• 100 Betlehem a Vatikánban

1976-tól minden évben megrendezik a 100 Jászol kiállítást Rómában.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületből Nádasdi Zoltánné csuhé Betleheme és Kiss István Angyali üdvözlet című domborműve került beválogatásra a legjobb alkotások közé, hogy hírét vigyék a magyar kézművességnek. Nádasdi Zoltánné szalma és csuhéfonó betleheme az AMKA 2020-as pályázatán már különdíjat nyert, most az útja Rómába vezetett. Kiss István fafaragó népi iparművész „Angyali üdvözlet” című domborművét erre az alkalomra készítette, és pályázata alapján meghívást nyert a kiállításra.
A Heves Megyei Népművészeti Egyesület mesterei alkotásukkal a kézművesség , a népművészet hagyományait bemutatva szereztek hírnevet szűkebb hazánknak, megyénknek és városunknak is.

teljes cikk és fotók: http://hmne.hu/tartalom/100-betlehem-vatik%C3%A1nban

  • Bútorfestő kör Mezőkövesden

A Matyó Népművészeti Egyesület bútorfestő kört szervezett 2021.12.11-én Mezőkövesden, amelyre közel 10 fős lelkes csapat gyűjt össze. A tanulók Gelsei Sándor bútorfestő, népi iparművész, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjának instrukciói alapján készítettek adventi gyertyatartót, főként Mezőcsáti templomkazetta motívumokat használva.
A műhelyfoglalkozáson a festett bútorok és templomkazetta mennyezek kialakulásának múltjáról is sokat mesélt Sándor, miközben szebbnél-szebb művek készültek.
A lelkes festő csapat nagy örömére az Egyesület további bútorfestő délutánokat is kíván szervezni, melyben Gelsei Sándor és más bútorfestők segítségére is számítanak.

  • AMKA 28. Betlehem kiállítás

2021. december 8-án nyílt meg az AMKA 28. betlehemi jászol pályázat kiállítása Budapesten a Szent István Bazilikában. Az ünnepélyes megnyitó és díjátadó ünnepség december 16-án volt.
A jászolkiállítást a Magyar Kézművességért Alapítvány 1994-ben rendezte meg először a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára. Most zsűri végül 126 pályázó több mint 200 munkáját választotta ki, köztük Nádasdi Zoltánné csuhé fonó és Kiss István fafaragó, népi iparművész betlehemét. A kiállítás 2022. január 07-ig látogatható.

A kiállításról Kiss István készített fotókat: https://photos.app.goo.gl/fc6aSiv2hH1APYxr5