Időpont

2023.06.10.    
10:00 - 23:45
Az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület második alkalommal hirdet különleges programot a népi ékszerkészítők, népi tárgyalkotó iparművészek, viseletkészítők, néptáncosok, és egyénileg alkotó érdeklődők számára a kalotaszegi magyar népviseletek, valamint a gyöngy kultúra széleskörű megismertetésére.
 
Helyszíne: Törökszentmiklós Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóháza Kutas Bálint utca 7.
 
A konferencia célja a korábbi alkalommal megrendezett találkozókkal összhangban az, hogy az előadások által a résztvevők szakmai ismeretei bővüljenek, a műhelyfoglalkozások segítségével pedig technikai ismereteket, tudást szerezhessenek a kalotaszegi viselet részét képező, gyönggyel hímzett ruhadarabok hagyományos módon való készítéséről.
A tudásátadás részeként egy kiállítás keretében kerül bemutatásra az egyesületben működő „Kalotaszegi barangolók” alkotócsoport több éves munkáját a legújabb alkotásaikkal kiegészítve.
A tárlaton bemutatásra kerülnek azokat a színes és változatos megújításra törekvő darabokat, melyek a kalotaszegi népművészeti alkotások motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkeznek oly módon, hogy a mai funkciók által új formát öltenek.
E konferencia a jelen és a jövő generációjának szól, a hagyományok megismertetésével, az ízlés formálásával segítve a népművészeti tárgyi anyanyelvünk régi és új értelmezését.
 
A találkozó kalotaszegi gálával zárul, ahol a zene, a tánc és a mese kerül a főszerepbe, de lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere.
Helyszín: Klein-Lábassy Kultúrkúria, Törökszentmiklós Kossuth u. 95.
 
További információ: https://www.facebook.com/events/175724465322409/?active_tab=discussion