• Józsán a nyúlfőző versenyre kapott meghívást egyesületünk. A Debrecenhez tartozó józsai városrész közösségi háza sok civil szervezetnek ad otthont, rendezvényeiken pedig visszatérően meghívottak azok az egyre nagyobb létszámban ott letelepedő népi kézművesek, akik egyben tagjaink is. Október 16-án „Régimódi játszótérrel”, a kézműves bemutatókkal sikeresek voltunk, és finom volt a nyúlpaprikás is!
  • Kisebb-nagyobb városainkban napjainkban is tapasztalható, hogy építészeti emlékeinkre, értékeinkre nem figyelünk eléggé, nagy szükség van a „városvédő civilek” áldozatos tevékenységére. Debrecenben is egyre másra tapasztaljuk, hogy az ún. óváros régi házait könnyebben bontják le, mintsem renoválnák, így lassan elvész az a jellegzetes városkép, amelyet annyira szeretünk, amitől egyedi Debrecen. Néhány fiatal építész szívügyének tekinti a régi értékek megmentését, ezért nagyszabású munkába kezdtek: felmérték, dokumentálták a „veszélyzónába”került belvárosi házakat. Ilyen épület a HBMNE székháza, a városközpontban lévő Népi Mesterségek Háza is. Harangi Attila fiatal építész évekkel ezelőtt keresett fel bennünket, fotókat készített a jelenlegi állapotról, a belső terekről, és a mai működésről is. „Cívis Házak” című kiadványban a ház története-, a régi fotók és leírások alapján szerepel, és bemutatja az ott dolgozó egyesületünket. A könyv a Debreceni Méliusz Könyvtár kiadásában hamarosan megjelenik, ehhez egyesületünk is felajánlotta segítségét. A készülő könyvből megtudhatjuk, hogy az 1854-es kataszteri térképen már a ma mai formájában látható a ház. Tulajdonosa Kádár István debreceni földműves. Tervezője Vecsey Imre építő mester. Az épület különlegessége a boltozatos kapuáthajtó és a kör alakú, nyitott padlásnyílás, melyen át a gazdálkodó család a szénát és más takarmányt rakott a padlásra. Belső tereiben a nyílászárók gazdagon faragottak. Mindezek a sajátosságok ma megvannak, mi is őrizzük ezeket az értékeket.
  • Újra indulnak a Nyitott Hagyományőrző Műhely foglalkozásai  HB megye hímző szakemberei számára, melyeket a pandémia miatt egy ideje „pihentettünk”. A  november 6-i programon vendégünk Tóth Aranka hímző, a Népművészet Mestere, téma  a vagdalásos technikák a népi hímzésben. 
  • A HBMNE pályázati támogatással elindította „inkubátor ház” programját azzal a céllal, hogy egyesületi tagjaink és a pályakezdő népi kézművesek számára egy adott időszakra, műhelyt és munkaeszközt adjon népi kézműves tevékenységük elindításához. A tárgyi feltételek biztosítása mellett elméleti előadásokat szervezünk vendég előadók, és a helyi szakemberek meghívásával. Október elején dr. P. Szalay Emőke kandidátus, 28-án Csákányi Zoltán, a Hagyományok Háza munkatársa, november 25-én Szabó Erzsó nemezműves, december 9-én a HBMNE vezetői tartanak tájékoztatót a népi kézműves szakmákat érintő legfontosabb tudnivalókról.
  • Előzetes novemberre:

– november 18-án lesz a kihelyezetett NIO zsűri a Népi Mesterségek Házában. Az adatlapokat és a zsűrizés díját a H.H.-hoz kell november 2-ig kell eljuttatni. A tárgyakat november 17-én 14.00-18.00 óráig várják Debrecenben a Hatvan u. 57-ben, a Népi Mesterségek Házában.

– 22-én a Megye Napja alkalmával a HBMNE az Év Civil Szervezet kitüntetését kapja Pajna Zoltántól, a HBMN Közgyűlés elnökétől. A rendezvényt Hajdúszoboszlón tartják majd meg.