• Kaptár Kincsek’35

jubileumi kiállításunkat Szigetváron a Sóház Galériában rendeztük be, a megnyitóra szeptember 8-án került sor.

Kolozsvári István a NESZ elnöke nyitotta meg kedves szavaival, méltatva az egyesület múltját, mely kultúrtörténeti szempontból is nagy jelentőséggel bír, hiszen a Magyarlukafai gyökerek a 70 –es évek Nomád Nemzedék mozgalmából nőtte ki magát, Lovas Kata és Kékes Tóbiás vezetésével. A Néprajzi Műhely és a Kaptár Egyesület összefonódása immár 35 éve.

A megnyitón a Romonyai Német Nemzetiségi néptánc csoport tagjai adták meg a kezdéshez a vidám hangulatot, majd ifj. Keresztes Levente tekerőlanton szólaltatott meg egy népdalcsokrot, igazi kuriózumként a megjelent vendégeknek.

Nagy örömmel készültünk a jubileumra, várakozó izgalommal rendeztük a kiállítást, hiszen sikerült megnyernünk azokat az alkotókat is, akik az idők folyamán parkoló-pályára tették tevékenységüket, nyugdíjasok, vagy más főfoglalkozás tölti ki a mindennapjaikat. Minden mesterünk tudása legjavát adta, olyan mestermunkákat láthattunk, amik valóban kincsek az utókor számára, tisztelet a múltnak, és példa a jelennek! Nagy büszkeség az Örökös Tagjaink fala is, akikről tiszteletünk jeléül tablót állítottunk, ill. összegyűjtöttük azokat a régi munkáikat, amik tagjaink és ismerőseink birtokában vannak, de erre az alkalomra kölcsönbe adták nekünk. Lovas Kata gyönyörű népi szabású iparművészeti ruháit, Freund János fafaragó használati eszközeit, (diótörő, mozsár, fakanalak). Magyar Gyula fa táljait és tálaló fa eszközeit, Divy Ottó gyapjúszövő gyapjúkabátját és székterítőit, valamint Tardos Réka fazekas két edényét. Megemlékeztünk még Hujder Vendel fafaragóról, és Kabai Gyöngyi kézműves oktatónkról is.

Több mint 50 fotón és tablón mutattuk be az egyesület eddigi munkásságát a régi kiállításokat a közösségi élet apró kedves pillanatait. A megnyitót természetesen születésnapi tortával zártuk, ahol kis beszélgetéssel zárult az ünnepi délután.

Nagyon sok vendég gratulált és örömét fejezte ki a szépséges alkotások láttán. Barátok, szomszéd egyesületek, alkotótársak jöttek el együtt ünnepelni a Kincseket, hiszen beláthatjuk, hogy milyen értékmentő és alkotó erő rejlik a hasonló közösségekben, az összefogás erejében.

Kiállításunkat Pécsett a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány is meghívta, ahol a szokásos nagyrendezvényükön, a Határokon Túli Magyarok Összművészeti Fesztivál keretében be is mutattuk október végén. Itt is sok látogatót fogadtunk és méltón ünnepeltük meg jeles évfordulónkat.