• „Advent a Rác utcában”

– „Luca, Luca kitty-kotty, …”

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete  december 13-án, pénteken délután „Luca napot” tartott a Fehérvári Kézművesek alkotóházában. (Székesfehérvár,  Rác u. 27.)

A délután Luca székéről, Luca-napi babonákról, népszokásokról ,férj jóslásról, Luca-napi búzaültetésről szólt.

Luca székét ezen a napon kezdtek faragni. Készítéséhez többféle fát kellett használni, és karácsonyig el kellett készülni vele. A lucaszék készítéséhez nem használhattak fémet, a szegeket is fából faragták. Lucaszéke lassan készült, minden nap csak egy műveletet lehetett rajta megcsinálni, innen a mondás is, „Lassan készül mint a Luca széke“.

Alkonyatkor feltüntek a ház körül az áldásosztó boszorkányok.

Egyiküknek a férjjóslás a fő tudása. Szorgalmasan gombócba rejtettük a fiúneveket, és izgatottan lestük, melyik jön fel elsőnek. Természetesen mindenki külön főzte ki a gombócailt, majd felvágva , a papírkát meglesve mélyen a zsebünkbe rejtettük a titkunkat. Míg a gombócok a vízben főttek, számtalan férhezmenő josló szokások olvasásával töltöttük az időt:

„Az a lány, aki kíváncsi volt mikor kötik be a fejét, Luca napján megrúgta a disznóól ajtaját. A disznó röfögések száma elárulta, hány esztendő múlva megy férjhez”. 

A másik boszorkány nagyon csinos, színes öltözetben jelent meg, bemutatta teljes jósló eszköztárát. A gyerekek is kíváncsian nézték, milyen időjárást jelez jövőre a hagyma kalendárium.

Tojáshéjba ültetett Luca búzát vihettek magukkal haza.

Volt mesélés is, boszorkányos, természetesen a boszorkánytól.

Cserepekbe ültették az érdeklődők a Luca búzát, ami a jövő évi terméssel kapcsolatosan ad információt. Elmondtuk a hajtást segítő igéket is.

– Váczi Márk néprajzkutató „Luca napi szokások” címmel mesélt a Fejér megyei és Székesfehérvári szokásokról.

Tartalmas, szép nap volt, új ismeretekkel gazdagodtunk.

A program Székesfehérvár Kulturális – Történelmi és Természeti Értékeinek Tem. Rendszerbe foglalt bemutatása című pályázat támogatásával valósult meg.

– „Szabad-e bejönni ide betlehemmel?”

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete advent harmadik hétvégéjén foglalkozással látta vendégül a gyermekeket és a felnőtteket december 14-én a Fehérvári Kézművesek alkotóházában. (Székesfehérvár,  Rác u. 27.)

A székesfehérvári általános iskolák karácsonyi betlehemes műsorában gyönyörködtünk, még késő délután is dícsérő szavakat lehetett hallani, mennyire tetszett a nézőknek. Gratulálunk a gyerekeknek és a pedagógusoknak!

Bábelőadásra gyűltek be a kicsik a nagyterembe, ami most is kicsinek bizonyult. A Szabad Színház társulatának hangulatos, mozgalmas előadását a gyerekekkel együtt az anyukák és az apukák is nagyon élvezték. A gyerekek együtt játszottak a bábokkal, kiabáltak, segítették a szereplőket.

Egész nap tartott a mézeskalács sütése, a kézműves foglalkozások. A gyerekek élvezettel ismerkedtek a nemezeléssel, az agyagot is ügyesen formázták, csillogó csillagok készültek gyöngyökből és sokan kipróbálták a kovácsolást is. Közbe-közbe a mesekuckóba gyakran betértek a kicsik egy mesére vagy egy kis játékra.

A foglalatoskodást rövid időre abbahagyva , a Kákics együttes Betlehemes játékát élveztük. Dúdoltuk az ismerős dallamokat, egy éneket közösen tanultunk meg.

A program Székesfehérvár Kulturális – Történelmi és Természeti Értékeinek Tem. Rendszerbe foglalt bemutatása című pályázat támogatásával valósult meg.

Örülünk, hogy rendezvényünkkel hozzájárultunk a Karácsonyi ünnep várásához!

-„Kiskarácsony, nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom…”

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete advent zárásaként, a negyedik hétvégén is remek programokkal, foglalkozásokkal  látta vendégül a gyermekeket és a felnőtteket december 21-én a Fehérvári Kézművesek alkotóházában. (Székesfehérvár,  Rác u. 27.)

Reggel hamar megkezdődött a mézeskalácsok sütése, kedves, egyedi díszítése örömmel töltötte el a kicsiket, anyukákat és apukákat egyaránt. A félve örzött, finom illatú kis karácsonyfák, mackók,csizmácskák, csillagok, hóemberek, szívecskék, betlehemi csillagok, angyalkák, a karácsonyi otthon díszei lesznek.

A mézeskalács illatú házba kiváncsisággal, várakozással érkeztek a Kőleves című báb előadásra kedves kis vendégeink, majd ezt követően kezdetüket vették a kézműves foglalkozások.  A gyerekek élvezettel ismerkedtek a nemezeléssel, az agyagot is ügyesen formázták, ragyogó csillagok készültek gyöngyökből, szép színű festett házikók és fenyők ragyogtak az apró kezek között. Közbe-közbe a mesekuckóba gyakran betértek a kicsik egy meghitt mesére, egy kis pihenésre.

Kedvelték a gyerekek a „Ládafia – Csere-berét”-, szabály volt: Hozz egy játékot magaddal, tedd bele a ládába, és vegyél ki helyette a ládából egy másik játékot. A ládában maradt játékok a nap végén a Szent Imre Iskolaház kis lakóinál találtak új gazdára.

Délután is megállás nélkül folyt a karácsonyfa díszítő és ajándékkészítő kézműves foglalkozás,  a felnőttek nagyon tartalmas előadást hallgattak „Karácsonyi népszokások” címmel, Dr Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár előadásában.

Szívet, lelket melengető zenével zártuk a napot, „Karácsonyi énekszó” – Berki Lilla népdalénekessel és Varró János népzenésszel. Az érdekes és különleges hangot adó hangszerek felkeltették az érdeklődést, nagy sikerük volt a gyerekek körében is.

Öröm volt látni a mosolyt, az alkotás örömét gyerekeken, felnőtteken. Ajándék volt ez  a kézműveseknek, amit vendégeinktől kaptunk advent idején a négy alkalommal.

Adventi programunk a  Székesfehérvár Kulturális – Történelmi és Természeti Értékeinek Tem. Rendszerbe foglalt bemutatása című pályázat támogatásával valósult meg.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy a Kézművesek Háza facebook oldalunkon.