• Mesterek és Inasok -2023 Bőrműves képzés

A Csoóri Sándor Alap támogatásával megkezdődött a bőrműves képzés a tiszafüredi Bőrműves Alkotóházban. Horváth Tibor népi iparművész, Népművészet Mestere és Horváth Tiborné Gránátalma díjas népi iparművész adják át tudásukat Lévai Józsefnek.

Lévai József a határon túlról, Szatmárnémetiből érkezett hozzánk.Bőrrel való tevékenysége lószerszám készítéssel kezdődött. Most egy A/4-es méretű, pásztor válltáska elkészítését sajátította el, melynek a motívuma egy honfoglalás kori motívum, fából kifaragott ványoló dúccal készítve.

teljes cikk és képek

  • Mentorálás- Gyöngyfűzés

A Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében folynak a szakköri képzések szerte a megyében. A szakkörök a korábban elkészült „ASZAKKÖR” sorozatban készült filmek alapján dolgoznak. Ehhez a feladathoz nyújtanak szükség esetén segítséget egyesületünk szakemberei, mentorként.

Ilyen mentoráláson vett részt Mazánné Balogh Anna gyöngyfűző Tenken, 2023. május 15-én. A szakkörben 6 fő ismerkedik a gyöngyfűzéssel. A szakkör vezető és a tagok a szalmás gyöngyhurka és a herringbone karkötő elkészítéséhez kértek segítséget, illetve az addigi munkák során felmerült technikai megoldásokról kérdezték a mentort, mint például a munka kezdése, szál feszítése, a fűzőszál toldása, anyagok, segédanyagok használata. A szakkörvezető visszajelzése szerint hasznos új dolgokat tudtak meg, amit azóta munkájuk során sikerrel ki is próbáltak.

képek

  • „Viseletek régen és Ma” XII. Országos Viseletkonferencia Egerben

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen, a Csoóri Sándor Alap támogatásával rendezte meg, XII. alkalommal az Országos Viseletkonferenciát Egerben 2023. 04. 21 – 22-én.
Nagy öröm hogy viseletkészítéssel egyre többen foglalkoznak és fontos az alkotók, viseletvarrók számára az, hogy Egerben bemutatkozzanak, valamint az egri Konferencián részt is vegyenek.
A 2023-ben megrendezett Hagyomány és Divat kiállítás, valamint a „Viseletek régen és ma” elnevezésű konferenciát rendkívüli sikerként könyvelhetjük el.
Megcsodálhattuk a kiállításra került menyasszonyi viseleteket, cifraszűröket és a különleges ruhakölteményeket.

A konferencia részvevőit Igyártó Gabriella a NESZ ügyvezető igazgatója és Kiss István a Heves megyei Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte.

A konferencia levezető elnöke, valamint a konferencia programjának összeállítója Berzeviczy-Fehér Jánosné, a Népművészet Mestere az Országos Népviselet- és Babakészítők Szakmai Bizottsága vezetője volt.

A „Viseletek régen és ma” egri konferenciát Fehér Zsombor, a Népművészet Ifjú Mestere (a Kerekes Band megalapítója) furulya muzsikája nyitotta meg.

Az egri konferencia első előadója: dr. Simonovics Ildikó divattörténész a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa volt.  Előadásának címe: Magyar Menyasszonyok az elmúlt századokban.

Viszóczky Ilona előadásának címe: Matyó menyasszonyi öltözetek változásai a 20. sz. első felében. Előadásában szemléltette a matyó menyasszonyi öltözetek változásait a 19. századtól napjainkig.

Dr. Tóthné Kőrösi Zsófia előadásának címe: Höveji hímzések megjelenése ünnepi viseleteinken.  A Hungarikum Bizottság április 18-án jelentette be, hogy a höveji csipke Hungarikum lett! Nagy volt az öröm, hogy első ízben Egerben láthattuk az előadó Hungarikum díjas ruhakölteményeit.

A Viseletkonferencia második napját az Egri Csillagok népdalkör köszöntötte. Egrieknek nagy büszkeség, hogy az Egri Csillagok Népdalköre 50 éve működik, vezetőjük F. Molnár Gabriella immár 30 éve vezeti a csoportot.

Dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus, néprajzkutató előadásának címe: Hajdúsági és Bihari szűrök jellegzetességei. Prezentációjából megismerhettük a hajdúsági és bihari szűrök jellegzetességeit. Láthattuk a hagyományos szűrök rátétes motívumainak változatosságait.

Következő előadók: Faragó Mária Kézműves Remek díjas szűrhímző, valamint Bak Zoltán szűrszabó mester Népi iparművész a Népművészet Ifjú Mestere voltak. Előadásuk címe: Cifraszűr, a magyar ízlés tíz parancsolatja. Hagyományos szűrök sajátos világa.

Beszprémy Katalin a NITTelnöke Szűrvirágok világa, Torba Ildikó keze nyomán „Kivirágoztatva” címmel tartott előadást, méltatta és bemutatta az Alkotó életét, munkásságát a kezdetektől napjainkig. A divatbemutatón láthattuk milyen lenyűgöző minden egyes darab, kollekció, melyek Torba Ildikó keze nyomán lettek kivirágoztatva!
Teljes cikk

fotók 1

fotók 2          

Videók

Konferencia megnyitó

Fehér Zsombor

Simonovics Ildikó

Viszóczky Ilona

Dr. Tóthné Kőrösi Zsófia

Egri Csillagok Népdalkör

Dr. V. Szathmári Ibolya

Faragó Mária és Bak Zoltán

Beszprémy Katalin-Torba Ildikó

  • Hagyomány és Divat kiállítás Egerben

Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Csoóri Sándor Alap támogatásával rendezte meg 2023. április 21 – 22-én Egerben a „Viseletek Régen és Ma” XII. Országos Viseletkonferenciát, melyhez kapcsolódik a „Hagyomány és Divat” kiállítás.
A kiállítás anyaga a „Viseletek régen és ma” konferencia programjához, témájához szorosan kapcsolódik. Így a kiállításra olyan viseleteket, modern öltözeteket vártunk melyek az ünnephez kapcsolódnak. Egyik téma az esküvő a menyasszonyok, másik téma a cifraszűr volt.
A Hagyomány és Divat kiállításra 47 komplett viselet, öltözet került. 1-1 viselet, öltözet több alkotó közös munkájaként.

teljes cikk

fotók

videó a megnyitóról

  • Kézműves élményhétvége Jászberényben

Izgalmas előadások és részletekbe menő gyakorlati foglalkozások jellemezték a hétvégi workshopot Jászberényben.

TÉMÁK: Nyargalásos technikák alkalmazása a magyar népviseleteken; Nyargalásos díszítmények a Galga mentéről; Kincsek a ruhatárból. A Heves Megyei Népművészeti Egyesületből Torba Ildikó vett részt a programon.

teljes cikk és képek