• Nyár folyamán lezajlott táboraink:

XVI. Országos Bútorfestő Alkotótábor

2022. június 20-24-ig már XVI. alkalommal szerveztük meg az Országos Bútorfestő alkotótábort. Az évek során, évről évre más – a történelmi Magyarországon fellelhető – tájegység örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők.

Az idei táborunk témája volt a Dunántúli templomok kazettás mennyezetei voltak.

Az egyhetes képzés 2022-ben meghívott szakmai vezetője Cz. Budai Katalin bútorfestő népi iparművész volt.

Táboraink egyéni arculatát az adja, hogy igyekszünk a bútorfestés nagy mestereit elhívni a foglalkozásokra. Így, a résztvevők első kézből, a hiteles forrásból, a tájegység mestereitől tanulhattak, s tanulhatnak.

A tizenhatodik éve működő alkotótábor eddigi témái voltak:

 • Háromszék
 • Udvarhely környéki, „vargyasi” stílus
 • Kalotaszeg festett bútor
 • Torockó hagyományos motívumai
 • Harta egyedi formavilágú festett motívumai
 • Felvidéki református kazettás mennyezetek
 • Sárközi festett bútorok
 • Festett bútor restaurálása és tervezési technikák bemutatása
 • Szentsimoni Római katolikus templom kazettás mennyezetek motívumai
 • Háromszék
 • Hartai festett bútor mintavilága
 • Torockói szekrények és ládák
 • Felvidéki minták és bútorok
 • Sárközi ládák
 • Alföldi festett bútorok (Hódmezővásárhely)

A tematikát úgy dolgoztuk ki, hogy minden évben új jelentkezők is kapcsolódhassanak a táborunkhoz.

A csoport ellátogatott Sárszentmihályra, ahol a Református templom restaurált karzatát tekintette meg. A táborban szakmai előadást tartott Ware-Nagy Orsolya építészmérnök a Pákozdi Református templom festett mennyezet kazettáiról. 

XXVIII. Csipkehét Alkotótábor

A csipkehét szakmai vezetője: Kárpáti Veronika népi iparművész, csipkeverő volt.

A tábor résztvevői a Guipure csipke technikákkal ismerkedtek meg.

Az első Fehérvári Csipkehét név alatt futó program 27 évvel ezelőtt a Fejér megyei alkotók számára szervezett mesterképző volt, mely az évek során országszerte ismertté vált. A tábor sikerét változatos programjainak köszönheti, hiszen mindig új és különleges technikákkal ismerkedhettek meg évről évre a résztvevők.

Idén a továbbképzésre Nyíregyházáról, Tatabányáról, Budapestről, Császárról és Székesfehérvárról és a Gárdonyhoz tartozó Agárdról érkeztek a résztvevők.

A csipkehét szakmai vezetője: Kárpáti Veronika népi iparművész, csipkeverő volt.

Fehér Virágok Kézműves Alkotótábor 

A kézművesség iránt érdeklődő fiataloknak és felnőtteknek, kezdőknek és haladóknak 2022. június 22-24. között kézműves alkotó napokat hirdettünk.

A résztvevők ötleteket, mintákat, a mintadarabok elkészítéséhez anyagismeretet kaptak. A mesterek irányításával minden témanap végére a tárgyak el is készültek, s azonnal használatba is vették a résztvevők.

Idén is az adta a program különlegességét, hogy minden nap más-más mesterség mutatkozott be. A mesterek külön készültek arra, hogy kezdőknek és haladóknak, fiataloknak és felnőtteknek is kínáltak programot. A nemez foglalkozáson tarsolyt, a bőrműves napon kisebb bőrtáskát készítettek. A harmadik napon, megismerkedtek a résztvevők az ütőfás mézeskalács készítésével, a csuhéfoglalkozáson növényi festékkel festették a csuhét, és az elkészült színes alapanyaggal fonták a kosarat. A gyöngyfűző foglalkozáson csafringok készültek.

 • Új, a közeljövőben lévő táboraink:

 XVI. Országos Bútorfestő Alkotótábor II.

Az idei évben a sok érdeklődőnek köszönhetően még egy bútorfestő tábort szervezünk ugyanazzal a tematikával, mint júniusban. A táborunk témája a dunántúli templomok kazettás mennyezetei. A tábor meghívott szakmai vezetője Cz. Budai Katalin bútorfestő népi iparművész.

Időpont: augusztus 8-12. (naponta 9.00-17.00)

Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ (Dinnyés, Gárdonyi Géza u. 25.) 

Fehér Virágok Alkotótábor II. a Szépművestár oktatóival

Időpont: augusztus 8-12. (naponta 9.00-16.00)

Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ (Dinnyés, Gárdonyi Géza u. 25.)

Ebben az évben másodszor hirdetünk naponta változó témával, kézműves mesterséggel tábort, melyre nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket. Nagy örömünkre most a Szépművestár oktatói vezetik a foglalkozásokat.

A napokat úgy alakítottuk ki, hogy kezdő és haladó egyaránt megtalálhassa a számára megfelelő programot. A résztvevők ötleteket, mintákat, a mintadarabok elkészítéséhez anyagismeretet kapnak. A mesterek irányításával minden témanap végére a tárgyak el is készülnek, s azonnal használatba is kerülhetnek.

