• NESZ-Szakmai Bizottságok választása

2023. november 18-án a NESZ küldöttgyűlése újra választotta a Szakmai Bizottságokat.

Örömmel jelenthetem, hogy javaslataink eredményeképpen, a Viseletkészítő Szakmai Bizottságba: Molnár-Madarász Melinda MEYKE, a Faműves Szakmai Bizottságba: Varga Csaba, a Régi-Ritka Mesterségek Bizottságába: Gelsei Sándor megválasztásra került.

  • Heves Vármegye Príma jelölt 2023 – Lovászné Juhász Rita

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A jelöltek között ott van egyesületünk tagja Lovászné Juhász Rita aki a bemutatkozóban így ír: „Nem csak a „hamut” kell megőrizni, a lángot is tudni kell továbbadni”.

Teljes cikk

  • Égre mosolygó mákvirágok- bútorfestők kiállítása

A népi iparművészet hagyományait ébren tartó kiállítás nyílt a budapesti Ráday Házban. Ament Éva bútorfestő szakoktató tanítványaival együtt lehelt életet a révkomáromi festő-asztalosok templomi munkáiba. Egyesületünk tagja, Vígh Ilona bútorfestő munkái is láthatók a Ráday ház kiállításán.

Teljes cikk

  • Palóc hagyományok és értékek – Hollókő

Hollókő hazánk legismertebb élő skanzenje. A Cserhátban fekvő zsákfalu egy utcája és vára tökéletes kirándulóhely.

Az 1987 óta az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listáján szereplő Hollókő-Ófalu a palóc hagyományok megőrzéséről és népi építészeti stílusáról ismert világszerte. Ezzel a palóc gyöngyszemmel ismerkedtünk meg tanulmányutunkon.

Fotók

Teljes cikk

  • Betlehem Kazincbarcikán

A kazincbarcikai Don Bosco Sportcentrum mellett, advent első vasárnapján adták át az életna  gyságú betlehemet Ábrahám Béla rendházigazgató atya közreműködésével, melyet egyesületünk tagja Tóth Lóránt népi iparművész, a népművészet ifjú mestere készített.

Teljes cikk és fotók

  • Mester és Inas – Horváth Tibor és Porkoláb Benedek

„Akinek nincs múltja, annak nem lesz jövője” – tartja Horváth Tibor bőrműves, a Népművészet Mestere, aki tiszafüredi műhelyében Porkoláb Benedeket tanította a mesterség fortélyaira a Csoóri Sándor Alap Mester és Inas programjában.

Most jelent meg egy cikk a kultura.hu – Cifra bicskatartó helyett tartós telefontok címmel.

Készült egy kisfilm is, mely jól összegzi a Mester és Inas gondolatait.

  • Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Ünnepváró forgatag címmel hirdette meg három napos családi rendezvényét a Hagyományok Háza 2023. dec. 8-10 között. Ezen az adventi hétvégén számos program várta az ide betérőket.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművész képviselte ajándéktárgyaival a kézműves vásárban.

Teljes cikk

  • Adventi vásár az Agria Plázában

Adventi Kézműves Karácsonyi Vásárt tartanak az Agria Pláza földszintjén.
Egyesületünk tagja, Szontaghné Demeter Ágnes, lőszőrékszer készítő, népi iparművész is itt kínálja míves portékáit.
A hagyományos technikával és ősi mintakincs szerint készült lőszőrékszerek mellett, üvegből és selyemzsinórból készült ékszereket is találhatnak a szépre áhítozó érdeklődők.

Képek

  • Tiszteletbeli tag: Erdész Judit Mária

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület taggyűlése 2023. december 9-én az egyesület érdekében és a népművészetért végzett munkájáért Erdész Judit Máriát, a Népművészet Mesterét, tiszteletbeli taggá választotta.

Teljes cikk