• November 3-án, Kecskeméten egyesületünk 30 tagja vett részt a HH Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság előtt zajló megmérettetésen. A beadott 129 db alkotásból a zsűri döntése alapján az alábbi eredmények születtek:

HMR kategória: 27 db, HMT kategória: 48 db, MMR kategória: 6 db, MMT kategória: 7 db

Ajándéktárgy kategória: 14 db került minősítésre, és döntése alapján 27 db-ot utasított el a zsűri.

  • November 10-én Hagyományőrzés Mesterfokon címmel kiállítást rendeztünk a zsűrizett alkotásokból. A kiállítást megnyitotta Kriskóné Dávid Mária néprajzkutató, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény igazgatója. A kiállítás megnyitót és a kiállított darabokat meg lehet tekinteni a Youtube-on. A gyűjtemény jelenleg zárva tart a korlátozás feloldásáig.
  • Örömteli eseményt is tudunk hírül adni: A Magyar Művészeti Akadémia a Nemzet Művésze kitüntető címet adományozta egyesületünk alapító tagjának: Kovács Miklósnak a Kossuth-díjas Népművészet Mestere kékfestőnek.
  • Mivel „Alma nem esik messze a fájától”, Miklós bácsi leánya: Panákné Kovács Mária kékfestő Népi Iparművész és unokája: Ruzicska-Panák Annamária kékfestő a Népművészet Ifjú Mestere elnyerte a NESZ Innovációs díját. A Kovács kékfestő dinasztia legújabb kitüntetéseihez szeretettel gratulálunk!
  • Kriston Vízi József muzeológus, a DTKNE alapító tagja az alábbi levelet juttatta el egyesületünkhöz azzal a kéréssel, hogy továbbítsuk azt a NESZ és a többi egyesület részére:

„KEDVES BARÁTAINK!

Már öt éve, hogy fizikai valójában, vibráló szellemiségével nincs közöttünk DR. BÁNSZKY PÁL, Pali bácsi. 

A többek között szívünknek oly kedves és kifejező Életfa-díjjal kitüntetett Mesterünk pontosan 35 évvel ezelőtt publikálta nagyszerű tanulmányát „AZ IPARMŰVÉSZET EMLÉKEI KECSKEMÉTEN I. TIRINGER FERENC KOVÁCSMŰVÉSZ (1875-1947)” címmel. A Bács-Kiskun megyei Múzeumok évkönyve, a tekintélyes CUMANIA-nak sorozatában megjelent dolgozat akkor nagy figyelmet kapott, de a téma rendszeres kutatása később térségünkben sajnos nem talált felkészült követőkre. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a legendás ötvösművész és aranykoszorús műlakatos mester: Tiringer Ferenc születésének 145. évfordulójára készült ALBUM képes anyagát Bánszky Pál korszakos tanulmánya köré rendezzük. (Ezúton külön is megköszönjük a jogörökös: Jánosyné Bánszky Zsuzsa szíves engedélyét, pártoló hozzájárulását!)

Számos támogató és előfizető révén most sikerült a már korábban is gazdag illusztrációs anyagot színes eredetiben közölni, valamint a Pali bácsi mű-listájában szereplő magyarországi és külföldi Tiringer-alkotásoknak nyomára bukkanni és azokat így együtt bemutatni.

Végül a Kecskeméti Városszépítő Egyesüle vállalkozott arra, hogy anyagi támogatóként és kiadóként is az Ügy mellé álljon. Az „Észnek hódol az érc…” Tiringer Album címet viselő nagy alakú, 180 oldal terjedelmű és 202 db, javarészt színes fényképpel, német és angol kivonattal a napokban megjelentetett könyv remélhetőleg számos, a kézművesség, a díszítőművészet és a magyar építészet történetének 19-20. századi szép vonulatainak értékeire kíváncsi barátunk érdeklődését felkelti.

Ennek érdekében az alábbi helyeken vásárolható meg a könyv: Líra Könyv- és Zeneszalon (Kecskemét, Hornyik J. krt.2.), a Mónus Erzsébet könyvárus (Budai utcai Piaccsarnok, Kecskemét), KÓBORLÓ Könyvesbolt (Kecskemét, Csongrádi u.2.), a Református Pont Könyvesbolt (Kecskemét, Szabadság tér), Korda Kiadó és Könyvesbolt (Kecskemét, Lestár tér), valamint a Hotel Három Gúnár recepcióján (Kecskemét, Batthyány u. 1-7.), valamint Hírház Kft. (Sárbogárd, Hősök tere 12. – tel: +36 25 508 900).

A Kiadóval egyetértésben a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület és a NESZ kötelékébe tartozó tagok 10%-os kedvezménnyel, tehát 4.050,-/db áron juthatnak a könyvhöz, amennyiben megrendelésüket november 25-ig eljuttatják az alábbi e-mail címre: dta@t-online.hu, Dömötör Tibor Attila társszerző és ügyintéző aktivistához.

A kiadó Kecskeméti Városszépítő Egyesület számlaszáma: OTP 11732002-20533980; megjegyzés: „Tiringer Album”

  • Nagy veszteség érte egyesületünket és az egész magyar népművészetet: 79 éves korában elhunyt Romsics Lászlóné hímző, író és pingáló asszony, a Népművészet Mestere. Emlékét megőrízzük!