• Asszonyműhely és Üvegékszerkészítő tábor

Jó kiszakadni a mindennapi körforgásból, kikapcsolódni a Fehérvári Kézművesek régi hangulatot árasztó házában, udvarában. Így tettek, akik egy hetet, vagy pár napot töltöttek az Asszonyműhely vagy az Üvegolvasztó táborunkban.

A hét mindegyik napján varrási ötleteket és igényes mintadarabokat mutatott Bodáné Fenyves Zsuzsa, Tóthné Albrecht Anikó melyeket a résztvevők elkészítettek.

Dobrovitz Klári egy aprócska kemence segítségével ámulatba ejtő üveg ékszerek készítésébe avatta be az érdeklődőket. Az érdeklődők kifogyhatatlanok az ötletekből, természetesen Klári is mindig hoz újabb technikákat, csodálatos üvegeket, és meglepetéseket mindannyiunk örömére.

Mindenki élvezte az alkotás örömét, kedvet kaptak ahhoz, hogy gyakrabban vegyenek részt rendezvényeinken.

  • Textiludvar – textilkert

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Textiludvar – textilkert rendezvényét július 24-én.

Az egyesület házának udvarát ezer színűvé varázsolták a szebbnél-szebb portékák. Népművészek és iparművészek különleges, egyedi, kézműves termékeinek bemutatója és árusítása, érdekes mesterség bemutatók, alapanyagok, könyvek, kiadványok textil témakörben.

Délelőtt sokan érdeklődtek a gyakorlati foglalkozások iránt: Babakészítés Török Emőkével, nemzetközi babatanárral, majd szalagszövés Csapó Angéla népi iparművésszel.

A program délután érdekes előadásokkal folytatódott. Szövött babák –  Dávidné Gyarmati Zsuzsa, népi iparművész bemutatójával, Szenczi Jánosné népi iparművész segítségével az érdeklődők körbejárták a Földet, csodás ruhájú babákat megismerve a nagyvilágból. Az ehhez kapcsolódó kiállítás egész nap megtekinthető volt. Majd Molnárné Riskó Erzsébet, népi iparművész avatta be a jelenlévőket  a népviseleti babák készítésének nehéz mesterségébe.

A rendezvényt Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az Nemzeti Kultúrális Alap támogatta.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.