• Etikus Vállalkozói Díj 2020.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének együttműködése évek óta példaértékű. Egymás rendezvényein kölcsönösen részt veszünk, támogatjuk egymás munkáját. Az egyesületünk, mint a kézművesség hagyományainak megőrzője, a népi kézműves tudás átadója bekerült Fejér Megye Gazdasági Értéktárába.

2020. évben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Etikus Vállalkozói Díjat adományozott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének. A vírushelyzet miatt a díj átadása ünnepélyes keretek között 2021. november 30-án volt.

A díjat 2018-ban alapította, és 2020-ban nem gazdasági társaságot, hanem civil szervezetet jutalmazott ezzel a díjjal.

Indoklásul a következőket írták az egyesületünkről a Gazdasági Körkép 2020. kiadványban:

„A díjjal az egyesület példamutató társadalmi és vállalkozói magatartását ismeri el, amellyel az egyesületi tagok, mint alkotóművészek tevékenységét is felkarolva, azonban a vállalkozói életben is hatékony támogatással viseltetik a kézműves tevékenységet folytató gazdasági szereplőkkel. Az egyesületi célok megvalósulása mellett példaértékű az a korrekt és az üzleti életben is zsinórmértékül szolgáló kommunikáció, amelyet különböző szervezetekkel, közigazgatási hatóságokkal, a város és a megye jelentős hivatalaival és gazdasági szereplőivel folytat.

Az etikus magatartás az egyesület tevékenységében, céljaiban, vállalkozási tevékenységében, érdekképviseleti segítő munkájában és a korrekt és tényszerű kommunikációjában mutatkozik meg, mely Etikus Vállalkozói Díj elismerést érdemel.”

Először meglepődtem a díj hallatán, elgondolkodtam, hogy van-e helyünk a vállalkozók között. Igen, van, hiszen az egyesület is vállalkozó. Arra vállalkoztunk, hogy a kézművességet, a népi kézműves technikákat, a népi mesterségeket megőrizzük, átadjuk minden érdeklődőnek, gyereknek és felnőttnek egyaránt, és ezt a vállalkozásunkat már több, mint 20 éve működtetjük.

Köszönjük a díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának.

  • „Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállítás megnyitó

Bíztunk a pályázók alkotó kedvében, reménykedtünk, hogy idén is, a hagyományokhoz hűen megrendezhetjük a Betlehemi szép csillag kiállítást.

Köszönjük a pályamunkákat, nagy örömmel és szeretettel rendeztük meg az adventi időszakot végigkisérő kiállításunkat.

A Zentai úti Általános Iskola tanulóinak karácsonyi énekével, adventi hangulatban kezdődött a megnyitó.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete nevében Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke köszöntötte a velünk együtt ünneplőket. Spányi Antal megyéspüspök úr ünnepi köszöntőjében kiemelte az advent szerepét, a lelki felkészülést a karácsonyra.

Landgráf Katalin textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a kézművesség fontosságát kiemelő beszédével nyitotta meg a kiállítást.

Szenczi Jánosné gondolatai a kiállításról, tájékoztatója a pályamunkákról:

„19. alkalommal hirdettük és rendeztük meg a „Betlehemi szép csillag” pályázatot és kiállítást. Pályázatunk célja, hogy az alkotások segítségével lélekben is készüljünk az Adventre, a karácsonyra, Jézus születésére, és ehhez a lelki felkészüléshez a betlehem készítése családi vagy baráti körben nagyon jó alkalom.

A betlehemes játékok a középkori, bibliai tárgyú, vallásos színjátékokból alakultak ki. A „Szép napunk támadt” Népszokások Fejér megyében című könyvből idézek: „A Honderű című folyóirat 1847. évi kötetében olvashatjuk: Karácson előtt héttel egész vízkeresztig pórfiúk, vagy kisebb városokban kézműves inasok szoktak betlehemmel járni, azaz egy templomformát készítenek vastag papirosból, melynek belsejében Krisztus születését ábrázoló faragványokat és képecskéket illesztenek – ehhez aztán betanulnak néhány karácsonyi énekeket, és Krisztus születését jelentő pásztori beszélgetéseket, így felkészülve bejárják a körüli falukat, honnan különféle ajándékokkal térnek haza.”

Pályázati felhívásunkra most nem kézműves inasok, hanem gyerekek és felnőttek egyaránt pályázhattak, ha az alkotás a betlehemi jelenetet ábrázolta, természetes anyagokból állt, és kézműves technikával, kivitelezéssel készült.

Az idei pályázatra 55 gyerek és 17 felnőtt alkotás érkezett.

A gyerekek kategóriájában 41 egyéni alkotás és 14 csoportos alkotás érkezett be.

A zsűri végignézve az alkotásokat, döntött. Szokásunkhoz híven nem első, második, harmadik díjat adunk ki, hanem az ötletes, szép alkotásokat oklevéllel és ajándékkal jutalmaztuk.

  • Adventi vásár a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjaival a Püspöki Palota udvarában.

Kézműveseink nagy szeretettel várják az érdeklődőket a hangulatos karácsonyi Rómában Dobrovitz Klára üvegműves és Gelencsér Julianna népijáték készítő, csuhéműves népi iparművész kézművestársaink Betlehemje.

Ebben az évben 46. alkalommal került megrendezésre Rómában, a Vatikánban a „100 betlehemi jászol” kiállítás, melyre a magyarországi AMKA (A Magyar Kézművességért Alapítvány) kiállításon szereplő munkákból is továbbítottak alkotásokat. A római kiállításon olasz tartományokból és a világ minden tájáról, számos országból érkező munkák láthatók, melyeket egy a rendezők által felkért zsűri választ ki.

