• Népi mesterségek művészete

69 alkotótól 224 tárgy érkezett a XIII. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázatra, a kiírt több mint húsz szakág szinte mindegyike képviseltette magát e rangos megmérettetésen. Az alkotók felkészültségét, magas szakmai tudását dicséri, hogy a pályázatra beérkezett tárgyak több mint 90%-a szerepelhet a kiállításban a szigorú zsűrizés után. Egyesületünket Szontaghné Demeter Ágnes lószőrékszer készítő, népi iparművész képviselte. Lószőrből készült ékszergarnitúráit 2022. január 7-ig lehet megtekinteni a Népi Iparművészeti Múzeumban.

teljes cikk és fotók: http://hmne.hu/tartalom/xiii-n%C3%A9pi-mesters%C3%A9gek-m%C5%B1v%C3%A9szete

  • Pro Urbe díjat kapott Nagyné Váradi Anna

Füzesabony Város Önkormányzata minden évben kitünteti azon embereket, akik életútjukkal, közéleti tevékenységükkel példaértékűt alkottak. Füzesabony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város érdekében végzett kiváló szakmai munkája és közéleti tevékenysége elismeréseként Nagyné Váradi Anna részére „PRO URBE” díjat adományozott.

teljes cikk: http://hmne.hu/iras/pro-urbe-d%C3%ADjat-kapott-nagyn%C3%A9-v%C3%A1radi-anna

  • Agria Aut-art kiállítás

13. alkalommal rendezték meg az Agria Aut Art tárlatot a Szent Hedvig Kollégiumban az Ezüstidő Szabadidős Egyesület szervezésében. 48 képzőművész mutatkozik be 96 alkotással, tíz napon át. Egyesületünket Balatoni Tibor, Dr. Koncsos Ferenc, Molnár János és Szabó József fafaragók alkotásai képviselik.

Teljes cikk és fotók: http://hmne.hu/tartalom/xiii-agria-aut-art-ki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s

  • Bútorfestő tanfolyam Diósgyőrben

Július 22-27 között a Diósgyőri Kézművesházban – több szakma mellett – uniós támogatásból a festett bútor készítés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek az érdeklődők.
A tanfolyam vezetésére Gelsei Sándor bútorfestő népi iparművészt egyesületünk tagját kérték fel. A témát a térség gazdag hagyományú festett kazettás templomai adták, melyek közül a noszvajit és az egerszalókit részletesebben, a helyszínen is tanulmányozhattuk.

teljes cikk és fotók: http://hmne.hu/tartalom/b%C3%BAtorfest%C5%91-tanfolyam-di%C3%B3sgy%C5%91rben

  • Márton napi vigasság Bogács

A Viola Alkotóműhely és Népi Játszóház ismét meghívást kapott a bogácsi Márton napi vigasságokra. Bár a Jóisten igen ködös és hideg idővel áldotta meg a rendezvényt, a finom ételek és a jó hangulat reményében sokan látogattak el a 20. alkalommal megrendezett bogácsi Márton napi programkavalkádra. A kosárfonó bemutatón Mucsonyi Zsolt kosárfonó, a játszóház egyik alapítója héjas vesszőből font kosarat, emellett különböző vesszőfélékről és kosárfajtákról is mesélt a mester. A kosárfonó műhelyben sok látogató felelevenítette nagyszüleinek kosárfonó múltját, és sok sikert kívántak a hagyományőrző hivatás megőrzősében.

teljes cikk: http://hmne.hu/tartalom/m%C3%A1rton-napi-vigass%C3%A1g-bog%C3%A1cs

  • Elhunyt Ízer Istvánné hímző népi iparművész, egyesületünk alapítótagja

Megrendüléssel tudatjuk, hogy egyesületünk alapító tagja, Ízer Istvánné hímző Király Zsiga díjas, népi iparművész életének 82. évében elhunyt. Margitka az egyesületünk életének hosszú időn keresztül aktív tagja, rendezvényeinknek rendszeres résztvevője volt. Gyönyörű hímzései szemet- lelket gyönyörködtettek.

Emlékét munkái őrzik tovább a demjéni Hagyományok Házában, mint ahogy mi is megőrizzük emlékezetünkben.

Nyugodjon békében!

  • Zalai tanulmányút

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület pályázatot nyert a CSSP-E-TARGYALKOTO-SZ-2019-0036 azonosítón nyilvántartásba vett, „Tudásátadás, szakmai tapasztalatcsere” című projekttel, melyet a pandémia miatt csak 2021. októberében tudott megvalósítani.

A Zala megyei Népművészeti Egyesület és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület korábban is jó kapcsolatot ápolt. Ez a látogatás tovább mélyítette szervezeteink közötti barátságot. A megszerzett tapasztalatok segítik egyesületünk további munkáját, igényeket támasztanak még több népművészeti projekt megvalósítására. A Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósított program hozzájárult a tudásátadáshoz, a szakmai tapasztalatcseréhez. A tapasztalatcsere során megszerezett tudás hozzájárul egyesületünk szakmai tevékenységének fejlődéséhez. A tanulmányút ideje alatt több száz fotó készült, hogy itthon maradt tagjaink is megcsodálhassák Zala, Göcsej és a Gébárti alkotóház csodáit.  #csoorisandoralap

A teljes program leírása honlapunkon: http://hmne.hu/iras/zalai-tanulm%C3%A1ny%C3%BAt

fotók: https://photos.app.goo.gl/9m9wkEzwB9gM9YNUA