Augusztus 8.

Nemezelés – övtáska készítése

Foglalkozásvezető: Sajtos Szilvia nemezkészítő, népi iparművész

Augusztus 9.

Vesszőfonás- szappantartó vagy gyümölcsös tál készítése

Foglalkozásvezető: Hajdú Marcsi kosárfonó

Augusztus 10.

Bőrözés – tolltartó vagy kulcstartó készítése

Foglalkozásvezetők: Ticzer Bea bőrműves, a Népművészet Ifjú Mestere

Augusztus 11.

Csuhécsomózás – alátét vagy tálka készítése

Foglalkozásvezető: Kovács Kata csuhéfonó, Népi játék és kismesterség oktató

Augusztus 12.

Gyöngyözés – pénztárca vagy szemüvegtok készítése gyöngyhímzett díszítménnyel

Foglalkozásvezető: Dukát Judit gyöngyfűző, népi iparművész

A tábor létszáma: maximum 15 fő/nap – A tábort a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

Bővebb információ az egyesület facebook oldalán, illetve e-mailben: magyarart@gmail.com

Jelentkezés

 • Iparművészeti termékek csoportos termékminősítése 

Az OMSZI Nonprofit Kft. által felkért szakértők 2022. május 25-én megtekintették a Magyarországi Alkotóművészek Közép-, és Nyugat-dunántúli Regionális Társaságának dinnyési alkotóházában megrendezésre kerülő Iparművészeti termékek csoportos termékminősítésére beérkezett kézműves termékeket.

A Szakértői Bizottság meglátása szerint a tavaszi csoportos termékminősítésre nagyon magas színvonalú alkotások érkeztek be különböző iparművészeti ágban dolgozó művészektől. A szakértők a termékminősítésre benyújtott 98 alkotásból 19-ot utasítottak vissza és 79-et fogadtak el. Több alkotót dicséretben részesített.

Szakértők voltak: Istenes Péterné Bein Klára textilművész, Rékasy Bálint fémműves tervezőművész és Lublóy Zoltán kerámia tervezőművész, az OMSZI Nonprofit Kft. részéről Hidas Bence művészeti asszisztens és Gátszegi Katalin

A következő csoportos minősítést 2022. november 16-án tartjuk. A felhívás elérhető az egyesületünk facebook oldalán: https://www.facebook.com/MARTegyesulet

Információ kérhető a magyarart@gmail.com címen.

 • MintaKINCStár programok:

-Fülek 2022.július 4-5. – pedagógus képzés a Barkó Kézműves Egyesület és Motolla Kézműves Baráti Kör szervezésében

A két nap során a résztvevő pedagógusok elkészíthették saját készletüket, melyet a tanítás során beilleszthetnek mind a tanórai, mind a tanórán kívüli foglalkozásokba.

-Jászberény – 2022. július 9. Készíts FOLKnoteszt! – notesz készítése könyvkötészeti technikával jász minták felhasználásával az Open Roomli Fesztivál keretében a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesülettel együttműködve.

-Lovas 2022. július 17. – Táncház Akadémia projekt részeként, a Veszprém – Balaton 2023 keretében

„A Táncház Akadémia projekt nyitott alkalmaira bárki bármikor becsatlakozhat, nincs szükség előképzettségre. Nálunk „szórakozva tanulhatsz”, interaktív formában ismerkedhetsz meg az UNESCO „Legjobb megőrzési gyakorlatok” regiszterében szereplő táncház módszer alapján népszokásokkal, népzenei, népdal- és néptánckincsünkkel.”

Volt gyermekkoncert Páll Évivel, felléptek a Gyermek Néptáncosok XV. Országos Szólótánc Fesztivál Díjazottjai és a „Mesterek és tanítványok” pályázat kiemelkedő produkciói. Volt interaktív viselet bemutató Laczkó Tibor vezetésével (sárközi, kalocsai)

Volt tánctanulás, daltanulás és közös nótázás Navratil Andrea vezetésével. A nap Táncházzal zárult, Farkas Zoli és bandája muzsikált. A nap folyamán megtekinthették a látogatók a „Táncház50″ kiállítást.

-Válaszút 2022. július 20-21.– BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA, Kallós Zoltán Alapítvány, Válaszút

Mottója: NÉPZENE – NÉPTÁNC – KÉZMŰVESSÉG

ISKOLA – KÖZÖSSÉG – ÉLET

Az Akadémia keretében pedagógusoknak tartottunk játékkészítő és alkotó foglalkozásokat. A résztvevők egy része saját vidékéről hozott mintával dolgozott, s kapott sok-sok ötletet a felhasználáshoz. Cél volt, hogy minden résztvevő az adott korosztálynak megfelelően tudja elkészíteni játékgyűjteményét, mellyel a helyi motívumkincsre tudja irányítani a figyelmet. 

-Létavértes 2022. augusztus 4. „Népművészet az oktatásban” című interaktív napon mutatkozik be programunk, melyet Létavértesen a Vértesi Református Egyházközség fenntartásában működő Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény szervez pedagógusoknak.