Időpont

2024.03.08. - 2024.03.10.    
Egész nap

XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL

A Hagyományok Háza,
a Népművészeti Egyesületek Szövetsége,
a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a
Békés Megye Népművészetéért Alapítvány meghirdeti a

XIX. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL
KONFERENCIÁJÁT és PÁLYÁZATÁT

Célja: pályázati, bemutatkozási és tanácskozási lehetőség a Kárpát-medencében tevékenykedő, népi textíliákkal – csipke, hímzés, nemez, szövés, viselet – foglalkozó közösségek és egyéni alkotók számára.

„Színhangulatok és a szakrális textíliák”

PÁLYÁZAT

1. Színhangulatok
A pályázatra tárgyegyüttesek benyújtását várjuk, melyek a Kárpát-medencei népi textíliák hagyományos színvilágát, azok harmonizáló színárnyalatait idézik fel, vagy a tájegységi kultúra hitelességét megőrizve, színekben újra gondolják azokat. A pályázati alkotások lehetnek egy-egy szakág tradicionális, jellegzetes darabjai, valamint a mai világunknak, életmódunknak megfelelő tárgyegyüttesek.
A pályázat kiírója, zsűrije kifejezetten várja a több szakág alkotóinak együttgondolkodásával, közös munkájával készült kollekciókat, a népművészeti textíliák új alkalmazásának, használatának új, mai témáit, lehetőségeit.
2. Szakrális és a szertartásokhoz kapcsolódó textíliák
Kezdeményezzük az alkotók, alkotóközösségek és a helyi egyházközösségek összefogását, hogy a tájegységük jellegzetes népi textilhagyományainak feldolgozásával újítsák meg a kultikus terek, templomok, imaházak textiljeit.

 

További információ: https://bmne.hu/index.php/rendezvenyek-konferenciak/textiles-konferenciak