Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Január 19-én kettős születésnapi ünnepségre hívtuk a Népi Mesterségek Házába azokat a hímző-szövő lányokat, asszonyokat, akik tanítványai, pályatársai voltak dr. Papp Lászlóné szövő, a Népművészet Mestere és Bujdosó Sándorné, hímző-szövő, a Népművészet Mesterének. Mindkét mester január 3. hetében ünnepli 90. születésnapját. Művészi tevékenységük máig meghatározó szerepű nemcsak a megyei hímzők, szövők munkásságában, hanem országosan is. Bujdosóné a debreceni szűrhímzés megújítója és a bihari csipke szövés mestere, évtizedekig hímző majd szövő szakkörvezető. Dr. Papp Lászlóné a vászonszövésben ért el kimagasló eredményeket, az erdélyi csáncsált, a kilim, a borzas szövés megújítója. Megkapta Debrecen város Művészeti Díját. Közel 20 évig vezette a Csokonai Közösségi díjas Kölcsey Szövőműhelyt, Bakay Erzsébet iparművésszel és Borbély Jolán etnográfussal együtt az országos szövő-oktatói képzések vezetője volt. A rendezvényről helyszíni riportot készített a Hajdú-Bihar Megyei Napló.
  • Február 2-án egész napos programmal kezdte az évet a Hagyományőrző Nyitott Kézműves Műhely székházunkban a Népi Mesterségek Házában. Vendégünk volt Dulai Sándorné hímző népi iparművész. Az előadás és a gyakorlati foglalkozás témája a „galgamenti hímzések” volt.
  • Február 9-én tartottuk meg évi első közgyűlésünket a Debreceni Művelődési Központ Pódium termében. A napirendek a hagyománynak megfelelően követték egymást. Az előző év értékelése a szekcióvezetők majd a vezetőség beszámolója alapján történt, utána átadtuk a vezetőség által megszavazott egyesületi díjakat. „Szidor Kati díjat” kapott Orvos Józsefné fazekas, aki alapító tanunkként a közösség motorja, csapatépítő programok kezdeményezője, évekig a fazekasok szakmai csoportjának vezetője volt, erről a státuszáról 2019-ben lemondott. Utódjául ifj. Fazekas Istvánt kérte fel az egyesület vezetősége.
  • A Mihalkó Gyulá-ról elnevezett díjat, amelyet minden évben a pásztorművészet továbbéltetőjének ítélünk meg, az idén Sánta Gyula késes érdemelte ki. A díjat Mihalkó Gyuláné adta át az alkotónak.
  • A legjobb szakmai munkáért járó díjat a vezetőség döntése alapján Hutkai László bőrműves érdemelte 2018-ban, a legeredményesebb munkát a közösségért Nemes Mihályné gazdasági vezető végezte. Az egyesület Hímző szakmai bizottsága által alapított Vándordíjat Tarsoly Andorné kapta.
  • A közgyűlés elfogadta a 2018-as beszámolókat majd a 2019-es terveket ismerték meg és a kiegészítésekkel, elfogadták. Az év első közgyűlése mindig az új jelentkezők bemutatkozása, szavazás a felvételükről. 2019 februárjában négy új alkotó jelentkezett. Soós Kálmánné szűrhímző, Soós Bianka, szövő, dr. Chománé Németh Orsolya Katalin gyöngyfűző, Gyarmati Éva hímző. Életrajzuk ismertetése után, eddigi munkásságuk alapján a tagság megszavazta jelentkezésüket és tagjai közé fogadta őket.
  • Egyesületünk is jelentkezett a Magyar Népművelők Egyesülete által ismét meghirdetett Kulturházak éjjel-nappal országos programhoz. „Közösen minden nap értéket adunk” címmel a „Terítékek” című kollektív vándorkiállításunkkal kapcsolódtunk a sok száz közművelődési intézmény és civil szervezet által kínált programhoz. A farsangi programsorozat nyitányaként Sárándon a Közösségi Házban rendeztük meg a 26 alkotó 10 féle mesterséget bemutató terített asztalait. A rendezvényen a település polgármestere köszöntője és az egyesület elnökének tárlatvezetése után a szép számú érdeklődő előtt a kiállító alkotóknak emléklapot adtunk át, megköszönve a most véget ért kiállítás sorozat szép tárgyakat. Ezek után az egyesület hajdú káposztával vendégelte meg a megnyitóra érkezőket. A kiállítás megnyitón közreműködött a Sárándi Férfi Dalárda.
  • Debrecen Megyei Jogú Város alkotói ösztöndíjában részesült két egyesületi tagunk: L. Mikecz Ágnes hímző és Kiss Árpádné palástkészítő, paszományos népi iparművész.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET