• Iharos hírek

– Kézműveshét Krasznán. Már harmadik éve, hogy egyhetes kézműves műhely-foglalkozást tartunk Krasznán. Ezúttal csak a pedagógusokat vártuk. projekthetünkön egyrészt társasjátékokat készítettünk a krasznai református templom motívumaiból, másrészt egy 31 feladatból álló foglalkoztatófüzetet rajzoltunk meg ugyanebben a témában. Azóta megtörtént a szerkesztése, nyomtatása. Célunk, hogy minden krasznai gyermek, de még a felnőttek is megismerjék, milyen pompás kulturális örökséget kaptak eleiktől. A programhetet Szilágysomlyó és Szilágylompért festett templomainak felkeresésével színesítettük.

– Vendégségben Nagybányán, a Főtér Fesztiválon. Szeptember 6-7-8-9-10-11-én a Nagybányai Főtér Fesztivál egyik díszvendégei voltunk. Ament Éva „Festett mesék” című babaházkiállításával, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, élőszavas mesemondással és kézműves vásárral vártuk Nagybánya igen érdeklődő magyar lakóit. A hihetetlen siker miatt már megérkezett a 2024 évi meghívás is.

– Megtartottuk a IV. Pest Vármegyei Kovácstalálkozót Törökbálinton. A szakmai hétvége nem a nagyközönségnek szólt, sokkal inkább a mesterség iránt vonzódó, nyitott mestereknek. Benkő Attila, házigazda kovács ismét közösségi munkát tűzött ki célul: szabadidőpark cégérét kovácsolták a résztvevők. Emellett a Magyarországi Kovácsmíves Céh komoly előadását is meghallgatták a résztvevők, valamint megemlékeztek a szakma  nagy, nemzetközi tekintélyének, Walfried Huber haláláról is.

– Bőröndműhely projektünkkel ismét színesítettük a Kárpátmedencei Nagycsaládos Egyesületek Napját a Városligetben, az érdi Földrajzi Múzeum Gesztenye-napi programját, valamint a szentgáli Kurázsi-napokat. asszonyműhelyeink sem tétlenkednek, további két új helyszínen indultak be havi rendszerességgel.

– „Mosolygó mákvirágok, illatos tulipánok” címmel kiállításunk nyílt a Dunamelléki Püspökség Ráday Házában. A révkomáromi kiállítás után a fővárosban is bemutatjuk azt a 20 templomkazettából álló anyagot, mely a méltán híres révkomáromi festő-asztalosok templomi munkái előtt tiszteleg. Minden  egyes kazettát oly módon jelenítünk meg, amilyen állapotban ma látható. A kollekció a tavaly nyáron, Komáromban tartott Értékmentő Táborunkban készült az ország minden részéből érkező alkotók által. Kiállításunkat – házigazdaként- Balog Zoltán, református püspök, a zsinat lelkészi elnöke és dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Közreműködött Bán György, népzenész és a Gyermelyi Férfi Dalárda. Az estet Püspök úr különleges házbejárása tette színesebbé, melynek során megbizonyosodhattunk róla, hogy az eredeti töki templomkazetták véglegesen is jó helyre kerültek a Ráday Házban. A parókia.hu erről szóló cikke: https://www.parokia.hu/v/egre-mosolygo-makviragok/

Plakát