• Elhunyt Vass Tamás erdőmérnök, fafaragó népi iparművész, szakoktató, egyesületünk meghatározó személyisége.

Az 1980-as években Császi Ferenc fafaragó, a Népművészet Mestere mellett, a megyei fafaragókkal együtt vett részt a Hosszúpályi úti Népművészeti Alkotóházban a játszótéri elemeink készítésében. Bútorokat tervezett és kivitelezett, ezekkel a bútorpályázatokon díjakat nyert. Bánszky Pál, a Megújhodó faragóhagyomány című könyvében fotókat közöl tárgyairól és ismerteti életrajzát. Nagyléptékű, köztéri alkotásai mellett rendkívül míves apró tárgyak, fa ékszerek készültek műhelyében. Nyugdíjasként az egyesületen belül kis csoportba szervezte a faműveseket, kertes házában berendezett faműhelyében rendszeresen fogadta a tagtársakat. Több hazai faragó tábort vezetett, részt vett Japánban, Inamiban egy jelentős nemzetközi faragó táborban.

  • Kiállítások a vármegyében és Debrecenben

Debrecen legnagyobb közművelődési intézménye a DMKI Ifjúsági Ház, melynek 11 egysége között a Tímárház, Kézműves Háza kiemelt jelentőséggel bír egyesületünk életében. Új vezetőjének, Békési Andrásnak a kezdeményezésére elindult egy olyan együttgondolkodás a megyében és Debrecen működő népi kézművességgel is foglalkozó intézmények, szervezetek között, amelynek komoly szakmai hozadéka lehet.

Első lépésként Bőrrel bánni címmel nyitották meg a kiállításukat, ezzel egy időben bemutatták a megújított, a tímármesterséggel kapcsolatos állandó kiállításukat is. A mai, „bőrrel bánó” alkotók számára szervezett kiállításon egyesületünk több tagjának alkotása is szerepel. A többi között Hutkai László, Kökényesi Gergő, Gajdics Krisztián munkái láthatóak.

  • Debrecen, Kálmáncsey Galéria Gyöngy Enikő kiállítása

„Lélekszikrák” címmel egyesületi tagunk, Gyöngy Enikő zománc és ötvösművész, népi iparművész, szövő alkotó önálló kiállítását láthatták az érdeklődők június 11-ig a Debreceni Széchenyi kerti református templom gyülekezeti termében.

  • Kaba, kiállítás

A Hajdú-Bihar vármegyei „aszakkör” csoportok közül a hímzés volt az egyik legnépszerűbb. Június 12-én Kabán, a Mácsai Sándor Művelődési Központban záró kiállítással mutatkozott be Molnár Tiborné egyesületi tagunk által vezetett kis csoport.

  • Debreceni kiállítás

A DHBMNE 40 éves jubileuma alkalmával kiállítás sorozatot szerveztünk 2023. első félévében. A 4 helyszínen bemutatott, 60 alkotó közel 200 alkotását tártuk az érdeklődők elé 4 hónapon át. A kiállítást elsőként Nádudvaron az Ady Endre Művelődési Központban láthatták majd Székelyhídon (Románia) az ottani Magyar Művelődési Házban nyitottuk meg a bemutatót. Sáránd, Közösségi Ház volt a következő helyszínünk végül „hazatért” a kollekció, és Debrecenben az Új Városháza Galériája nyújtotta a bemutató helyszínét.

A népi iparművészeti tárgyak gyűjtése, csomagolása, szállítása, rendezése, a megnyitók megszervezése, a PR munka nem kis feladat elé állította a managementet és a „fogadó feleket”, szakmai partnereinket. A sorozat utolsó bemutatója Debrecenben, az Új Városházán június 20-án 15 órakor nyílt meg. A közel másfél hónapig nyitva tartó kiállítást igen sokan tekinthetik meg, hiszen itt működik a Kormányablak és számos debreceni hivatal.

Egyesületünk erényt tud kovácsolni a szükségből! Évek óta gondot okoz, hogy jelentős kiállítási anyagainkat nem tudjuk méltó helyen bemutatni, mert kevés a központi helyen a jó kiállító terem a városban. A Nemzetközi Fazekasfesztivál pályázati kiállítását például egy megüresedett belvárosi üzletben rendeztük meg, most pedig, a jubileumi kiállításunkat a város jelentős közintézményben, az Új Városházán, annak nemrégen kialakított Galériájában tudtuk megtartani.

  • Kézművesek Világnapja Sárándon

Egyesületünk titkára népi kézműves foglalkozásokra hívta a Sárándon élő gyerekeket és szüleiket a Kézművesek Világnapja alkalmával a helyi Kézműves Portára. A korszerűen és hitelesen felújított parasztház kertjében tartott program igen népszerű volt a helyiek körében. A programot Virágos Lajosné Kozák Anikó hímző, népi iparművész, egyesületünk titkára szervezte és valósította meg.

  • Hímző tábor a székházban

Egyesületünk hímzői számára nyári tábort tartottunk a Népi Mesterségek Házában július 19-23 közötti időszakban. Témája a széleldolgozások hímzett textileken. Előadók voltak Göncziné Tóth Aranka a Népművészet Mestere és Harsányi Edit népi iparművész.

  • Hajdú hagyományok nyomában

Június napban 3 Hajdú-Bihari településen 12 mesterünk tartott népi kézműves bemutatókat szálas anyagokból, népi ékszer és bőrös mesterségekből, mézeskalács díszítésből, nemezművességből, fonalmunkákból.  A programokon műhelyenként 50-60 érdeklődő jelent meg és mindenkinek volt lehetősége egy-egy tárgy készítésére. A H

  • Előzetes

ajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat által megrendelt „szolgáltatásokat” egy-egy településen a Gyermeknap vagy Családi Nap alkalmával biztosították szakembereink. A természetes anyagok felhasználásával készített apró használati tárgyak készítése során mestereink „tudásátadási tevékenysége” népszerű volt és reméljük eredményes is lesz a gyerekek és fiatal felnőttek életében. Ezek az „érzékenytő” foglalkozások a tárgyalkotás nyújtotta élménnyel tudják gazdagítani a programokon résztvevőket.

Július 6-án Műcsarnok-i beszélgetés lesz.

A Műcsarnokban rendezett „Lélek Formák” című kiállításhoz kapcsolódóan, „Jövőnk gyökerei” címmel beszélgetésen vesz részt egyesületünk tagja Sütő Brigitta hímző, a Népművészet Ifjú Mestere, aki a NESZ Ifjúsági Bizottságának vezetője is.