• Textiludvar – textilkert – Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében

Az idei évben, harmadik alkalommal ismét megrendezte a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Textiludvar – textilkert rendezvényét április 29-én.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóházában szakmai előadásokkal és különleges textilek, alapanyagok, szőttesek és textiltárgyak vásárával vártuk az érdeklődőket. A kapun belépve a látogatók elvarázsolva érezték magukat, mennyi kincset mutatott be a textiles szakma a kézművesház udvarában. A textiludvar sátraiban népművészek és iparművészek különleges, egyedi, kézműves termékeinek bemutatója és alapanyagok árusítása zajlott. Délelőtt a textilhez kapcsolódó érdekes előadások váltották egymást.

KATONA EDIT a Néprajzi Múzeum etnográfusa a feliratos textilekről tartott előadást.

A korai daraboknál a feliratok, évszámok a mintától elkülönülve, a minta szélén jelentek meg. Az 1038-ból ránk maradt koronázási paláston a felirat a szereplő személyeket magyarázza. Egy XV. századi pamut-len Jézust ábrázoló szőttesen gót betűs sorok látszanak. A feliratok nagyon elterjedtek a Dél-Olasz és németalföldi textil munkákon is. Majd a későbbiekben a feliratok a mintába épültek be, többnyire hullámzó szalagokon olvashatók. A XVIII. századtól hímzéseken, a tanításnál mintakendők készítésénél jelennek meg betűk és szövegek. A későbbiekben a XIX. századig a takács munkáknál szerepelnek feliratok, majd a XIX. század végétől fejlődött a paraszti betű szövés, főleg egyes területeken. Ezeken már látható, ki készítette kinek a darabot, és melyik évben. A feliratok motivációjaként jelent meg: a tulajdon feltüntetése, hely- és idő dokumentálása, milyen alkalomra készült a textil, a szeretet, a szerelem, a barátság kifejezése vagy jelzett egy közösséghez való tartozást is. Főleg nyomtatott betűket használtak, ritkább volt az írott betű, talán az olvasás- és írás tudatlansága miatt. Észrevehető, hogy egyes betűk rosszul is jelennek meg. A XIX. századtól szép sárközi és kalotaszegi szőtteseken olvashatóak feliratok.

KHINAYAT BABAKHUMAR kazah etnográfus professzor a nomád kultúrával, a kazah textilekkel ismertette meg az érdeklődőket.

A halotti textilekre jellemző a lovak ábrázolása, más darabok nagyon gazdag arany- illetve ezüst szállal hímzettek. Képes összeállításában bemutatott lószerszámokat is, melyek sokszínű fonállal nemezre hímezve készültek. Faliképeiken, takaróikon gyakori a család, a rokonság, a közösség ábrázolása, melyre a kör alakot használták. Ezek száma 6, 15, de még 24 is lehetett a dinasztia méretétől függően. A család ábrázolást vízfolyással vették körbe, ami az élet-halált jelentette, majd az egészet a darab szélén csíkmintával keretezték, ez védelemként jelent meg. Minden család saját színharmóniát használt.

Nagyon sokan érdeklődtek kézművestársunk Fodorné László Marika könyvbemutatója, Szőttesbe álmodott Sárköz – Sárközi szövéstechnikák című kézikönyve iránt.

FODORNÉ LÁSZLÓ MARIKA a magyar hagyományok legkiemelkedőbb szőtteskultúrájának, a sárközi szőttesnek legkiválóbb ismerője, legnagyobb mestere. Magas intelligenciájú, tudatos emberként, a hagyományok tisztelőjeként, őrzőjeként úgy döntött, hogy tudását, a sárközi szőtteskincs titkait megosztja a jelenlegi fiatalokkal, a jövő mestereivel és mindannyiunkkal. Saját mesterei, és szövős elődei előtt is tiszteleg könyvével. Sokan boldogan fogták kezükbe a nevükre dedikált példányt. 

Idézet a könyvből:

„Azzal bocsátom útjára ezt a kötetet, hogy legyen igénye minden szövőnek arra, hogy a tiszta forrást megismerve, alázattal használja fel és vigye tovább a saját alkotásaiban a magyar szőttes kultúráját. Szeretném, ha hozzám hasonlóan minden szövő azt érezné, hogy a szőttes nem pusztán tárgy, hanem lélekből fakadó alkotás.”

Délután az érdeklődők mesterség-bemutatókat láthatnak és foglalkozásokon vehetnek részt, téma főleg a monogram, a betű volt. Szerepelt a kínálatban betű szövés szalagon, csipkeverés, szalagszövés, varrás, hímzés, vászonszövés, zoknikötés.

Dr. Tóthné Kőrösy Zsófia höveji hímzés munkáiban lehetett gyönyörködni, megcsodálni lánya kapuvári öltözetét, és más ruhadarabokat, ismerkedni az öltésekkel.

  • Műhelyeink

Jelenleg a kézművesházban 13 szakkör, műhely működik, melyek nagy örömünkre továbbra is népszerűek. Sokan felkeresik kézműves házunkat.

  • Tűzzel-vassal Fesztivál, a késes és fegyverkovács mesterek országos találkozója a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében
  1. június 24. szombat, 10–18 óra

Székesfehérváron a Rác utcában.

Változatos programokkal várjuk Önöket!

Az udvarokban: kézműves foglalkozások és bemutatók.

A Rác utcában: találkozó a késes és kovácsmesterekkel, akiktől szebbnél-szebb tárgyakat vásárolhatnak.

Rác utcai szerb ortodox templom kertjében: népzene és néptánc, kézműves vásár, népi játszótér.

A rendezvény látogatása ingyenes!

Szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket!

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.