• Tulipános házi-pályázat és kiállítás

Év elején házi pályázatot hirdettünk kézműveseinknek, melynek célja, hogy a tagok saját mesterségük legjobb tudásával inspirálódjanak, a szürke téli hónapokban kreatív erőkkel töltődjenek a tavaszi megújuláshoz.

Szinte mindenki tervezett, szorgalmasan dolgozott, amit közös képpé alakítottunk egy kamarakiállítás keretében, aztán március 2-án a pécsi ALMA Galéria meghívására nyitottuk meg „Tulipános szép virágom” címmel. Mestereink vezetésével egy hónapon át, hétköznapokon délutánonként kísérőprogrammal, műhely-foglalkozásokkal vártuk a látogatókat. Tulipános témában nemezelhettek, varrhattak, mézeskalácsot díszíthettek, tojást írhattak, origamizhattak vagy fával és üveggel készíthettek tulipános egyszerű tárgyakat az érdeklődők.

  • Lovas Kata emléknap

Egyesületünk Örökös Tiszteletbeli Elnökére Lovas Katára emlékeztünk 2024. március 23-án. A Magyarlukafai Tájház udvarán, halála 5. évfordulóján emlékpadot avattunk, melyet Tóth Árpád az Orfűi Kézműves Egyesület famívese készített. Borsós István tárogató dallamai után Kékes Tóbiás köszöntötte a barátokat, az egyesület tagjait, majd Budai Györgyné Margitka emlékezett meg pár szóval Kata életéről, és helyeztük el az emlékezés virágait. Megköszöntük a Lukafai Önkormányzatnak, Kata családjának a szervezést, mely méltó módon hozta össze a barátokat az egyesület alapító tagjait, mostani tagjait, a népművészetet szerető kollégákat. A szép idő a kedves invitálás egy közös ebédre igazán kellemes hangulatú ünneppé tette. Szeretnénk hagyománnyá tenni ezt a napot minden évben, a régi idők emlékezete és varázsa tiszteletére.

  • Húsvéti program és Keresztes Levente kiállítása

2024. március 27-én a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány meghívására a Pannon Magyar Házba vittük el a „Tulipános szép virágom” c. kamarakiállításunkat, valamint egy Húsvéti készülődés nyitott műhely programot szerveztünk. Kézműves foglalkozásokkal, bemutatókkal vártuk az érdeklődőket, (természetesen tojásírással a középpontban) az egyesület tagjait, barátokat és ismerősöket. Igazi családias légkörben zajlott a nap, a méhviasz illata, a lekváros kalács íze az elkészült alkotások öröme töltötte be a délutánt. Viaszos tojásokat írtunk, berzseltünk, a kisebbek tojás puzzle-t próbáltak kirakni, vagy színeztek, míg a nagyobbak akár gyöngyös tojással is próbálkoztak. Az örömteli nyüzsgést az estére hirdetett erdélyi születésű fafaragónk, Keresztes Levente kiállítás megnyitójával tettük még teljesebbé. Hegedűszóval, később fúvósokkal köszöntöttük a vendégeket, aztán az egyesület Elnöke nyitotta meg a gyönyörű alkotásokkal teli kiállítást, mely május közepéig látogatható.