• Tojásdíszítés – tojásfestés

2023. március 4-én szakmai napot tartottunk a Fehérvári Kézművesek Egyesülete alkotóházában.

Mosonyi Éva népi iparművész, tojásíró, a Tojásdíszítők Egyesületének elnöke a hímes tojás (írott tojás) küldetéséről mesélt. Nagypéntek napján írták a tojásokat, szépen festették természetes színezőkkel. Húsvét hétfőn keresztszülők ajándékozták fiúknak, lányok az őket locsoló fiúkat hímes tojással várták. Nagy jelentősége volt a tojások írásánál a mintáknak, és a tálban való elrendezésnek is. A lányok a nekik tetsző fiúknak a kakastaréjos mintával készített piros tojást jól látható módon, a halom tetejére helyezték. Ha a fiú ezt választotta, akkor megértette a titkos üzenetet.

Az előadást követően minták rajzolása következett, majd ezt követően kezdődött a tojásra írás írókával, pirosra festés vagy maratás technika. Közben hallgattuk a minták fajtáit és a hozzájuk tartozó néprajzi hátteret. A minták motívumait az emberek a hétköznapi életükből vették, szerepeltek növényi minták (fenyőágas, cserelapis, virágos, tulipános), állatos minták (kakastaréj, csibe lába), szerszámok (gereblye, ásó, kapa), és vallási szimbólumok is.

Csodálattal néztük a vetített képeket, az előadó 1500 db tojásra írt mintagyűjteményét hosszan-hosszan elrendezve.

Immár harmadik évben indul útjára a Nemzetünk Hímes Tojásai program. Ezen a napon mi is csatlakoztunk a programhoz, mindenkiről kép készült, kezében a saját hímes tojását mutatva. Digitális album készül belőle húsvétra.

  • Műhelyeink

Jelenleg a kézművesházban 13 szakkör, műhely működik. Sokan rendszeresen jönnek, de új érdeklődők is felkeresik kézműves házunkat.

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.