• Kézműves Családi Alkotó Napok

Több mint hatvanan vettek részt 2020. augusztus 3-8. között tartott kézműves családi alkotó napjainkon a VOKE Vörösmarty Művelődési Házban.

Változatos programon vehettek részt az érdeklődők, minden nap más-más mesterséggel ismerkedhettek a résztvevők, s olyan tevékenységeket választottunk, amit a kezdők és a haladók is el tudtak készíteni az adott nap során. Lehetőség nyílt könnyebb és bonyolultabb minták/tárgyak elkészítésére.

A nemezelés, mézeskalács készítés, hímzés, csuhétárgyak készítése és gyöngyfűzés fogásaiba kóstolhattak bele az érdeklődők. Készítettünk nemezből „képet”, ékszereket, ütőfás- és festett-, töltött mézeskalácsot, hímeztünk vizitke mintás kis szatyrot, terítőt, csuhéból karkötőt, kitűzőt, hajpántot, a hét záró napján lakócsai gyöngyékszereket.

Az résztvevők megismerték, kipróbálhatták a mintaKINCStár játékokat.

Az alkotó tevékenységek mellett a kötetlen beszélgetéseké volt a fő szerep. A „mesterek”, „tanítványok” és a „szervezők” nagy lelkesedéssel vettek részt a munkában, s már most azon gondolkodtak, hogy a jövő nyáron újabb egy hetes kurzust szerveznek.

  • Mesterségek Ünnepe másképp

2020. augusztus 20-án 9-19 óráig nagy sikerű rendezvényt tartottunk Székesfehérváron.

Örömmel csatlakoztunk a NESZ felhívásához, hiszen a kézműves szakmák képviselői is, hónapok óta nélkülözték a rendezvényeket, a közönséggel, érdeklődőkkel való találkozásokat.

A M-ART és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület közösen szervezett mesterség bemutatókat, játszóházakat és vásárt a Fehérvári Királyi Napok programsorozat keretében, augusztus 20-án. Programunk két helyszínen zajlott a Fő utca két kis terén.

Az Országzászló téren a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) kézművesei és szakmai együttműködő partnerei várták a látogatókat. Bőrműves, fafaragók, faszobrász, csuhéművesek, szalmafonó, bútorfestő, mézeskalácsos és gyöngyfűző tartott bemutatót és árult vásárfiát.

Programunkat mintaKINCStár játszóház, rögtönzött viselet kiállítás és néptánc bemutatók tették teljessé.

A meghívott néptánc csoportok egy része, kisfilmeket küldött, melyeket a rendezvénysátorban vetítettünk 14 órától kezdve. A Vértesboglári Német Nemzetiségi Tánccsoport, a beloianniszi Triandafylla Görög Néptáncegyüttes, a székesfehérvári TáncolKOKÓ, a devecseri Flare Beás Együttes voltak így vendégeink. A délután során levetítettük a „Táncolj a magyarral” felvételt, mely a MYTHOS Produkció Kft, a Táncház Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére létrejött nemzetközi videót is.

15 órakor a Fehérvári Zorba Néptánc csoport műsorát nézhették meg, majd rögtönzött görög táncházban próbálhatták ki tánctudásukat a jelenlévők.

17 órakor a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport műsora következett, 17.30 -tól Lippert Ferenc tési táncoktató produkciója következett a kecskéjét kereső oláh leány útjáról. Ez után Ferenc somogyi táncokat tanított a bátrabb nézőknek, majd a táncházat moldvai táncok zárták.

A Városháza téren a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület kézművesei várták a látogatókat, bemutatókkal, játszóházzal és vásárral. Az itt bemutatkozó mesterségek: szalmafonó, nemezműves, szövő, szálasanyag-fonó, cserépsíp készítő, gyékényfonó, sípfaragó.

A téren tartottak még bemutatót a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai is.

  • 3 mesterség = 1 kiállítás

2020. szeptember 1-jén 17 órakor nyílik Székesfehérváron A Szabadművelődés Házában a szövő-viseletkészítő-faesztergályos kiállítás, mely egy hónapig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási ideje alatt..

A tárlaton több mint tíz alkotó mutatja be esztergályos munkáinak legjavát. A kiállítást Kovács György címzetes igazgató nyitja meg, aki szintén a bemutatkozó alkotók közé tartozik.

A fa, a maga természetességével, színeivel, anyagával tökéletesen illeszkedik a gyapjú, len, kender anyagához, melyekből Szügyi Éva népi iparművész álmodta meg és készítette el különféle szőtteseit.

A különleges anyagot Mundrusz Anett, a Népművészet Ifjú Mestere kékfestőből készített viselet kollekciói teszik teljessé.

A megnyitón közreműködik Varró János népzenész.