• Mesterségek Ünnepe-2021

A budai várnegyedben került megrendezésre a 35. Mesterségek Ünnepe. Az új helyszínen a Heves Megyei Népművészeti Egyesületet nagy sikerrel képviselték mestereink. Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletkészítő, népi iparművész, a népművészet mestere palócviseletei, ruhái kedvéért messze földről is jöttek az érdeklődők. Torba Ildikó szűrrátét készít népi iparművész, hagyományokat őrző, mégis modern ruhái, kiegészítői nagy sikert arattak. Vígh Ilona bútorfestő, Fiala Magdolna szövő, Czipó Tamás fajáték készítő, Varga Csaba fa és csontfaragó és Mucsonyi Zsolt kosárfonó, tartott színvonalas szakmai bemutatókat, kínálta portékáját. Felfüggesztett „szelfi” keretünkkel nagyon sok látogató fényképezkedett.

Képek

  • FolkTrend-2021

2021. augusztus 20-án ötödik alkalommal rendezte meg az Agrárminisztérium a „FolkTrend – A hagyomány a régi, a stílus új” elnevezésű divatbemutatót. Mindezt a hagyományokon alapuló, mégis modern, a hétköznapokban is hordható viseletek népszerűsítése érdekében. Kiemelten fontos szempontként szerepelt a kiírásban, hogy a Kárpát-medence hagyományos viseletkultúráját, valamint népi kézműves értékeit használják fel és örökítsék át a mai öltözködéskultúrába a nyertes pályázók.

Egyesületi tagunk Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművész évek óta szerepel munkáival e rangos eseményen. Öltözetei a rátétes cifraszűrök szépségét oly módon elevenítik fel, hogy a hagyományos mintakincset, szerkesztési elvet, a szűrrátét készítés technológiáját megtartva, de már a mai kornak megfelelő, minőségi ruhaanyagok, divatos színek és modern szabásvonalak alkalmazásával születnek.

Teljes cikk és fotók

  • Díjátadó Ünnepség a Mesterségek Ünnepén -2021.

A 35. Mesterségek Ünnepének utolsó napján, vasárnap tartotta meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége díjátadó ünnepségét. A színpadra egymásután szólították a díjazottakat. A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet nagy megtiszteltetés érte, hiszen három tagjának munkáját is elismerték.
Az 1999-ben alapított Aranykoszorú Díjat Nagyné Váradi Anna közművelődési szakember,
az 1994-ben alapított Király Zsiga Díjat Kiss István fafaragó, népi iparművész,
az újonnan alapított Innovációs Díjat Torba Ildikó, szűrrátét készítő népi iparművész kapta meg.

Teljes cikk

Képek

  • Szent Korona Kilátó avatása Kisgyőrben – 2021.08.28.

Kisgyőrben felavatták a Szent Korona kilátót. Nagyszámú meghívott és érdeklődő előtt, Kékedi László Vilmos, Kisgyőr polgármestere az átadón tartott köszöntőjében kihangsúlyozta:
„A Szent Korona-kilátót három évvel ezelőtt álmodtuk meg. Köszönöm mindenkinek, aki ennek az álomnak a megvalósításában bármilyen szerepet is vállalt. A munka is, és a dicsőség is közös.”
Tállai András, a térség országgyűlési képviselője, valamint a Pénzügyminisztérium államtitkára Orbán Viktor, miniszterelnök üzenetét tolmácsolta.
Végezetül Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, nagy öröm számára, hogy az akadémia számos tagja hozzá tudott járulni a maga módján ahhoz a bámulatos teljesítményhez és munkához, amelynek eredménye az átadón látható volt.
A Szent Korona kilátóhoz vezető Király sétány szobrait Kiss István fafaragó népi iparművész tervezte meg és elkészítette Szent István szobrát. A tervek alapján Szent Lászlót Balatoni Tibor, IV. Bélát Bálint József faragta meg. a Király sétány többi szobra a következő táborok alatt készül el.
Képek

  • Hagyomány és Divat – Kiállítás a XI. Viseletkonferencián

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége támogatásával rendezte meg 2021. szeptember 10-11-én Egerben a „Viseletek Régen és Ma” XI. Országos Népviseleti Konferenciát, melyhez kapcsolódott a „Hagyomány és Divat” kiállítás.

A kiállításon 33 viseletkészítő népművész, alkotó mutatkozott be, valamint a Zala megyei Népművészeti Egyesület viseletvarró tudásátadó kurzusán készült göcseji paraszt-polgári viseletek, melynek szakmai feldolgozásánál és tervezésénél Tajti Erzsébet, Bordásné Budai Valéria és Donkóné Birkás Tünde közreműködött. Marx Mária etnográfus és Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész kutatásának felhasználása alapján.
A viseletkészítők munkái 2021. szeptember 30-ig láthatóak Egerben a Bartakovics Közösségi Ház kiállítótermében.

Teljes cikk

Képek  

  • „Viseletek régen és Ma” XI. Országos Viseletkonferencia Egerben.

Berzeviczy-Fehér Jánosné a Népművészet Mestere, a konferencia szakmai vezetőjének beszámolója :
A Heves Megyei Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen rendezte meg XI.-ik alkalommal az Országos Viseletkonferenciát Egerben 2021. szeptember 10-11-én.
A 2001-ben megálmodott rendezvény ebben az évben 20 éves volt! Nagy öröm számomra, hogy viseletkészítéssel egyre többen foglalkoznak és fontos az Alkotók számára az, hogy Egerben bemutatkozzanak, valamint az egri Konferencián is részt vegyenek.
A 2021-ben megrendezett Hagyomány és Divat kiállítás, valamint a „Viseletek régen és ma” elnevezésű konferencia egyúttal jubileumi ünnep, örömünnep is volt egyben. A 2020-as év bezártsága, a pandémia után jó volt újra látni egymást és örvendeni egymásnak. Megcsodálhattuk közösen a kiállított viseleteket, öltözeteket és az öltözethez tartozó kiegészítőket. Gyönyörködtünk egymás munkájában és segítséget kérhettek az Alkotók egymástól és a szakemberektől is.

 A teljes szakmai értékelés, képek és videók honlapunkon érhetők el

  • Varga Csaba fafaragó kiállítása Tiszafüreden

Varga Csaba tiszafüredi születésű fafaragó kiállításának megnyitójára került sor 2021. szeptember 21-én. A Heves Megyei Népművészeti Egyesület névében t Kiss István, elnök mondott köszöntőt. Ezt követően a könyvtár igazgatója beszélgetett az alkotóval. Megtudhattunk sok érdekességet Varga Csaba tiszafüredi gyökereiről, hallottunk történeteket az alkotás folyamatáról. A jó hangulatú megnyitót követően Vargáné Balogh Irén alpolgármester is köszöntötte a mestert.
a SZOLJON tudósítása

Videótudósítás

Képek