• Beszámoló a nagynyárádi Kékfestő Fesztiválról

A hazai kékfestők egyike, a nagynyárádi műhely mestere, Sárdi János felhívást intézett a varrni szerető és viseletkészítésben járatos alkotókhoz, készítsenek öltözékeket vagy kiegészítőket az általa készített kékfestő anyagokból.

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesületből öt fő jelentkezett a XXII. Országos Kékfestő Fesztiválra, mely Nagynyárádon volt 2023. július 29-30-án.

Háromféle csoportba vártak alkotásokat a készítőktől, hagyományos viselet, modern viselet és kiegészítők vagy lakásbéli használati tárgyak csoportja. A kiválasztott mintákkal megnyomott és megfestett vásznakból az elkészített alkotásokat neves bírálók, Berzeviczy-Fehér Jánosné (Ircsi) és Molnár-Madarász Melinda (Meyke) értékelték, majd a XXII. nagynyárádi Országos Kékfestő Fesztiválon vonultatták fel 2023. július 29-én, szombaton. 41 alkotás került a közönség elé. A bírálók üzenetében is elhangzott, hogy öröm volt nekik a sok színvonalas pályamunkában gyönyörködni. Én magam is úgy érzem, hogy ezek az alkotások bátran vállalhatóak egy magasabb megmérettetésen is. Ízlésesek, változatosak, ötletekben gazdag és szépérzékről tanúskodó alkotások.

Sőt, levonhatjuk azt a következtetést is, hogy a kékfestő anyagnak van helye a 2020-as évek ünnepi és hétköznapi alkalmaihoz is.

Elismerés illeti a Jásztánc Alapítványt. Szervezői és oktatói munkájuk révén 8-10 fiatal lányt sikerült bevonniuk a pályázatba. Óriási jelentősége van az utánpótlás nevelésnek.

Egyesületünk tagjai a legjobbak között voltak: Komárné Papp Margit dél-alföldi női viselete I. díjat nyert a Hagyományos viseletek csoportban, Csordás Katalin keceli női viselete III. díjat nyert a Hagyományos viseletek csoportban, Szabó Árpád pliszírozott betétes női ünnepi ruhája II. díjat nyert a Modern viseletek csoportban, Kiss Gabriella kézi ráncolású fodrokkal díszített női és leányka ruhája az Iharos Népművészeti Egyesület különdíját nyerte a Modern viseletek csoportban. (A beszámolót Kiss Gabriella készítette)

  • Fafaragó és komplex ifjúsági tábor

Nagyon sikeres volt az augusztus első hetében megtartott Fafaragó és komplex ifjúsági táborunk. Mondhatjuk, hogy most nagy volt a jövés-menés, azaz voltak olyanok, akik csak néhány napra tudtak jelentkezni, de így több mint 40 résztvevőnk volt, csúcsra járattuk a nagykőrösi alkotóházunkat. 

Az idén is sok generáció, 4-86 éves korig képviseltette magát, a fiataloknak lehetőségük volt az idős mesterektől ellesni, megtanulni a faragás csínját-bínját, de számos egyéb kézműves foglalkozáson is részt vehettek: szalmafonás, sámánfonás, batikolás, mézeskalács sütés ütőfával, népi játékok készítése és gyöngyfűzés.

Orisek Ferenc, a Népművészet Mestere fafaragó vetítettképes előadást tartott a szobrain alkalmazott szimbolikáról.

  • Kettős siker a Mesterségek Ünnepén!

Egyesületünk az idén is részt vett a népművészet legfontosabb eseményén, a Mesterségek Ünnepén. A nagyszerű, régi mesterek mellett 2 fiatal is bemutathatta alkotásait. Meg is lett az eredménye!

Az Év Mestere díjat Bene Ágostonné kosárfonó, díszüvegfonó, az Év Ifjú Mestere díjat Szabó Árpád viseletkészítő, pliszírozó vehette át.

Gratulálunk! ❤ Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

  • Hímeshátsziget – Hímzett nemezek c. kiállítás zárónapja

Ennek a különleges kiállításnak a zárónapját a tárlat szervezői és házigazdái: Nagy Mari és Vidák István textilművészek, a Népművészet Mesterei igazi ünnepséggé tették, zenével, előadásokkal várták az érdeklődőket és az alkotókat. Örömmel értesültünk az összegyűjtött, szépséges anyag további sorsáról, a kiállítás látható lesz még Zentán, Topolyán és valószínűleg Erdélyben is.