• „Mesterek és tanítványok” – népművészeti kiállítás

„Hagyomány – Érték – Örökítés II.” program keretében a „Mesterek és tanítványok” népművészeti kiállítás megnyitására 2024. január 13-án került sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A Zentai úti Általános Iskola tanulói – Csikós-Árky Brigitta tanárnő vezetésével -kedves énekükkel ünnepi hangulatot teremtettek.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete nevében Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke köszöntötte az érdeklődőket. Röviden ismertette az egyesületben működő szakkörök fejlődését. Míg 2013-2017 között 4 felnőtt szakkör működött, 2023-ban már 13 felnőtt és 1 gyerek szakkör működésével büszkélkedhetünk. A szakkörök munkájában havonta körülbelül 100 fő éli át az alkotás örömét, a szép munkákban a kiállításon lehet gyönyörködni.

Devecz Zsuzsanna, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnökének a megnyitóhoz fűződő gondolatai:

„Az 1998-ban megalakult Fehérvári Kézművesek Egyesülete népművész közössége 2010-ben költözött be a Rác utca 27-be. Folyamatosan kialakításra kerültek a műhelyek, közösségi terek, megsokasodtak az eszközök. A terek, a szobák megteltek emberekkel, élettel, tudással, örömmel, jóérzéssel. Már nem csak szobák voltak, hanem az alkotni vágyó ember számára kézműves műhelyek. Lettek és vannak mesterek, akik hétről-hétre, hónapról-hónapra várják a tanítványokat, a tanulni vágyókat. Lett és van elhivatott vezető, aki napról-napra tervezi és szervezi mesterek és tanítványok találkozási lehetőségét. A Fehérvári Kézművesek Házával így létrejött egy közös saját szoba Székesfehérváron a népi kézműves alkotók, mesterek és tanítványok számára.

Az egyesület, a mesterek és a tanítványok együtt megvalósíthatják, hogy a Rác utca 27 kézműves műhelyei, a Fehérvári Kézművesek Házában még sok évtizedig helyet biztosítsanak még több mester és még több tanítvány számára. A magyar népi kézművesség eszközei, tárgyai ne csak csendesen és magányosan pihenjenek, mint a Palotavárosi Skanzen egyik szobájában, hanem magyar népművészetünk, népi kézműves mesterségeink gyakorlása örömteli és sikeres életet, életutakat jelenthessen a felnövekvő generációk számára is.”

Asszonyműhely: Bodáné Fenyves Zsuzsanna vezetésével

Bőrműves műhely: Pongráczné Borsos Márta vezetésével

Bútorfestő műhely: Vinter Krisztina vezetésével

Csipkeverő műhely: Bálint Zsuzsanna vezetésével

Fafaragó műhely: Varga Csaba fafaragó Népi Iparművész vezetésével

Gyapjúszövő műhely: Telbiszné Heckenast Csilla vezetésével

Gyöngyfűző műhely: Göncziné Heftner Anna vezetésével

Kárpitszövő kör: Makó Margit vezetésével

Kosárfonó műhely: Tóth Árpádné vezetésével

Nemezelő műhely: Sifter Erika vezetésével

Textilkönyv-készítő műhely: Grim Mária vezetésével

Üvegékszer készítő műhely: Dobrovitz Klára üvegműves vezetésével

Vászonszövő szakkör: Jeszenszky Zsuzsa vezetésével

Homorné Kovács Erika: Zentais Tűbarátok köre – Gyerekszakkör

A kiállítást Devecz Zsuzsanna nyitotta meg, a megnyitó ünnepséget a gyerekek vidám éneke zárta.

  • Mayer Györgyné – kárpitszövő kiállítása

Szeretettel gratulálunk kézműves társunk „Színek, álmok, szövések” című kiállításához!

  • Pro Cultura Albae Regiae díj a Fehérvári Kézművesek Egyesülete részére

„Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a városért végzett kiemelkedő kulturális tevékenysége elismeréseként „Pro Cultura Albae Regiae” díjat adományozott a Fehérvári Kézművesek Egyesülete részére.

„Pro Cultura Albae Regiae” díj adományozható annak a természetes személynek közösségnek vagy együttesnek, aki, vagy amely kiemelkedő tevékenységével Székesfehérvár kulturális életét gazdagította, Székesfehérvár lakóinak művelődését szolgálta.”

A díj átadására január 22-én került sor, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvényen, a Vörösmarty Színházban.

A kitüntetéshez elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester Úr gratulált, és kifejezte őszinte nagyrabecsülését az egyesület művészeti tevékenysége iránt.

Az egyesület minden tagja nagy örömmel fogadta a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat, és polgármester Úr elismerő szavait. Köszönjük szépen.

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.