A Magyarországi Kovácsmíves Céh és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége támogatásával Országos Népi Iparművészeti fémműves alkotói pályázatot hirdet „Fém a fémmel” címmel.

A pályázat célja: szeretnénk ráirányítani a figyelmet a fémes szakmák fontosságára, a hagyományos régi és a mai új technikák bemutatására. A pályázatra olyan alkotásokat várunk, ahol a fémmel foglalkozó népművészek a különböző fémes alapanyagok sokrétű felhasználását mutatják be a hagyományos motívumkincsből kiindulva.

A pályázók köre: várjuk a kovács, késes, réz-, bronz-, ónműves, ötvös, díszműbádogos, és minden más fémműves mesterség képviselőit, akik hagyományos kézműves technikákkal és szellemiséggel alkotnak, és a pályázati alkotásuk zsűriszámmal rendelkezik.

Pályázni lehet: minden olyan fémes pályamunkával, amely a Hagyományok Háza minősítése után népi iparművészei zsűriszámmal rendelkezik, amely 2020. után készült, és más pályázatokon nem szerepelt.
Amennyiben a pályázatra szánt alkotások, még nincsenek zsűriztetve, akkor azokat a Hagyományok Háza által meghirdetett, tavaszi fémes minősítési alkalmon lehet lezsűriztetni. A zsűridátum a Hagyományok Háza honlapján, a 2024-es zsűrinaptárban kerül meghirdetésre.
A zsűrire való jelentkezés feltételei a Hagyományok Háza honlapján találhatók: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/minosito-tevekenysegunk
A beérkezett pályamunkákat a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Fémes Szakbizottsága, mint zsűri bírálja el, és a kiemelkedő színvonalú alkotásokat I., II. és III. hellyel díjazzuk.

Kiállítás: a pályázatra benyújtott alkotásokat Székesfehérváron, a XX. Tűzzel-vassal Fesztiválon 2024. június 22-én a Fesztivál ideje alatt kiállítjuk, mely kiállítás ezen a napon 9 – 18 óra között megtekinthető. A pályázat eredményhirdetését a Fesztivál nyitóünnepén 2024. június 22-én 9 órakor tartjuk meg.

Jelentkezési határidő: a jelentkezési lapot 2024. március 31-ig lehet benyújtani elektronikus úton (kezmuvesek@gmail.com) vagy postai úton (8000 Székesfehérvár Rác utca 27.)
A pályázati anyagok leadása 2024. június 1-én 10 –18 óráig Székesfehérvár Rác utca 27. szám alatt személyesen, vagy postai úton.
Azokat a pályázati alkotásokat, melyeket a Hagyományok Háza zsűrije majd 2024. tavaszán bírál el, és népi iparművészeti zsűriszámot kapnak, egyesületünk időben a Fesztivál helyszínére szállítja.

További információk:
A pályázattal kapcsolatos információk, jelentkezési lapok az egyesület közösségi oldalán elérhetők, letölthetők, telefonon és emailben kapcsolattartási lehetőséget biztosítunk.
A zsűrizéssel kapcsolatos információt, segítséget telefonon és emailben biztosítunk.

A jelentkezési lap 2024. március 1-től lesz elérhető.

Szenczi Jánosné egyesületi elnök +36 20 259 2952
Takáts Zoltán MKC atyamestere +36 20 347 8837