• Elhunyt Dohnál Tiborné ékszerkészítő, gyöngyfűző

Fájó szívvel értesítünk mindenkit, hogy Egyesületünk tagja,

Dohnál Tiborné ékszerkészítő, gyöngyfűző elhalálozott.

1944-ben született Sopronban. 1979 óta élt Egerben. Mária 30 éven át készített ékszereket a hagyomány gyökereiből merítve, de újragondolva és vezette saját Gyöngyiskoláját. Kézműves foglalkozásokon, mesterség bemutatókon adta tovább tudását kicsiknek, nagyoknak, s nem utolsó sorban saját unokájának. Gyöngyeit immár az örökkévalóságban fűzi tovább az angyalokat ékesítve vele.

Emléke legyen áldott, nyugalma csendes!

  • Hagyományok útján

Hagyományok új utakon címmel a Matyó Népművészeti Egyesület szeptember 23-25-én szakmai találkozót szervezett a helyi Népi Művészetek Házában, ahová a hímzőket és a bútorfestőket hívta meg. Gelsei Sándor tagtársunk előadást tartott, majd foglalkozást vezetett négy tájegység bútorfestő hagyományairól.

teljes cikk és fotók

  • HMNE-40 Ünnepi közgyűlés

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület 1982. október 2-án alakult meg. A 40. évforduló tiszteletére Ünnepi Közgyűlést hívott össze 2022. október 7-re, a Bartakovics Béla Közösségi Ház dísztermébe. Az ünnepi közgyűlésen jelenlévő vendégek átadták üdvözletüket és Kiss Gabriella alelnök a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Farkas Attila alpolgármester Eger városa, Bereczné Zsuzsa a Matyó Népművészeti Egyesület, Pataki Miklósné a Csillagvirág Népművészeti Egyesület, Báder Miklósné a Hevesi Háziipari Szövetkezet nevében köszöntötték a 40 éves egyesületet.

teljes cikk

képek

videó

videó

  • Számadás – jubileumi kiállítás

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület 40 éves fennállásának tiszteletére Számadás címmel kiállítást rendezett az EKMK-Bartakovics Béla Közösségi Ház galériájában.

A szervezés során minden alkotó tagunkat felkértük, hogy adjon anyagot a kiállításhoz. Az előkészületek során már előképek, tervek készültek az elrendezéshez.

A kiállításhoz 43 mester 268 alkotását használtuk fel.

teljes cikk

képek a megnyitóról

a kiállítás képei

a HEOL cikke  

  • Számadás – könyv bemutató

Számadás címmel jelent meg a Heves Megyei Népművészeti Egyesület életét bemutató könyv. Az alapítástól, 1982. október 02-től eltelt 40 évet igyekszik összefoglalni 210 oldalban a kiadvány.

A könyv szerkesztője Kiss István elnök, aki a grafikai megjelenést is megtervezte. A szerkesztőbizottság tagjai Berzeviczy-Fehér Jánosné, Nagyné Váradi Anna és Torba Ildikó voltak.

A Számadás az elnökök üzenetével indul. Ismerteti az egyesület történetét, számba veszi az alapító tagokat. Bemutatja az elért eredményeket, kitüntetéseket, díjazásokat. Az egyesület tevékenységét meghatározó nagy projektek is bemutatásra kerülnek, mint az „Újra öltünk és örökítünk” program, a Viseletkonferenciák, vagy az Aldebrői Fafaragó táborok munkája a szakkörök tevékenysége mellett.

Megemlékezünk a Hírmondó indításáról, mely a honlapunk elődjének is betudható.
A Számadás másik nagy része a tagok bemutatása. Itt minden tag életrajza és portréja látható, a tárgyalkotók műveit is bemutatja a kiadvány.

Végezetül számba vesszük elhunyt tagjainkat.

A Számadás elkészültét a Csoóri Sándor Alap támogatta.

A könyvből korlátozott mennyiség megvásárolható. Érdeklődni Kiss István elnöknél lehet, a +36209650245 számon, vagy a kissistvan@kissi.hu email címen.

teljes cikk és néhány fejezet címlapja