• Néprajzi Konferencia a Hagyományok Házában

2022.01.20-21., Budapest

Az intézmény fennállásának 20. évfordulója alkalmából kétnapos tanácskozást rendeztek néprajzkutatók, kulturális antropológusok, művészetpedagógusok, népzenészek, néptáncosok, hagyományőrző kézművesek, viseletkészítők, mesemondók részvételével, amelyen értékelték és újraértékelték a hetvenes évek óta eltelt időszakot, de arra is keresték a választ, hogyan folytatódhat a hagyományőrzés. A konferencia célja a kutatói és a gyakorlati oldal közötti párbeszéd megteremtése és támogatása: az előadásokkal szemben előnyben részesítették az egymás gondolatainak megismerését, a vitát és véleménycserét segítő munkaformákat.

teljes cikk és fotók

  • Új RÍMEK – Új és RégI MestErségeK

A Dobó István Vármúzeum egy 12 alkalomból álló tehetséggondozó szakkört valósít meg 2021-2022 folyamán. Ennek célja, hogy hazai és határon túli tehetséges tanulók számára lehetőséget biztosítson régi, hagyományos mesterségek megismerésére, kipróbálására. Népi iparművészek, képzőművészek irányításával, útmutatásával készíthetik el saját „mesterremeküket”, így keresve RÍMEKET a hagyományainkra.

2022.01.22-én Torba Ildikó szűrrátétkészítő népi iparművész irányításával készültek díszpárnák szűrrátét díszítéssel a tehetséges fiatalok kezei által a Dobó István Vármúzeumban.

teljes cikk

A Dobó István Vármúzeum filmje

  • Népi Iparművész címet kapott Csizmadia Katalin

2009-ben jelentkezett az Artchaika Egyesület által a Kerámiaparkban indított kerámiakészítő tanfolyamra. 2010 márciusában tette le a kerámiakészítő vizsgát, melyre sütőedényeket készített.
Részt vesz a Vándorló Fazekas segéd programban. A Magyar Kézművességért Alapítvány, Magyar Kézművesség-2013 országos pályázatára 3 alkotásával nevezett be. Mindhárom munkája bekerült a kiállítási anyagok közé. Szintén 2019-ben jelentkezett a Hagyományok Háza által szervezett Népi játszóház vezetői tanfolyamra, a sikeres vizsgát 2021 őszén tette le.

2021. december 14-én megkapta a Népi Iparművész címet.

Ez úton is gratulálunk az alkotónak!

teljes cikk  és fotók

  • Mester és Inas Hímzés és viseletkészítés

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Csoóri Sándor Alap támogatásával, a Mester és Inas program keretében képzést indított. Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő, népi iparművész, a Népművészet Mestere műhelyében Stafira Bettina ismerkedik a palóc motívumokkal. Bettina ELTE BTK Néprajz Alapszakán folytatott tanulmányokat, diploma szerzés előtt áll. Jelenleg a palóc népviseletek, hímzések iránt érdeklődik. Első találkozásukkor elkezdték a palóc húzott ujjú ingváll ujjának díszítményének elkészítését. A „mesterke” és „borsóka” elkészítéséhez türelmesen kihúzták a szálakat és elkezdték az öltéstechnikák gyakorlását. Második találkozásuk során folytatták a „mesterke”, „borsóka” valamint a „hutai” öltések gyakorlását. Kiválasztottak egy kedves palóc motívumot, hogy hímzés is díszítse az ingváll ujját.
A Mester és Inas jól megértik egymást. Örömünkre szolgál, hogy egy fiatal alkotót sikerül a bevonni a népművészet bűvkörébe.

fotók