• Mesterségek Ünnepe – másként

Egyesületünk kézműveseivel részt vettünk Székesfehérváron a 2020. augusztus 20-án „Mesterségek Ünnepe – másként” című rendezvényen.  A Mesterségek Ünnepe kézműves programjait idén nem Budapesten, hanem az országban hét helyszínen  tartották. Kézműves vásárral, mesterségbemutatókkal, vásárokkal várták az érdeklődőket.

Az idei év fő témája : a fejrevaló viselet.

A Városház téren mesterségbemutatókat tartottunk,  színesebbé téve az ünnepet. Egész nap nagy volt az érdeklődés, sokan megálltak kézműveseink asztalánál. Hosszan megfigyelték a mozdulatokat és kedves, érdeklődő beszélgetések alakultak.

Az érdeklődők megismerkedhettek Fejér megye egy-egy fejrevaló viseletével is, ismertető tábláinkon  láthatták a tilánglit, az asztalon kiállítva élőben is megcsodálhatták a gyöngyös fityulát.

Hímző kézműveseink, anya és lánya, az eredeti tilángli hímzését mutatta be.

  • „Gyermekműhely” tábor 10-16 éves korig

Közel egykorú nagylányok jelentkeztek a vakáció utolsó táborába. Július 24-tól vidám hangulatban egy héten át alkottak a Fehérvári Kézművesek Egyesülete nyári kézműves táborában, ahol kézműveseink szeretettel és gazdag programokkal készűltek.

Ügyesen varrtak, puha mackó és cica kabalával gazdagítva már meglévő kedvenceiket. Száraz virágok felhasználásával szőttek, szép díszt alkottak. Ügyesen, ötletesen terveztek üvegból nyakláncot, fülbevalót. Kíváncsian várták az olvasztás utáni eredményt. Az elkészült nyakláncot viselve, már boldogan nézték magukat a tükörben. Szőttek gyapjúfonallal is, munkájukból apró kis tartó készült, tollaknak, mobilnak. Nemezeltek, kedves, mókás figurát készítettek. Türelemmel és kitartással követték a gyöngyös fűzési rajzott, apró kásagyöngyből karkötő született.

Nagyon örültek a meglepetésnek, kis táskát készítettek, melynek díszítését mindenki maga tervezte és készítette el.

Nagyon boldogok voltak a fiatalok, hogy saját készítésű használati tárgyakat alkothattak, ügyesek voltak, örömmel kézműveskedtek.

  • Zalaegerszegi Országos Fafaragó Pályázaton elért eredményéért

Gratulálunk kézművestársunknak, Viha Lajosnak. Faesztergályos kategóriában , Innovációs díjat vette át.

  • Civil Nap 2020 Székesfehérvár

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai ismertették meg az érdeklődőket egyesületünkkel, szakköreinkkel, tevékenységeinkkel a Székesfehérvári Civil Napon szeptember 12-én.

Köszönjük az érdeklődést, várjuk Önöket az alkotóházunkban, Rác utca 27!

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.