Hímző továbbképzés lesz február 19-én a megyében dolgozó szakkörvezetők, és egyéni alkotók részére a „Hagyományőrző népi kézműves műhely” programsorozat keretében. Egyesületünk tagja, Tóth Aranka Népi iparművész, a Népművészet Mestere tartja ez évi második előadását és a bemutatót a vagdalásos technikát alkalmazó hímzés kultúrákról. Bemutatja és megtanítja a résztvevőknek a zobori, a kalotaszegi, a matyó és a baranyai hímzések vagdalásos motívumait.

A Debreceni Déri Múzeummal 2015-ben született meg az együttműködési megállapodásunk, amely keretbe foglalta a több évtizede zökkenőmentesen működő szakmai kapcsolatunkat. Az elmúlt 7 év alatt olyan sokat változtak a szervezeti, fenntartói körülmények, hogy szükségesnek látszott az együttműködés ismételt írásbeli megerősítése, aktualizálása.

Megállapodtunk abban, hogy a 2022-re tervezett ún. nagyrendezvények alkalmával már a programok tervezésében, majd a megvalósítás során is együtt működünk.

Ezek a rendezvények a múzeum részéről a Múzeumok Éjszakája, a várhatóan az idén megszervezett Mézeskalács Fesztivál, az egyesület részéről két nagy rendezvény a 12. Nemzetközi Fazekas Fesztivál és a 11. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál. Megerősítettük, hogy a korábbiak szerint az egyesület tagjai, egyének és csoportok is kapnak kutatói lehetőségeket a múzeumi gyűjteményben. Az egyesületi tagok zsűrizett alkotásai ezután is megjelenhetnek a múzeumi ajándék boltban. Újdonság, hogy elindítjuk a „Hónap kortárs népművészeti alkotása” sorozatot a múzeum kávézójában. Egy szép vitrint kapunk, melyben egy-egy tagunk egy kiemelkedő alkotását mutatjuk be, és megteremtjük a lehetőségét annak, hogy az érdeklődő meg is vásárolhassa a kortárs népművészet bemutatott remekét.

Érkeznek az első jelentkezések 12. Nemzetközi Fazekas Fesztivál pályázati kiállítására. A pályázat címe: „Elfeledett értékeink”. A pályamunkákat 2022 május 12-én várjuk a pályázati felhívásban megadott helyszíneken.

Bővül az alkotóházunk kiscsoportjainak száma. Új szakkört indítunk a tavasz folyamán, ahol a varrógép lehetséges felhasználása lesz a téma a kortárs népművészetben, valamint „gyöngykalózok” néven működik havi egy alkalommal egy újabb alkotócsoport.

Nyíradonyi konferencia 2022 február 24-én.

 Nemzeti Művelődési Intézet, és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház szakmai napot tervez, melynek célja a megyében működő, döntően művészeti szakkörök feltérképezése. A szakmai nap aktualitása az, hogy a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület jelentős szerepet vállalt az „aszakkör” címen indított projektben a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére,  a NESZ szakmai közreműködése eredményeként.

Egyesületünk 5 népi kismesterségben, melyeknek Debrecenben és a megyében értékes hagyománya van, vállalt oktató film készítést. Szaru és csontfaragás, paszománykészítés, szűrhímzés, szalma és csuhéfonás témában készültek, jeles alkotóink közreműködésével oktatófilmek. A filmek készítésének körülményeiről és a felhasználásuk legkorszerűbb lehetőségeiről adunk részletes tájékoztatást a szakmai napon. A szakmai nap alkalmas lesz arra is, hogy felmérjük a megyei közművelődési intézmények, közösségi házak igényeit arra, hogy képzett szakmai vezetők segítsék a népi kézműves kiscsoportok szervezését majd működtetését.

Folytatódik az a 2021- őszén elindított projekt, melyet a Debreceni Egyetem néprajzi tanszékével együtt szerveztünk a másod és harmad éves hallgatók „érzékenyítésére”. Az első félévben néprajz-nép és honismeret szakos tanárjelöltek voltak a tanítványaink, 2022-ben néprajz és muzeológus szakon tanulók választottak a kínálatunkból: nemezművességből, fazekasságból és szövés mesterségből.

A foglalkozások anyagi feltételeit  a Csoóri Sándor Alap nyertes pályázata adja.