• Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt…

 I/1.  Adventi kiállítás

Egyesületünk, minden évben évzáró-adventi kiállítást szervez, rendez a régió népművészei számára. A kiállítást hagyományosan népi iparművészeti és iparművészeti zsűrizéssel kötjük össze. Ez idén kalandosra sikerült, mert aznap, mikor folyt volna zsűrizés jött ki előző éjszaka, hogy bezárnak a művelődési házak. Nagyon köszönjük Illés Vandának  az áldozatos szervező  munkát, hogy végül a zsűrizés november 18-án Budapesten, a Hagyományok Házában  megvalósulhatott. Az általunk felszállított, kicsomagolt, zsűrizett, majd visszacsomagolt tárgyakból rendhagyó kiállítást rendeztünk, Dinnyésen, a Hagyományőrző Központban.

A Makovecz Imre által tervezett épületben méltó helyre került a látható, de nem látogatható kiállítási anyag.

A kiállítás 2020. november 28-án nyílt meg. Az adventi kiállítást úgy rendeztük, hogy a főépület üvegfalain keresztül kívülről megtekinthető legyen. A megnyitó ünnepségen közreműködött a Kákics zenekar (Tárnok Ákos, Horváth Árpád, Kossa Benedek), a kiállítást Mundrusz Anett, a Hagyományok Háza szakelőadója, a Népművészet Ifjú Mestere nyitotta meg.

A megnyitót interneten követhették a résztvevők, mely itt érhető el és tekinthető meg

https://www.feol.hu/galeria/nepmuveszeti-kiallitas-nyilt-dinnyesen-online-tarlatvezetessel/

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/az-adventi-keszulodes-resze-fejer-megyeben-ez-a-tarlat-ami-iden-dinnyesen-kapott-helyet-4475473/

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/nem-latogathato-de-lathato-kiallitas-nyilt-dinnyesen-4507492/

I/2. Tárlatvezetés

A Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt c. kiállítást két kedves alkotótársunk is a látogatók figyelmébe ajánlotta. Ezekkel a kisfilmekkel is szeretnénk bemutatni a kiállításon látható tárgyakat és alkotókat. Szeretettel ajánljuk a tárlatot mindenkinek, a kiállítás megtekinthető a Dinnyési Hagyományőrző Központ fő épületének körbe járásával 2020. január 11-éig.

Viasz Zoltán sárbogárdi sípfaragó, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület Elnöke mutatja be az érdeklődőknek a kiállításon látható tárgyakat.

Az ajánló itt tekinthető meg

Ament Éva az Iharos Népművészeti egyesület elnöke is személyes kedvenceit ajánlja figyelmünkbe.

Az ajánló itt tekinthető meg

I/3. Civil adventi naptár

A Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ az elmaradt Kreatív Adventi vásár helyett, online Adventi naptárt készített, melybe egyesületünket is felkérték. Mi Csináld magad! karácsonyfadísz készítésével csatlakoztunk e programhoz.

Itt tekinthető meg

  • Hungarikum pályázat

ünk a Hungarikum pályázaton támogatást nyert a 2020/2021-es tanévben megvalósuló „Örökségünk örökségül” című programsorozat lebonyolításához. Pályázatunk három pillére: pedagógus felkészítő, levelező vetélkedő, módszertani kiadványok készítése.

A feldolgozandó témák a nemzeti értéktár részei: Pl. kalocsai hímzés, pingálás, mezőtúri fazekasság, halasi csipke, matyó hímzés, borsodnádasdi molnárkalács, sárközi hímzés, szövés, gyöngyfűzés, höveji csipke, szegedi papucs

Hamarosan küldjük a részletes felhívást, melyhez az ország egész területéről lehet csatlakozni.

  • Örökítő tudásátadás III.

 Harmadik alkalommal pályáztunk sikeresen a Csoóri Sándor Alaphoz.

Szakmai programjainkat eddigi tapasztalataink alapján több programtípusból állítottuk össze. A kínálatunkat úgy állítottuk össze, hogy gyermekektől a felnőttekig, a kezdőktől a haladókig mindenki találhasson számára kedvezőt. Fontos számunkra, hogy a gyerekekben kialakuljon a hagyományos népművészeti mintákkal való megismerkedés segítségével a művészeti anyanyelv, ezért szervezzük Mesterségkóstoló programjainkat.

A fiatalok körében népszerűsíteni kívánjuk a már-már elfeledett népi kismesterségeket, célunk, hogy képzéseink nyomán újabb szakkörök kezdjék meg munkájukat és megerősödjenek, fiatalokkal kiegészüljenek azok a körök, amelyek már működnek. Szükségesnek tartjuk az innovatív megoldásokat, a termékfejlesztést és a programokat segítő oktató anyagok/videók készítését is.

Egyesületünk fontos célja az értékek megőrzése ezért vállaltuk Párniczky Józsefné életművének gondozását, feldolgozását, gyűjtéseinek kiadvány formában történő rendezését.

  • Adventi gyerek foglakozások

 A corona vírus miatt kialakult különleges helyzet lehetetlenné tette szokások adventi foglalkozásaink megtartását az általános iskola is óvodai csoportokban.  Négy székesfehérvári iskola és négy vidéki óvoda csoportjait leptük meg különleges adventi foglalkozással.

Az intézmények látogatási tilalma miatt idén a „távoktatásnak” megfelelő foglalkozás típust választottunk. A résztvevő csoportok egységcsomagot kaptak, melyben több kézműves foglalkozás anyag van aprólékosan, gondosan előkészítve a gyerekek és a pedagógusok számára. A kapott anyagok, eszközök segítségével, követve az instrukciókat a csoportok maguk is el tudják készíteni az adott „munkát. Mind az iskolák, mind az óvodák régóta partnereink, több pedagógusuk is részt vett/vesz szakmai továbbképzéseinken.

Reméljük, hogy így is tudtunk segíteni az adventi készülődében.

Ízelítő a csomag tartalmából: ütőfás mézeskalács tallérok, karácsonyi betlehemes üdvözlőlap, karácsonyfadísz hímzésmintával, könyvjelző, térbeli betlehem.

  • Öt éves a Népi Iparművészei Múzeumban működő Nyitott Műhely

A Nyitott Műhely 5 éves fennállását ünneplő év záróeseményeként háromnapos online ünnepi sorozatot szervezett, amelyben közös alkotásra hívtak mindenkit, aki szeretne hagyományos kézművességgel készülni a karácsonyra.

Nagy örömmel fogadtuk a felkérést, hogy kézműveseink tartsák meg ezeket a foglalkozásokat. A zártköri alkalmakon sokan vettek részt.

A foglalkozásokat vezették:

Gulyás Antalné népi iparművész szövő, pedagógus,

Hegyaljai Tünde nemezkészítő népi iparművész,

Komendó Gabriella gyöngyfűző, közművelődési szakember

Seregély Mirtill mézeskalács-készítő, ütőfák szakembere

Sevella Zsuzsanna játékfejlesztő, fejlesztőpedagógus

Nagyon sikeresen zárult ez a sorozat, s további együttműködést vállaltunk a műhellyel.