A HBMNE egyik legfontosabb feladatának tartja a tagjai érdek képviseletét, érdek érvényesítését. Ezt most is az információk gyors áramoltatásával igyekszünk segíteni, ami alkotóink élet és munkakörülményeit pozitívan befolyásolhatja.

Honlapunkon, online levelekben, telefonon és a szakmai vezetők közvetlen tájékoztatása segítségével adjuk közre a saját kezdeményezéseinket és az országos szervezetek munkánkat segítő programjait.

Folyamatosan tájékoztatjuk tagjainkat a tervezett országos pályázatok, nagy rendezvények időpontjairól, helyszíneiről, a részvétel feltételeiről, a tevékenységet segítő anyagi támogatások megszerezhetőségéről.

Tagjaink élnek a lehetőségekkel: a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjára egy fazekas és egy nemezes tagunk pályázott, kérésüknek megfelelően adtunk támogató ajánlást.

A Magyar Művészeti Akadémia másik pályázatához, amely alkotómunkához ad anyagi segítséget, 14 alkotónk nyújtotta be kérvényét. 4 nemezes, 3 hímző, 2 szövő, 2 fazekas , 1 ötvös, 1 bútorfestő, 1 szálas anyaggal dolgozó. Mindegyik alkotó részére tagsági igazolást adtunk.

Egy tagunkat a Népművészet Mestere címre, 1 főt Király Zsiga díjra, 1 főt Bessenyei díjra terjesztettük 2021 tavaszán. Támogató javaslatot adtunk egy hímző tagunk felterjesztéséhez a Népművészet Mestere cím elnyerésére.

Együttműködés tervezet:

 Hortobágy község vezetőivel tervegyeztető megbeszélés indult. A kulturális együttműködés keretében a település közművelődési programjaiban vesz részt az egyesület valamint a nyári, idegenforgalmilag jelentős  nagyrendezvényeken  szolgáltató jelleggel vállalunk feladatokat.

A település önkormányzata felkérésére egyesületünk szakmai támogatója a Hungarikum pályázaton részt vevő Hortobágy községnek.

Bemutatkozás:

A kiállítási lehetőségek pótlására  Debrecenben „Kirakat Galéria” programokat indítottak el. A városban élő nemezes, hímző alkotók mellett két fafaragó, Boros Ferenc népi iparművész és Bodó Imre, Lugossy György fazekas, Szigeti Ibolya viseletvarró képviseli egyesületünket.  A városunk főterén levő 2 üzlet kirakatában és a Kölcsey Központ vitrinjeiben láthatóak a népi kézműves alkotások.

Online galéria:

Az „Együtt Várjuk a Húsvétot” elnevezésű, 2021 januárban meghirdetett belső pályázatunkra elkészült alkotásokat fotókon mutatjuk be az egyesület honlapján és face bookon. Ez az online bemutató a tavaszra tervezett kiállítást helyettesíti, de nem mondunk le arról, hogy élőben is bemutassuk az erre a kiállításra készült új alkotásokat. Az első, „élő kiállításon” adjuk majd át a pénzdíjakat is, melyeket  műfajonként ítél majd oda a szakmai vezetőkből álló zsűri.  Egyéni és egy közösségi díjat ajánlottunk a pályázat meghirdetésekor alkotóinknak. A pályázatra 14 mesterségből 26 népi kézműves jelentkezett.

Két nemezműves alkotónk, Fekete Andrea és Papp Anita kapott elismerést Hajdúnánás Város Napja alkalmával. A Maghy Zoltán  Művészeti Díjat „a nemzeti kultúra, a népművészet hagyományainak megőrzése és ápolása érdekében végzett kimagasló és eredményes pedagógiai munka elismeréseként” kapták.

A NESZ kezdeményezésére két online értekezleten is részt vett egyesületünk elnöke. Téma az AHAZAK Hétvége valamint a Magyar Művelődési Intézettel tervezett  2021-es együttműködés volt.