• Tanévnyitó

Szeptember 1-én tanévet nyitottunk a Népi Mesterségek Házában. Diákjaink a Debreceni Egyetem Néprajzi karán, a nép és honismeret tanári szakon 2022-ben végzős hallgatók. A tantárgyak: fazekasság, nemezművesség és szövés. Tanárok: ifj. Fazekas István, fazekas népi iparművész, Dobosné Hajdú Anikó hímző, nemezműves, népi iparművész és Dezsőné Borbély Emma szövő, népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere. Az „érzékenyítő  kurzus” foglalkozásait  a Népi Mesterségek Háza műhelyeiben tartják egyesületi tagjaink. A szemeszter december elejéig tart, a népi kismesterségeket „kutatási gyakorlat” című tantárgyként  vették fel  illetve választották az egyetemi hallgatók.

  • Közgyűlés

Szeptember 10-én évi második közgyűlésünket tartottunk a Népi Mesterségek Házában. A 2021-es év második fele igen mozgalmas volt, ezt értékeltük valamint ismertettük a vezetőség Alapszabály módosítási javaslatát. A közgyűlés megszavazta az egyesületünk név változtatását, mely szerint Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületként dolgozunk tovább.

Köszöntöttük legújabb mesterünket, Hutkai László bőrművest, aki elnyerte a Népművészet Mestere címet. Vele együtt 12, ma is élő és aktív alkotónk rendelkezik a „népművészet Kossuth díjával” egyesületünkben. A továbbiakban a vezetőség ismertette az egyesület 2022-es terveit, melynek középpontjában az alapításunk 40 éves évfordulója áll majd.

  • aszakkor.hu

Szeptember 13-tól elindult az „aszakkör” programunk utolsó, 5. filmje forgatása. Téma a paszomány  készítés, melyet Kiss Árpádné palást és paszománykészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere mutatott be 20 fejezeten át.

  • 11. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál

Szeptember 17-18-án tartottuk a hagyományos szabadtéri programunkat, a 11. Debreceni Népi Kézműves Fesztivált Debrecen üzleti központjában, az éttermek, kávézók és bárok övezte sétáló utcán.  15 pavilont állítottunk fel, amelyekben 27 alkotónk kapott helyet. A résztvevők a debreceni hagyományos népi kézműves értékeket, a Hortobágy kézműves hagyományait és hajdúság népi kézműves kultúráját mutatták be és árusították portékájukat. Volt nemezelés, szövés, fazekalás, szalmafonás, hímzés, mézeskalács díszítés, gyöngyfűzés. A kézműves bemutatók mellett a gyerekek a halászathoz és vadászathoz kapcsolódó játékokat próbálhattak ki és a már jól ismert „7 próbás Ifjú Mester” versenyre nevezhettek be. A Debreceni Népi Együttes fiataljai néptánc bemutatóval kedveskedtek a szépszámú látogatónak.

  • Jubileum

Két nagyszerű jubileumi ünnepségen is jelen lehettünk szeptember végén. Egyesületi tagunk,  Molnár Tiborné Király Zsiga díjas hímző, népi iparművész által vezetett Kabai Hímző és Csipkekészítő szakkör fennállásának 50 éves, valamint a komádi Fekete Erzsébet Hímző Szakkör alapításának 50 éves jubileumát ünnepelhettük együtt, a megye hímzői alkotói és a csoportokat  fenntartó szervezetek képviselői jelenlétében.

  • Előzetes tájékoztató

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya zsűrijét 2021 november 18-án, csütörtökön tartjuk a Népi Mesterségek Házában. A kitöltött adatlapokat és a tárgyankénti eljárási díjat (1.500 Ft) november 2-ig várják a NIO-ban. Tárgyakat november 17-én 14.00-18.00-ig várják a Népi Mesterségek Házában.

A témával kapcsolatban érdeklődni lehet az info@hbmne.hu email címen.