• Gyöngyös szakkör – továbbképzés

2022. január 8-án indult az év székházunkban, a Népi Mesterségek Házában. A gyöngyös szakkör tagjai számára továbbképzést szerveztünk. Téma a Sárköz népművészete, kiemelten a gyöngy öltözet kiegészítők, ékszerek. Az előadást és a gyakorlati foglalkozást Molnár Anett, gyöngyfűző, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész tartotta. A foglalkozáson a gazdag hagyomány bemutatása után Anett a gyöngy ékszerek mai használatára fókuszált, számos saját alkotásán keresztül mutatta be a mai dekoratív ékszereket, melyek a sárközi kultúrára épülnek. Az egész napos foglalkozáson a résztvevők is megtervezték majd megfűzték a maguk sárközi nyakbavalóját. A program folytatása február 26-án lesz a Népi Mesterségek Házában.

  • Az év első kiállítása

Január 19-én nyitottuk a 2022-es év első kiállítását Álmosdon, Magyar Kultúra Napja megünneplésére Ez az 1563 lakosú, az Érmellékhez tartozó kis település számos kulturális értékkel rendelkezik. A település 1554-ben adományként, Dobó István, az egri hős tulajdonába került. Az általa a református templom köré építtetett erőd falak a mai napi állnak. A templom maga középkori alapokon nyugszik többszöri átépítés után teljes szépségében pompázik. Álmosdon falumúzeum és kovácsmúzeum is van, jelentős képzőművészeti gyűjteményt őriz a Jozeph Kadar Múzeum.

A település azonban legismertebb a Kölcsey Emlékházról, hiszen nagy költőnk születése után néhány évig, majd 1812 és 1815 között itt élt és dolgozott. A szépen rendben tartott kisnemesi ház máig őrzi a népi építészeti értékeit.

A Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület 9. éve szervezi az Álmosdi Református Egyházközség gyülekezeti termében a népi kézműves kiállításokat. Ebben az évben „Egy mesterség két anyag” címmel az egyesület szövő műhelyének tagjai és Dezsőné Borbély Emma alkotásaiból szerveztük a bemutatót. Tárlatvezetést tartott Petrovics Nikolett a szövőműhely vezetője és Dezsőné Borbély Emma. Közreműködött Virágos Lajosné Kozák Anikó.

A kiállítást ebben az évben is a Magyar Kultúra Napja megünneplésére szerveztük. A megnyitó előtt, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága és a Népművelők Hajdú-Bihar Megyei Szervezete tagjaival együtt koszorút helyeztünk el a Kölcsey Emlékház falán.

  • Pályázati felhívás

Útjára indítottuk az egyesület egyik legjelentősebb, 12. éve meghirdetett rendezvényét, a XII. Nemzetközi Fazekas Fesztivál pályázata felhívását.

A felhívás olvasható az egyesület honlapján is!

Felhívás