• Nyitott Kézműves műhelyek- Csokonai leves és slambuc

Egyesületünk a Népi Mesterségek Háza nevet viselő alkotóházával évek óta tagja a Népi Kézműves Alkotóházak, Műhelygalériák és Nyitott műhelyek Országos Egyesületének. Évente kapcsolódunk az egyesület és a NESZ által meghirdetett Népi Kézműves Alkotóházak Országos Hétvégéje programjaihoz. 2024. április 6-án „Nyitott kézműves műhelyek” címmel alkotóházunk eddigi legnagyobb rendezvényét tartottuk. A rendszeresen működő szakköreink mellett, ezek a hímző, szövő, nemezműves, népi ékszerkészítő csoportjaink, a múlt év vége óta működő paszományos, majd az ez év elején indított kosárfonó, gyertyakészítő műhelyeket mutattuk be és lehetőséget teremtettünk arra, hogy a látogatók kipróbálják ezeket a mesterségeket. Mivel egyesületünkben 14 féle népi kézműves mesterséggel foglalkoznak tagjaink, meghívtuk még a mézeskalácsos, a grillázskészítő, a bútorfestő, a varró alkotóinkat is.

Igen sikeres volt a Debrecen régi városrészében levő, régi cívis házunk nyitott nagykapujára elhelyezett  molinó, Berencsi Erika és Csik Attila alkotása, az udvarról kihallatszó népzene, és a Virágos Lajosné Kozák Anikó által készített Csokonai leves, meg a slambuc csábító illata, melyet Radics László és felesége, Radics Lászlóné  Pázmándi Zsuzsanna készített és minden, a Házba érkezett  látogató megkóstolhatott.

 A látogatóink között voltak a szomszéd házak lakói, az egyesület régi tagjai, a vármegyei aSzakkörökből a mesterségekkel most ismerkedők és sok mindenki más!

  • Kiállítás az Árpád vezér Általános Iskolában

Városunk egy jól ismert iskolájában, az Árpád vezér Általános Iskolában a Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltár és egyesületünk közös kiállítást rendezett. Egy városi vetélkedőhöz kapcsolódott az a kiállítás, melynek témája Debrecen régi céhes mesterségeinek és a mesterségek mai képviselőinek bemutatása volt. A levéltár céhleveleket, céhes iratokat mutatott be a paravánokon, mi pedig a debreceni gubát. A diákok még megnézhették Dezsőné Borbély Emma debreceni polgárasszonyi viseletét, Tóthné Dénes Anikó debreceni gyöngyöspártáját, dr. Ráczné Buczkó Zsuzsanna debreceni bicskáját, Sánta Gyula debreceni cifraszűr motívummal díszített öltözet kiegészítőjét, Dobosné Hajdú Anikó a szíjgyártók egy speciális termékét, a szeredást és a szűr csatot, Hutkai László debreceni céhkancsóját és a cserép pipáját, Lugossy György és Orvos Józsefné debreceni ütőfás mézeskalácsát, és Radics László alkotásait.

  • Hortobágytól Sárrétig- kiállítás sorozat

Biharnagybajomban Tóth János etnográfus és Angyal László, a NMI Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatója nyitotta meg azt a vándorkiállítást, amelyet a vármegyében működő 3 egyesület alkotóinak és a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium diákjainak munkáiból szerkesztett a Bihari Népművészeti Egyesület.

A Debreceni Egyetem nemzetközi programjait szervező iroda meghívására a Sesztina Villában 3 mézeskalácsos mesterünk tartott népi kézműves bemutatót. Radics László az ütőfás, Pusztai Gáborné az írókást, Lőcziné Gődény Judit a magokkal díszített mézeskalács készítését mutatta be, majd a 45 külföldi diák kipróbálta mindhárom díszítési technikát.

  • Előzetes

Május 8-án lesz „érzékenyítő” kurzusunk befejező programja. A Debreceni Egyetem néprajz szakos hallgatói, akik a fazekas, a szövő és a nemezműves mesterségekből szereztek „érzékenyítés” során ismereteket, az utolsó foglalkozás alkalmával kiállításon mutatják be alkotásaikat.

Május 8-án délután a Debreceni, Nagyerdei Óvodában tartunk kézműves játszóházakat egy egész napos programsorozat alkalmával. Csuhétárgyakat, mézeskalács díszítést és gyöngyfűzést tanítunk az óvodásoknak és szüleiknek.

Május 11-én a Debreceni Motolla Egyesület a Népi Mesterségek Házában tartja hagyományos pünkösdi programját.

Május 14-én aSzakköri kiállítás nyílik Hajdúnánáson, kosárfonás, hímzés, népi ékszer, nemezművesség témában.

Május 15-én „Hortobágytól Sárrétig” című kiállítás sorozat utolsó állomása Földesen, az ÁMK-ban lesz.