Nagy örömünkre 2021-ben Rómában, a Fehérvári Kézműves Egyesületből két kézművesünk szép Betlehemjét csodálhatják meg a látogatók a vatikáni 100 jászol kiállításon:

– Dobrovitz Klára üvegműves, „A kis Jézus megszületett” triptichon üveg alkotását,

– Gelencsér Julianna népijáték készítő, csuhéműves népi iparművész ”Nyírfakéreg ölelésében a Szent család” alkotását

Kézművestársaink munkái a 2020. évi AMKA pályázaton díjazásban részesültek.

Szívből gratulálunk a Fehérvári Kézműves Egyesületben kézművestársaink sikerének, reméljük, még sok szép munkájukkal találkozhatunk kiállításokon.

  • Gelencsér Julianna népijáték készítő, csuhéműves népi iparművész elismerése

Megnyílt a Magyar Betlehem kiállítás Budapesten,.a Józsa Judit Galériában. A kiállított munkák között Gelencsér Julianna népijáték készítő, csuhéműves népi iparművész alkotásában is gyönyörködhetünk! Fotó: Vogt Gergely fotóművész.

Szívből gratulálunk a Fehérvári Kézműves Egyesületben kézművestársunk sikerének!

  • Rózsavölgyi Ágnes kézműves társunk kiállítása

Szeretettel gratulálunk kézműves társunknak!

  • „Advent a Rác utcában”, Karácsonyfák utcája – Székesfehérvár Rác utca

Folyamatosan érkeztek óvodások, kicsi- és nagyobb iskolások, családok fenyőfát díszíteni a Rác utcába, ahol Advent idején 20 ötletesen feldíszített karácsonyfa pompázik.

A legszebb, legötletesebb fákra lehetett szavazni, az eredményhirdetés után az ajándékot boldogan vették át a gyerekek.

  • „Advent a Rác utcában”, „Adjon Isten sokakat, szép karácsony napokat…”

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete adventi foglalkozással, családi programmal várta a gyermekeket és a felnőtteket december 5-én a Fehérvári Kézművesek házában. (Székesfehérvár,  Rác u. 27.)

A Rác utcát az Advent  idejére Karácsonyfák utcájává varázsolták a pályázatban résztvevők, óvodások, iskolás csoportok, családok,  adventi hangulatot teremtve ezzel.

A kellemes mézeskalács illatú szobákban változatos programmal kedveskedtünk a hozzánk betérőknek. Kézműveseink mutatták karácsonyi díszítő és ajándék készítő ötleteiket, természetesen segítettek a megvalósításukban is.

Fűzfavesszőből ajtódísz készült, angyalt lehetett faragni, varrni, fenyődíszt készíteni gyékényből vagy varrni filcből.

Folyamatosan készültek a mézeskalácsok, a kicsik ügyesen sodorták a tésztát, és kedves mintát választva szaggatták, kenték, díszítették magvakkal.

A programot támogatta: Székesfehérvár  Megyei Jogú város Önkormányzata, és a Bethlen Gábor Alapkezelő.

  • „Advent a Rác utcában”, „Kiskarácsony, nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom…”

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete ezen a napon is adventi foglalkozással, családi programmal várta a gyermekeket és a felnőtteket december 12-én a Fehérvári Kézművesek házában. (Székesfehérvár,  Rác u. 27.)

A kellemes mézeskalács illatú szobákban változatos programmal kedveskedtünk a hozzánk betérőknek. Kézműveseink mutatták karácsonyi díszítő és ajándék készítő ötleteiket, természetesen segítettek a megvalósításukban is.

Fűzfavesszőből ajtódísz készült, angyalt lehetett faragni, ismerkedni a fafaragással, fenyődíszt készíteni, varrni filcből. Készült fonalból  vagy varrással manócska, hajtogatással doboz, fenyődísz, mutatós hajtogatott szalvéta az ünnepi asztalra.

Folyamatosan készültek a mézeskalácsok, a kicsik ügyesen sodorták a tésztát, és kedves mintát választva szaggatták, kenték, díszítették magvakkal vagy mázzal.

A programot támogatja: Székesfehérvár  Megyei Jogú város Önkormányzata, és a Bethlen Gábor Alapkezelő.

  • „Advent a Rác utcában”, Kézműves Alkotó Nap

December 17-én harmadik alkalommal tartottunk nyílt napot a Fehérvári Kézművesek házában.  Egyesület több tagja mutatta be szakmáját, melyet az érdeklődők ki is próbálhattak. Ez a napunk ingyenes volt, az alapanyagokat az egyesület biztosította. Aki kedvet kapott valamelyik tevékenységhez, azokkal a szakköreinkben találkozhatunk.

A programot a Csoóri Sándor Alap támogatta

  • „Advent a Rác utcában”, Gyermek Alkotónap

Három kézművesünk igazán ötletes tervekkel várta a gyermekeket december 18-án.

Gyerekek, anyukák belefeledkeztek az alkotásba, gyorsan elröpült az idő.

Ezen a kellemesen töltött szombati napon mindenki kedve szerint alkothatott, és boldogan, sikerélményekkel gazdagodva köszöntek el a kézműveseinktől.

A programot támogatta: Székesfehérvár  Megyei Jogú város Önkormányzata, és a Bethlen Gábor Alapkezelő.

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.