Megrendülve tudatjuk, hogy:

Elhunyt Nyikus Anna a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület alapító tagja az egyesület tiszteletbeli elnöke, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Pro Urbe és Király Zsiga díjas Népi Iparművész.

Anna kreatív, sokoldalú alkotó művész volt, aki mindig tanult, tanított, közösségeket formált, közösségeket fogott össze, célt és értelmet adva az együttlétnek. Mindig  a  „jót s jól” elv vezérelte. Az örök megújulás útját járta, az értékek megőrzéséért, a hagyományok átmentéséért, az értékmentésért élt, dolgozott. Közösségi munkáján túl alkotóként is jelen volt, számlálhatatlan hazai és külföldi kiállítás bizonyítja kivételes sokoldalúságát. Alkotómunkájában mindig az újat kereste, a hagyományokban rejlő lehetőség felhasználásával, első sorban a régi textíliák felkutatásával megismerésével újabb ötleteket nyerve további munkájához. Minden eredményes munkáját felsorolni szinte lehetetlen. Az utóbbi munkájában a megyei egyesület Kreatív Stúdiójának a „Kutatás-Tanulás-Tanítás”-ra épülő program  több évet átölelő eredménye a „Komáromi láda” ismeretterjesztő könyv. Kitartó munkával eredményeket ért el. Az, hogy jó úton járt, a munkásságát és közösségi munkáját elismerve, több megyei és állami kitüntetéses bizonyítja.  Elnöksége alatt az egyesület 2011-ben Csokonai díjat, 2023-ban Komárom Város kultúrájáért díjat kapott.

Kedves Anna!

Nehéz elhinni, hogy pár napja még beszéltünk, nem olyan régen még arról is, hogy milyen lehetőségekkel éljen az egyesület – még a korházi ágyon is erről gondolkodtál -, ünnepek alatt „A kő marad” Vas Albert versét boncolgattuk és arra jutottunk, hogy Te a KŐ maradsz! 42 éves ismeretség, barátság fűz össze minket, több közös rendezvény szervezése, jó és rossz tapasztalat emléke kisért. A beszélgetések szép csendben elmúlnak, már csak az emléked marad.

Nyugodj békében!

 

Nagy Vincéné Marika

Búcsúzik a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület vezetősége és tagjai.