Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

 • Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület – Télapóváró rendezvény

A Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület Télapóváró rendezvényt szervezett a Civil Házban december 2-án.

Felkérésükre a Fehérvári Kézművesek Egyesületéből 7 kézművesünk tartott foglalkozást  a gyermekeknek. Nagy szeretettel készültek ötleteikkel, az elkészített munkákkal örömet szereztek a kis alkotóknak és csillogást varázsoltak a gyermekek szemébe.

 • „Advent a Rác utcában”

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete kézműves foglalkozásokkal várta a gyermekeket és a felnőtteket december 8-án és december 9-én Fehérvári Kézművesek alkotóházában. (Székesfehérvár,  Rác u. 27.)

Minkét napon, délelőtt és délután is sokféle, színvonalas technikával ismerkedhettek meg a hozzánk betérők. A kellemes mézeskalács illatú szobákban minden alkalommal igen változatos programmal kedveskedtünk, 8-8 kézműves mutatta karácsonyi díszítő ötleteit és természetesen segített a megvalósításukban is.

A foglalkozások során az érdeklődök sütöttek és díszítettek mézeskalácsot, népi kézműves technikákkal készültek karácsonyi és fenyőfa díszek, ajándékok.

Örülünk, hogy rendezvényünkkel hozzájárultunk a Karácsonyi ünnep várásához!

 • Adventi Udvar a Püspöki Palota kertjében

A székesfehérvári Püspöki Palota kertjében, az Adventi Udvarban, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete idén is színvonalas népi és iparművészeti tárgyakkal várta az igényes, egyedi ajándékra vágyókat!

 • Asszonyműhely januárban

Mókás hóembereket , kis terítőket készítettünk Bodáné Fenyves Zsuzsa mintái alapján. Díszíthetjük még velük az otthonunkat pár hétig, illenek a kinti havas, télies hangulatba.

 • Gyöngyékszer műhely januárban

Gábor Ildikó mintái alapján a Gyöngyékszer műhelyben kalotaszegi bojt, nyaklánc, kulcstartó, táskakötő és mobildísz készítése közül lehetett választani.

 • Üvegékszer készítő műhely januárban

Üvegcsodákat alkottunk!

Merész formákra apró üveg darabkákat, vagy szinte már csak szilánkokat halmoztunk, játszottunk a szinekkel, majd kíváncsian vártuk olvasztás után az eredményt. Dobrovitz Klára üvegfestő, üvegékszer készítő velünk együtt érdeklődve figyelte, milyen meglepetés kerül ki a kis kemencéből.

A várakozás izgatott perceiben találó kis rím is született: “Kicsi bogyó, nagyobb bogyó, ebből lesz a fülbevaló!” 

 • Regionális szakmai nap

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 3 alkalomból álló Regionális szakmai napot szervezett a Fehérvári Kézművesek Házában, melynek témája Szövött anyagok szerkezete, szövetszerkezettan.

A harmadik alkalom 2019. február 16-án volt, melyre a Dunántúl több pontjáról érkeztek a szövéssel foglalkozó kézművesek.

Landgráf Katalin textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

A szövés két, egymásra merőleges, egymással kereszteződő fonalrendszerből áll. Ezek a fonalrendszerek egymástól külön álló szálakból állnak, s a sok – sok szál együtt alakítja ki a szövetet.

A szövéshez mindenképpen valamilyen segédeszközre van szükség, ami egyszerű botoktól a legkorszerűbb, digitális vezérlésű szövőgépekig sokféle lehet.

A szövés és a különböző szövőeszközök kialakulásának folyamata a „múlt idők homályába” vész, hiszen az emberek nagyon régóta tudnak szőni.

I.e. 7000 tájáról származik a legelső szövet-lelet, amely megfonott gyapjúfonalból szövött textil apró maradéka. Különleges körülmények között maradhatott fenn!

A szövés alapelve mindmáig változatlan, attól az első lelettől, illetve pillanattól kezdve, amikor az első szálak kereszteződtek szövetté egy hajdanvolt embertársunk keze nyomán, s az emberi szépérzék, lelemény és türelem régen és ma is gyönyörű szőnyegek, szőttesek és szövetek sokaságát hozta és hozza létre. A világ sok táján ugyanez az alapelv érvényesül, ám az eszközök különböznek és az elmúlt 3 – 400 évben forradalmi („ipari forradalmi”) változáson mentek át.

A szövés dokumentálásához kialakult egy egységes nyelv, amelynek segítségével egyszerűen lehet rögzíteni a szükséges adatokat, ez a szövetszerkezettan és a kötéstan.

Szakmai sorozatunknak ez volt a témája.

Fodorné László Mária

A sárközi szőtteskultúra talán a leggazdagabb a magyar nyelvterületen. Jelenleg Fodorné László Mária szövő, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának rendes tagja, e kincs legjobb ismerője, legnagyobb mestere. Szövetszerkezettan sorozatunkban a 13 féle sárközi mintázás közül azokat mutatta be, amelyek az alapelőadás témájához kapcsolódtak.

Szenczi Jánosné szövő, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke

Utazásai során a világ sok táján fényképezett és gyűjtött különleges textileket, amelyeket a körülöttük lévő vidékkel, tájakkal, történetekkel együtt mutat be.

Szép képei és érdekes beszámolói alapján utazásainak, élményeinek részesei lehetünk. Ezen a napon  Iránban fellelt kincseit mutatta be fényképeken és használati tárgyakon keresztül.

 • „Sárköz, a szépség kertje”

Fodorné László Mária szövő, a Népművészet Mestere, az MMA Népművészeti Tagozata rendes tagjának jubileumi kiállítása

2019. február 10. és április 21. között látogatható a Pesti Vigadó (Budapest, V. Vigadó tér 2.) VI. emeleti kiállítótermében.

Nagy szeretettel gratulálunk kézműves társunk kiállításához!

„Úgy érzem, hogy még néhányan, akik a népi szövés titkainak őrzői vagyunk, kötelességünk lehetőségeink szerint továbbadnunk ezt a tudást, „hiszen a múltat tisztelnünk kell és éltetnünk tovább!” (Fodorné László Mária)

 • Asszonyműhely februárban

Bodáné Fenyves Zsuzsa mintája alapján szívecskés neszit varrtunk kétféle rátétes technikával és kézzel bevarrt cipzárral. Zsuzsa szép anyagokkal lepett meg minket, előre kiszabva, mindent előkészítve. Szabásmintákat, kellékeket készített a kezünk alá. Így azonnal munkához is foghattunk.

Varrás közben szebbnél-szebb apró ötleteket mutatott, melyek lelkesítenek minket a megvalósításukhoz.

 • Gyöngyékszer készítő műhely februárban

A Gyöngyékszer készítő műhelyben Gábor Ildikó bőr alapra való gyöngy rádolgozással várta az érdeklődőket. Ildikó mintái alapján ezzel a technikával nyakláncot vagy karkötőt készíthettek. A bőr tartást adott, szép színével és fonatos mintájával jól illeszkedett a gyöngyök soraihoz. A nap végeztével különleges darabok örvendeztették meg az alkotóikat.

 • Üvegékszer készítő műhely februárban

Zöldben vártuk a tavaszt, de hozzá színes virágokat is álmodtunk az üvegékszer készítő műhelyben.

Dobrovitz Klára üvegműves, üvegékszer készítő velünk együtt kíváncsian várta, hogy olvadnak eggyé izgalmasan összeállított színes üvegdarabkáink a kis kemencében.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET