• Textiludvar – textilkert

Az idei évben, hagyományteremtő szándékkal ismét megrendezte a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Textiludvar – textilkert rendezvényét július 16-án.

A nap megnyitóján, a mindig a textillel foglalkozó dr. Gulyás Antalné népi iparművész szövőtársunkról, a a Kézművesek Házában működő szövésoktatás egyik alapítójáról emlékeztünk meg. Sok szövő egyesületi tagunk az ő útmutatásával sajátította el a szövés titkait, és a mai napig értek el szép eredményeket. A szövő műhelyt, ahol sok időt töltött, mostantól szép faragott tábla mutatja: Ágnes terme. A munkásságáról készült kiadvány a megnyitón került bemutatásra.

Az egyesület házának udvarát ezer színűvé varázsolták a szebbnél-szebb portékák. A textiludvar sátraiban népművészek és iparművészek különleges, egyedi, kézműves termékeinek bemutatója és árusítása zajlott.  Alapanyagok, könyvek, kiadványok mind fellelhetők voltak textil témakörben.

Délelőtt textilhez kapcsolódó érdekes előadások.váltották egymást, majd délután csipkeverés, fonás, kártyaszövés, nemezelés, varrás-hímzés, vászonszövés, tutyikészítés mesterség bemutatókban lehetett gyönyörködni.

A rendezvényt Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a NESZ,  és az NKA támogatta.

  • Vászonszövő tábor II.

Július 18-23-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei Vászonszövő tábor II.

A programban szerepelt vászonszövés szövőszéken, gyapjúszövés kisebb, nagyobb kereteken. Ékszerek készítése szövéssel, fonással, kisebb szövőeszközök felhasználásával. Szövött szélek, textilek összevarrásának bemutatója, tanítása. A tábor folyamán elkészíthető alkotások tervezése, megvalósítása.

Egy hét játék volt a színekkel, a csíkritmusokkal.

Az alkotótábort Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a NESZ, a Nemzeti Kulturális Alap  támogatta.

  • Gyöngyfűző tábor

Július 18-23-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei Gyöngyfűző tábor.

A héten a népi és modern ékszerek alkotására volt lehetőség. Az érdeklődők választhattak a sárközi gyöngygallér, tászli, kalotaszegi gyöngyhímzés, medál szövés, kaboson befoglalás, karkötő, fülbevaló, gyűrű fűzés közül.

Az alkotótábort Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a NESZ, a Nemzeti Kulturális Alap  támogatta.

  • Üvegékszer-készítő tábor

Július 18-23-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei Üvegékszer-készítő tábor I.

Többféle fusing üveg felhasználásával, üvegolvasztásos technikával nagyon mutatós, ötletes ékszerek készültek. Az érdeklődők megismerkedhettek a Tiffany üveg készítéssel, majd alkalmazva az ismereteket, saját alkotásaikban gyönyörködhettek.

Az alkotótábort Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a NESZ, a Nemzeti Kulturális Alap  támogatta.

  • Csipkeverő tábor

Július 18-23-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei Csipkeverő tábor.

A hét programjában ékszereket lehetett készíteni csipkeverés technikával. Lélegzet elállítóan szép, légies alkotásokban lehet gyönyörködni.

Az alkotótábort Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a NESZ, a Nemzeti Kulturális Alap  támogatta.

  • Kosárfonó tábor

Július 25-29-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei Kosárfonó tábor.

Nagyon tartalmas és dolgos heten vagyunk túl, lelkes csapat gyűlt össze, hogy megismerkedjenek a kosárfonás rejtelmeivel. A hét során mindenki font asztali alátétet, emelt füles kis kosarat, kerek és ovális bevásárló kosarat,

és pénteken még a peddig náddal való fonást is kipróbálhatták. Sok ismerettel, elfáradt kezekkel és sok szép kosárral tértek haza.

Az alkotótábort Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a NESZ, a Nemzeti Kulturális Alap  támogatta.

  • Király Zsiga díjazottjaink

Sok szeretettel gratulálunk Angster Mária és Varga Csaba egyesületi tagjainknak, akik 2022. augusztus 21-én a Népművészeti Egyesületek Szövetségétől a népművészetért végzett tevékenységük elismeréseként „Király Zsiga díjat” kaptak, melyet Budapesten a Mesterségek Ünnepén vettek át.

  • Mesterségek Ünnepe

2022.08.19-21. között a Népművészeti Egyesületek Szövetségének szervezésében tartották meg a 36. Mesterségek Ünnepét. A NESZ –hez tartozó egyesületek és a meghívott vendégek mesterség-bemutatókkal, műhelymunkával és népművészeti kézműves termékek árusításával jelentek meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján.

Tagjaink az idén is szép számmal képviselték a Fehérvári Kézművesek Egyesületét a rendezvényen.

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.