• Tűzzel-vassal Fesztivál – a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében

Sokan örültek a fesztivál megrendezésének, és látogattak el a Székesfehérvári Skanzenbe, késesek késkészítő mesterek, kovácsmesterek és fegyverkovácsok gyönyörű munkáit megtekinteni. A Rác utca teljes hosszában 51 mester mutatta portékáit.

A Szerb Ortodox Templom udvarában egész napos kézműves vásár, az I. András Király Lovagrendjének bemutatói várták az érdeklődőket. Sokakat csábított a népi gyermekjátékok kipróbálása, a gyerekek kézműves foglalkozáson ismerkedtek a kézművességgel. Nagy élményt nyújtott, hogy a Szerb Ortodox Templomot vezetővel meg lehetett látogatni.

Az árnyékos Templomkertben jó volt megpihenni, hallgatva , nézve a színpadon zajló sokszínű programot.

Kézművesek Háza udvarában a juhászmesterség és a fegyverkovács mesterség eszközeit lehetett megtekinteni. Egy másik hangulatos udvarban Asszonyműhely rendezkedett be, itt varrás, hímzés, szövés, csipkeverés,nemezelés és egyéb népi kézműves tevékenység bemutatóit lehetett megfigyelni.

Köszönjük Dr. Cser-Palkovics András polgármester úrnak és Viza Attila Palotaváros önkormányzati képviselőjének a Fesztivál megnyitását, az emléktábla felszögelését.

  • Kézműves alkotóheteink

Nyáron 8 kézműves mesterségben szervezünk alkotóhetet, melyekre nagy az érdeklődés. Szeretettel várjuk új, a mesterségekkel most ismerkedő és visszatérő vendégeinket is!

  • „Gyerekműhely tábor” 10-16 éves korig

Mint minden évben, idén is lelkes, vidám csoport gyűlt össze a július 5-én indult egy hetes táborunkba. A fiatalok örömmel találkoztak, a régebbi barátságok elmélyültek, és újak is alakultak.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete nyári kézműves táborában kézműveseink szeretettel és gazdag programokkal készűltek, várták az érdeklődőket. Az alkotóhét célja a népi kézműves szakmák megismertetése, műveletek elsajátítása, játékok és használati tárgyak készítése fonással, szövéssel, varrással, hímzéssel, nemezeléssel, agyagozással és más technikákkal.

A gyerekek szövőszéken szőttek, agyagozással ceruzatartót és csuhéból  játékokat készítettek, gyöngyből karkötőt és nyakláncot fűztek.

Ügyesen varrtak, puha mackó és cica kabalával gazdagítva már meglévő kedvenceiket. Voltak, akik saját ötleteikkel érkeztek, meg is valósítva azokat.

Ügyesen, ötletesen terveztek üvegből nyakláncot. Nemezeltek, kedves, mókás figurát készítettek, nagy sikere volt a kulacs tartónak is, melynek mintázatát egyéni elképzelésük alapján valósították meg.

Nagyon örültek a meglepetésnek, kis táskát varrtak, melynek díszítését mindenki maga tervezte és készítette el, majd ezt megpakolva a kincsekkel, búcsút intve léphettek ki a kapun.

  • ASZAKKÖR filmek forgatása

2021. július 14-én elkezdtük a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóházában az ASZAKKÖR filmek forgatását. A filmek támogatói a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet. Az oktatófilmeken kézműveseink kisebb szövőeszközökkel tartanak foglalkozást.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.