, a nyitrai Művelődési Központ magyar referense bemutatta a kézműveseket, majd kiállították a saját alkotásaikat: viseletes babákat Zoboralja településeinek mintakincsével, hajócsipkét, vesszőfonást, levendulás illatpárnákat és ajándéktárgyakat, csuhéfonást, makramét.

Egy kis frissítő után meglátogattuk a nemrég felújított egykori Bányásztiszti Kaszinót, a Tulipános házat. Óváros gyöngyszeme a szecessziós épület, tulipános homlokzati motívum díszeiről kapta a nevét.

Ebéd után bemutatót tartottak a vendég kézművesek, a Kézműves Körünk tagjai Nagy Kinga irányításával bőrös foglalkozást és a Komáromi láda motívumainak festését sajátították el.

A vendégek ajándékul a Komáromi Láda kifestő könyv egy-egy példányával térhettek haza.

Varga Szilvia meghívására legközelebb Nyitrán találkozunk.