• Névváltozás

A Debreceni Törvényszék elfogadta a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület Közgyűlése névváltoztatási kérését. 2021. novemberétől Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület néven dolgozunk tovább.

  • Hagyományőrző Nyitott Kézműves Műhely

November 6-án a Hagyományőrző Nyitott Kézműves Műhely sorozatunk folytatásaként a hímző szakemberek számára tartottuk meg a továbbképző foglalkozást. Téma a vagdalásos technikák a hímzésben. Előadó Göncziné Tóth Aranka, népi iparművész, a Népművészet Mestere. A résztvevők egy része fiatal alkotó volt, részükre a tudás átadás igen sikeresnek bizonyult.

  • Filmkészítés

November 8-án az egyesület székházában, a Népi Mesterségek Házában 2 portré film is készült az „aszakkör” project keretén belül. Kiss Árpádné palást és paszománykészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere és Dobosné Hajdú Anikó nemezes, hímző népi iparművésszel beszélgetett a NMI munkatársa pályájáról, sikereiről, szakmai eredményiről.

  • Érzékenyítő kurzus

November 11-én folytattuk a Debreceni Egyetem néprajz szakos hallgatói számára szervezett érzékenyítő kurzusunkat nemezművesség, fazekasság és szövés témában. A diákok egyre jobban „ráéreznek” az alkotó folyamatokra, a maguk számára készítenek használati tárgyakat és öltözet kiegészítőket.

  • Zsűrizés

November 18-án tartottuk a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya szervezésében a hagyományos zsűrizést. AZ 5 fős szakember gárda népi ékszereket, fa és vessző bútorokat, szőtteseket, hímzéseket, bőrmunkákat és viseleteket bírált. A beérkezett 104 alkotást 28 fő készítette, Mester Remek  minősítést  44 alkotás, Míves Termék minősítést 43 alkotás kapott.

  • Hajdú-Bihar Megye Napja

November 22-én Hajdú-Bihar Megye Napján az Ünnepi Közgyűlés alkalmával adták át az Év Civil Szervezete díjat a 2022-ben 40 éves fennállását ünneplő egyesületünknek. Az Emléklapot, a bronz plakettet megyénk országgyűlési képviselői és a Közgyűlés tagjai valamint a megye más díjazottjai körében vehettük át Hajdúszoboszlón, a Művelődési Központban.

  • Inkubátor Ház

A Covid járvány erősödése miatt el kell halasztanunk az Inkubátor Ház november végi programját. Témája a népi kézműves vállalkozás elindítása, melyet egy fiatal, igen sikeres vállalkozó Szabó Erzsó nemezes a Népművészet Ifjú Mestere előadásában hallhattuk volna.