Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület jubileumi kiállítása

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület jubileumi kiállításának megnyitóján vettünk részt augusztus 10-én Tiszavárkonyban a helyi Közösségi Házban. A bemutatásra került kunsági hímzések, csipkék, a tiszafüredi, mezőtúri kerámiák, a faragók, kovácsok csodálatos alkotásai mellett a szálas anyaggal alkotók, szövők is képviseltették magukat. A sokszínűség és magas művészi színvonal jellemzi az egyesületi tagok munkásságát. Az elnök asszony a megnyitón bejelentette; hogy 35 éves munkásságuk elismeréseként  2019 augusztus 16-án Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díjjal ismerik el értékteremtő munkásságukat! Tisztelettel és szeretettel gratulálunk Nekik!

A Dunaföldváron rendezett, egész nyáron át nyitva tartó kollektív kiállításon tárlatvezetést tartott egyesületünk elnöke, Hubert Erzsébet. A kiállításnak igen nagy a sikeres a település lakói és az oda látogat, nagy számú látogató elött is.

  • Baji Imre kosárfonó népi iparművész életmű kiállítása

Baji Imre kosárfonó népi iparművész életmű kiállítására kerül sor szeptember 3.-án a debreceni Vasutas Művelődési Házban. A kiállítást Hubert Erzsébet a megyei egyesület elnöke nyitja majd meg.

  • Kiss Árpádné paszományos – Népművészet Mestere

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület megbecsült tagja, Kiss Árpádné paszományos, palástkészítő népi iparművész 2019 augusztus 16.-án vehette át a Népművészet Mestere kitüntetése az EMMI miniszterétől.

  • Virágos Lajosné Kozák Anikó – Király Zsiga díj

Egyesületünk titkára, Virágos Lajosné Kozák Anikó kiváló tagszervezeti munkája elismeréseként a NESZ díját, a Király Zsiga díjat kapta meg a Mesterségek Ünnepe alkalmával a Budai Várban.

  • 33. Mesterségek Ünnepe

2019 augusztus 17-20-ig a 33. Mesterségek Ünnepén 26 fő képviselte a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületet. A fafaragó, hímző, nemezes, rézműves, késes, kosárfonó, bőrös, játékkészítő, fazekas, szarus tagjaink három műhelyt működtettek. A pásztorművészetet bemutató nád építményben faragó.hímző, bőrös, szarus bemutatókat tartottunk 4 napon át, a látogatók nagy érdeklődése közepette. A pásztor szállás létrehozását  a Hortobágyi Nemzeti Park segítette. Nemezes pavilonunkban  5 nemezes alkotónk mutatta be a mesterséget, 2 fazekasunk korongozási bemutatókkal népszerűsítette megyénkre jellemző debreceni és nádudvari fazekasságot.

  • IX. Debreceni Kézműves Fesztivál

Nagy lendülettel készülünk a IX. Debreceni Kézműves Fesztiválra, amely szeptember 13-14-én lesz a Debreceni Kossuth téren. A programsorozat középpontjában a nemezművészet , vendégünk a BSZC Nádudvari Kézműves Szakiskola lesz. A gyermekek részére a minden évben népszerű „7 Próbás Ifjú Mester”versenyt, néptánc flash-mob-ot hirdetjük. Működtetjük a Régimódi játszóteret. Tagjaink közül a hímzők, szövők, fazekasok,fafaragók, nemezesek, gyöngyfűzők, szakmafonók, mézeskalácsosok, fémművesek tartanak kézműves bemutatókat, és árusítanak.

  • Jó példa

A Magyar Kézműves Remek 2019 pályázatra, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hirdet, évek óta több népi kézműves alkotónk jelentkezik. Ebben az évben a faragók mellett késes mesterünk is benyújtja pályamunkáját. 2019-ben az élelmiszer kategóriában is van olyan pályázó, aki a megyei kamara és a népművészeti egyesület együttműködése eredményeként pályázik. Közös tájékoztató levéllel kerestük meg a megyénkben tevékenykedő, élelmiszerrel foglalkozó kézműves kisvállalkozókat, felhívtuk a figyelmüket erre az országos pályázatra. A pályamunkák Budapestre szállításában a Kamara segítséget vállalt.

  • folkTREND!

Az Agrárminisztérium harmadik alkalommal rendezi meg a folkTREND!- A hagyomány  a régi, a stilus új” elnevezésű divatbemutatóját. A Mesterségek Ünnepe színpadán azok közül az öltözetek közül mutatták be a legsikeresebbeket, amelyeket az agrártálca és a Hungarikum Bizottság felhívására készítettek a népművészek.

Egyesületünk tagjai közül Dobosné Hajdú Anikó hímző népi iparművész, nemezes, Tarsoly Andorné hímző népi iparművész és Petrovics Nikolett szövő, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész pályamunkái szerepeltek.