• Textiludvar – textilkert

Az idei évben ismét megrendezte a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Textiludvar – textilkert rendezvényét április 27-én.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóházában szakmai előadásokkal és különleges textilek, alapanyagok, szőttesek és textiltárgyak vásárával vártuk az érdeklődőket.

A kapun belépve a látogatók elvarázsoló textilkertbe érkeztek. A felállított sátrakban népművészek és iparművészek különleges, egyedi, kézműves termékeinek bemutatója és alapanyagok árusítása zajlott.

Rojtkötés és makramé címmel dr. Sohajda Zsuzsanna művészeti menedzser, majd Fonások és fonódások címmel Landgráf Katalin textilművész előadásait hallgathattuk meg.

Délután a Szervető termékcsalád csinos ruháit tekinthették meg az érdeklődők a divatbemutatón. Az egyesület 15 tagja mutatott be egy-egy ruhát a 6 manöken mellett, és óriási sikerünk volt.

  • Szabóné Demény Mónika népművészeti díszítőfestő kiállítása

Szeretettel gratulálunk kézműves társunknak!

  • Sigmond Judit – szövő kiállítása

Szeretettel gratulálunk kézműves társunk „Textilbe szőtt álmok” című kiállításához!

  • Színek, formák, hangulatok – kiállítás

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete Székesfehérváron a 23. Kortárs Művészeti Fesztiválhoz csatlakozva május 16-án Színek, formák, hangulatok címmel kiállítást rendezett az egyesület tagjainak munkáiból a Városháza emeleti folyosóján. A tárlaton az egyesület azon alkotói mutatták be munkáikat, akik rangos helyezéseket értek el a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által idén márciusban megrendezett XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál pályázatán Békéscsabán.

A vászonszőttesek körében Jeszenszky Zsuzsannát és Szalontai-Wiktora Ramónát, a gyapjúszövés kategóriában Erdélyiné Horváth Gabriellát és Sóthy Györgynét, míg a viselet kategóriában Sigmond Gábornét díjazták. A városházi kiállításon a díjazott, különleges színvilágú pályamunkákat – finom len és pamutszőttes stólákat, vállkendőket, több darabból álló textil-garnitúrákat, lakástextíliákat, párnákat és ágytakarót, gyapjúszőnyegeket, viselet együtteseket és abroszokat – láthatta a közönség. Emellett szerepeltek a tárlaton Máhr Ferencné kerámiái is, melyeket szintén nagy tetszéssel fogadott a zsűri Békéscsabán.

  • Tűzzel-vassal Fesztivál

A késes és fegyverkovács mesterek országos találkozója, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében, 2O24. június 22. szombat, 9–18 óra között, Székesfehérváron a Rác utcában.

Változatos programokkal várjuk Önöket!

Az udvarokban: kézműves foglalkozások és bemutatók.

A Rác utcában: találkozó a késes és kovácsmesterekkel.

Rác utcai szerb ortodox templom kertjében: népzene és néptánc, kézműves vásár, népi játszótér.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.