• „Értékeink nyomában”

A Barkó kézműves Egyesület együttműködésben a Fügedi Márta Népművészeti Egyesülettel, a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületével és a Sajómenti Népművészeti Egyesülettel, a Csoóri Pályázat támogatásával Vándorkiállítást rendez „Értékeink nyomában” címmel. A fenti egyesületek 2024.május 4-én 10.30. órától szeretettel várják a népi kézművesség iránt érdeklődőket a sorozat 2. állomására, Tállyára. (Alkotóház, Gesztenyesor utca 2.)

  • Úrihímzés konferencia

A Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete 2024. április 13-án sikeres Úrihímzés Konferenciát tartott Tállyán, az Alkotóházában. A konferencia célja: Az úrihímzés történeti rétegeinek megismertetése és a hagyományos kortárs feldolgozásainak népszerűsítése volt.

Az alábbi előadásokat hallhatta az érdeklődő közönség: 

– Úrihímzések Debrecen környékén Dr. P. Szalay Emőke néprajztudomány kandidátusától,

– Liturgikus textilek az Evangélikus Országos Múzeumban Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténésztől,

– Az úrihímzés felfedezése a XIX.sz. második felében Dr. Gyulai Éva történésztől,

– Viseletek a kora újkori Magyar Királyságban Zay Orsolya régész-történésztől.

A konferenciát Kolozsvári István etnográfus, a NESZ elnöke nyitotta meg, a tanácskozást Viszóczky Ilona etnográfus vezette. A rendezvény háziasszonya volt Dériné Érsek Ágnes, az egyesület elnöke. Ebéd után tartalmas beszélgetés alakult ki a múzeumokban található textilek mintakincséről, öltéstechnikájáról. Szó esett a hagyományok továbbéltetéséről, azok nehézségéről. Az alkotók magukkal hozott munkáiról, mintarajzokról, hímzéstecnikákról, tervezésről is beszélgettek. Jól illeszkedett a témához a Hegyalja-Folk zenei közreműködése, akiktől tárogató muzsikát és a költészet napja tiszteletére megzenésített verseket hallhattak. Egyesület tagjai mellett érdeklődők érkeztek Sárospatakról, Miskolcról, Debrecenből, Ózdról, Budapestről és a szlovákiai Várhosszúrétről.