• Táncháztalálkozó 2022

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár keretében a NESZ szervezésében a közönség találkozhat a hagyományőrző népművészeti kirakodóvásárban jeles népművészek és kézművesek alkotásaival, valamint gyermekek és felnőttek kipróbálhatják a népi kismesterségek fogásait, kézműves foglalkozásokon és játszóházban vehetnek részt.

A vásári forgatagban szinte minden mesterség képviselteti magát. Láthatunk szemet gyönyörködtető hímzéseket, fonott kosarakat, kerámiákat, csuhé – és szalma díszeket, tűzzománc ékszereket, táncos cipőket, csizmákat egyaránt.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet Torba Ildikó képviselte szűrrátéttel díszített alkotásaival.

teljes cikk és képek:

http://hmne.hu/tartalom/t%C3%A1nch%C3%A1ztal%C3%A1lkoz%C3%B3-2022

  • A Népviselet napja -2022

2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között: Legyen a népviseletnek is egy napja! Április 24-én megmutatjuk, hogy milyen gyönyörű viseleteink vannak idehaza és határainkon túl. Évről-évre egyre szélesebb körben csatlakoznak magánszemélyek és intézmények egyaránt.

Népviselet napja alkalmából a Duna Tv Berzeviczy-Fehér Jánosné hímző, viseletkészítő , a Népművészet Mester műhelyébe látogatott. az Almárium című műsor mutatta be tevékenységét

Videó: https://mediaklikk.hu/almarium-video/video/2022/04/26/viseletkeszito/

A TV Eger, „A mi történetünk” című műsorában Erdész Judit Mária, hímző, viseletkészítő, a Népművészet Mestere mesélt a bemutatott viseleteiről, és könyveiről :

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=xlwGCCrQ4kc

  • Mester és Inas Hímzés és viseletkészítés

A Csoóri Sándor Alap támogatásával a Mester és Inas program keretén belül, befejeződött a viseletkészítő képzés. Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő, a Népművészet Mestere tanította a hímzés és viseletkészítés mesterfogásaira „Inasát” Dr. Pétery-Schmidtné Stafira Bettinát, aki az ELTE BTK Néprajz alapszakán folytatott tanulmányokat, jelenleg diplomaszerzés előtt áll.

Bízunk benne, hogy a Berzeviczy-Fehér Jánosné műhelyében szerzett tapasztalatokat a megszerzett néprajzi ismeretekkel együtt hasznosítani fogja. Reméljük, hogy a Mester és Inas program segítségével sikerült egy embert megnyerni, aki a ránk hagyott értékeket értékként fogja kezelni és a palóc népművészetet népszerűsíteni fogja.

teljes cikk és fotók: http://hmne.hu/tartalom/mester-%C3%A9s-inas-h%C3%ADmz%C3%A9s-%C3%A9s-viseletk%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9s-0