• Mesterségek Ünnepe másként -2020.aug.29-30 – Mezőkövesd

2020 a változások éve, így a népművészek legnagyobb országos rendezvénye, a Mesterségek Ünnepe is a szokásostól eltérő formában és helyszínen lett idén megrendezve! A budapesti nagyrendezvény helyett kisebb régiós programok keretében mutatkozhattak be a népművészet mesterei. Így történt, hogy szeptember utolsó hétvégéjén, Mezőkövesden, a Regionális Mesterségek Ünnepe egyik helyszínén, vehetett részt, Mucsonyi Zsolt kosárfonó, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület alelnöke, aki Palóc portát rendezett be a kiállító standon illetve, kosárfonó bemutatót tartott.
Video

 • Élő népművészet- Országos Népművészeti Kiállítás –Mezőkövesd

Idén Mezőkövesd ad otthont a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás régiós tárlatának, amely Észak-Magyarország és a Felvidék elmúlt öt évben készült legszebb népművészeti ­munkáit vonultatja föl. A mostani régiós tárlatra szép anyag érkezett be, a Heves Megyei Népművészeti Egyesületet öt népi iparművész alkotója pályázott, közülük díjat nyert az egerszalóki Gelsei Sándor az egerszalóki református templom festett karzatáért és ülőpadjáért, az egri Szontaghné Demeter Ágnes lószőr ékszergarnitúráiért, a mátrafüredi Lovászné ­Juhász Rita palóc ihletésű női ruhadarabjaiért, és Kiss István egri fafaragó dudás és betlehem faragott faszobraiért.
A kiállításon szerepelnek még Torba Ildikó szűrrátétes ruhái, díszei, és az egyesület fafaragóinak aldebrői munkái fotókon megörökítve. A megnyitóról és a kiállításról Kiss István készített fotókat.

Megnyitó képei

Kiállítás képei

Heol cikk

 • Faragott szobrok a Harkály Házban

A mátrafüredi Harkály Ház ökoturisztikai és környezeti nevelési központként várja a vendégeket.
Az épületben interaktív kiállítás keretében mutaták be a Mátra élővilágát, emellett pedig környezeti nevelési programok keretében igyekszenek elsősorban a gyerekek számára közelebb vinni a Mátra természeti kincseit. Tóth Lóránt fafaragó, népi iparművész a népművészet ifjú mestere több szobrát faragását helyezték el a kiállító helyen. Többek között a látogatók megcsodálhatják a macit és a szarvasbogarat, a baglyot és a harkályt is.

Video

 • Élhetőbb Nagyvisnyó

Elkészült Nagyvisnyón az „Élhetőbb jövő egy kis településen, Nagyvisnyón” című pályázat, első mérföld köve. Az első 4 stáció, bibliai idézeteket tartalmaz. A lábazatot és a faragásokat a helység lakója, Tóth Lóránt fafaragó, népi iparművész, a népművészet ifjú mestere készítette el. Az átadásra ünnepélyes keretek között került sor, az Új kenyér ünnepe alkalmából, 2020.08.30-án. A helyi református templom udvarán Tóth Lóránt kézműves foglalkozást tartott az érdeklődők számára.

 • A mi történetünk

A TV Eger stábja egy új műsorfolyammal indította az őszi évadot „A mi történetünk” címmel. A műsor bemutatja a város életének fontos eseményeit, személyiségeit, miközben közben kézművesek végzik tevékenységüket, és beszélgetésekben is bemutatják munkájukat. A műsor egy kicsit mestereink és a mi egyesületünk története is.

Egyesületünk tagjai közül eddig Ők mutatkoztak be:

Mucsonyi Zsolt kosárfonó

Tóth Lóránt fafaragó Népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

Erdélyi Boglárka fonó

Gelsei Sándor bútorfestő Népi iparművész

 • Alkotó tábor Kisgyőrben

Szinte az ország minden területéről érkeztek fafaragók, a nagy múlttal rendelkező kisgyőri faragó táborba. Két nagy feladat megvalósításán dolgoztak egyszerre az összesereglett mesterek. Megkezdődött a Szent Korona kilátó építése és a Nemzet betlehemének faragása. Ebbe a nagyszerű feladatba kapcsolódtak be egyesületünk faragói is. Kékedi László meghívására Kisgyőrbe érkezett Balatoni Tibor, Szabó József és Kiss István. Az összesereglett mesterek kiválasztották a betlehem figuráit, melyeket megfaragnak. Balatoni Tibor és Kiss István egy-egy királyt kapott feladatul, míg Szabó József a kisded megfaragását választotta. A népművészeti egyesületek összefogásával, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készül a Nemzet Betleheme, mely már majdnem elkészült, csak néhány elem hiányzik, hogy felállításra kerülhessen a Parlament előtt. A tábor életéről Kiss István folyamatosan készített videókat és fotókat melyek bemutatják és megörökítik a munkafolyamatokat.

 1. nap
 2. nap
 3. nap
 4. nap
 5. nap
 6. nap
 7. nap

A Szent Korona Kilátó építése 1

A Szent Korona Kilátó építése 2

Fotók 1

Fotók 2

Heol cikk

BOON cikke