• Mesterek és Inasok -2023

A Csoóri Sándor Alap támogatásával a Heves Megyei Népművészeti Egyesület mesterei örömmel adják tovább tudásukat, hogy az a következő nemzedéknek is örömet tudjon szerezni, a felhalmozott tudás és tapasztalat megőrződjön, és élővé váljon.

Elsőként Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere kezdte meg az oktatást. Tanítvány Méry Rebeka.

Teljes cikk

  • Magyar Kézműves Remek-2023

2023. április 15-én Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.

A pályázatra összesen 93 terméket neveztek az alkotók, ezek közül kétkörös zsűrizést követően 32 termék kaphatott Magyar Kézműves Remek elismerő címet.
Egyesületünk képviseletében Kiss István fafaragó, népi iparművész „Magyar Szentcsalád” című alkotása „Magyar Kézműves Remek” díjat kapott.

Erdélyi Boglárka nemezkészítő, textiljátékos műve kiállításra került.

Fotók  

  • LélekFormák II. Népművészeti Nemzeti Szalon 2023

A II. Népművészeti Nemzeti Szalon néphagyományunk egységét mutatja be, a tárgyalkotó mesterek munkásságával együtt azt a szellemi és lelki világot, indíttatást, melyből a kézbe simuló tárgyaink kisarjadnak. A kiállítás a népi kézművesség valamennyi ágában azokra a kiemelkedő mesterekre, szellemi műhelyekre épül, amelyek meghatározóak az adott területen. A bemutatkozó mesterek, műhelyek biztosították az alapot, amely a családokban, tanítványokon keresztül folyamatosan változott és változik, az autentikus tárgyaktól a hagyományokon alapuló művészetig.

Egyesületünk kiemelkedő, iskolateremtő, meghatározó alkotója Berzeviczy-Fehér Jánosné, viseletkészítő, népi iparművész, a Népművészet Mestere. Gyönyörű, palóc ihletésű ruhái a népművészet és a divat összefonódását hirdetik, melyek megtekinthetők a II. Népművészeti Nemzeti Szalon kiállításán.

Teljes cikk