• Ahazak Hétvégék

„ Újrahasznosítás”

Különleges programot kínáltunk textiles tagjainknak és barátaiknak, akik részt vettek az AHAZAK X. Országos Hete programján. A „Kézművesség a mindennapjainkban” című felhívásra mi az „Újrahasznosítás a népművészetben” címmel hirdettünk beszélgetést és bemutatót. Egy hagyaték felszámolása kapcsán olyan népművészeti tárgyakhoz jutottunk, amelyek továbbhasznosításra kínálták magukat. Régi lakástextilek kerültek elsősorban a kezünkbe, amelyekből virtuális tervezés után öltözheti darabokat, -blúzok, szoknyák, öltözet kiegészítőket- táskák, hátizsákok, színházi táskák készíthetők. Ezeket a tárgyakat, egy közösségépítő játékos program során megszerezhetik majd a programon részt vevők. Az új életre keltett alkotásokból bemutatót tartunk székházunkban.

 A Motolla Húsvét

 A debreceni székhelyű Motolla Egyesület 2022. Betlehemes találkozója után a Húsvétot is egyesületünk székházában, a Népi Mesterségek Házában ünnepelték a tagjai, a mi egyesületünk alkotóival és a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium diákjaival együtt. Ezzel a rendezvénnyel és az „Újrahasznosítás a népművészetben” című programmal csatlakozunk a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete programjaihoz. A húsvéti program igen sokszínű volt: tojásírást tanított Gyöngy Enikő, egyesületi tagunk, az alkotóház kertjében húsvéti leánytáncot mutattak be a szakgimnázium leányai, ezeken kívül húsvéti dalokat és locsolóverseket tanulhattak, és böjti ételeket kóstolhattak a megjelentek. Kínáltuk a szabolcsi és hajdúsági jellegzetes ételeket, közöttük sárgatúrót, böjti kalácsot, kukorica kásás paradicsomos töltött káposztát. A gazdag programot ez alkalommal is megörökítette a Debrecen TV, akik a Nemzeti Művelődési Intézettől kapták a felkérést.

  • Jubileumi kiállítások

Április 3-án nyílt a 15 éves Hajdúsámsoni Öltögetök Klubja kiállítása. Az egyesületünkkel szoros szakmai kapcsolatot ápoló csoport jubileumi kiállításának a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítótér adott otthont. A közösség asszonyai a 15 év alatt rendkívül gazdag sokszínű „repertoárral” büszkélkedhetnek. A megyei hímzéseken kívül erdélyi, dunántúli hímzéseket mutattak be. Ezekkel a hímzésekkel díszítették az öltözeti darabjaikat, lakástextileket, táskákat. A 15 éves Öltögetők az évek során jelentős szakmai sikereket értek el az országos pályázatokon is. (Kitesszük a szűrét pályázatok, Országos Textilpályázatok, ONK 2022 stb.) Több megyei, és megyén kívüli településen mutatták már be alkotásaikat. A csoport alapító vezetője Dobosné Hajdú Anikó hímző népi iparművész.

A jubileumi kiállításon helyet kaptak a megyében dolgozó „aszakkörökben” készült alkotások: gyöngyök, mézeskalácsok, csomózott technikával készült lakásdekorációk.

Április 15-én, a 40 éves Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület kiállítását nyitottuk meg. A kiállítás sorozatot Nádudvaron az Ady Endre Művelődési Központban indítottuk útjára. 60 alkotónk 14 féle mesterséget reprezentáló, közel 200 tárgyát állítottuk ki. Szerepelnek az egyesületet hagyományosan magas színvonalon képviselő mesterségek – hímzés, szövés, fazekasság, bútorkészítés, a szűr és a szűrhímzést, szűrrátétet továbbéltető alkotások. Új színt hoztak a nemez munkák- lakástextilen és öltözeten, a guba szövéssel készült öltözeti darabok, az ötvösmunkák és a gyöngyök, a festett bútor. A szálas anyagokat a kosárfonás és a szalma képviselte.  A kiállításon az egyesületet Maczik Erika, Nádudvar polgármestere és a Művelődési Központ igazgató asszonya, Tóthné Budaházi Judit köszöntötte. A 40 éves alkotóközösség kiállítását Kolozsvári István a NESZ és a Bihari Népművészeti Egyesület nyitotta meg. Tárlatvezetést Hubert Erzsébet, az egyesület elnöke tartott. Népdalcsokrot „adott át” a közönségnek Virágos Lajosné Kozák Anikó, az egyesület titkára és Lévai Kristóf Lajos a rendkívül tehetséges fiatal előadó.

  • Hírek a Népi Mesterségek Háza tájáról

Az új épületrész bekapcsolása az Alkotóház szakmai munkájába új kihívásokat hozott. Megalakítottunk aHáztanácsot”, melynek feladata a kiscsoportok munkájának összefogása, az ott működő, immár 7 csoport működésének összehangolása, az állagmegőrzés, a műhelyek tisztán tartása és még sok egyéb, a használat során felmerülő probléma közös megoldása. 

Április 13-án megkezdte a varró szakkör a munkáját. A Dobosné Hajdú Anikó vezette csoport az egyesület új, korszerű varrógépein kezdte az alapismeretek elsajátítását. A résztvevők Debrecenből és a környező településekről érkeztek.

Április 19-én folytatódott a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének hallgatóival a közös munka. A nemezesek tarisznyát, a fazekasok csigacsinálót, a szövők kis zsákot készítettek a mestereik irányításával.

Április 21.-én elindult a NESZ Ifjúsági Szakmai Bizottsága szervezésében „Vándorinas tábor” Nádudvaron, ahol 5 fiatal tagunk vesz részt a programokon. Tapasztalataikról beszámolót készítenek az egyesület vezetősége számára.

  • Előzetes

május 11-én nyitjuk meg a Jubileumi kiállításunk sorozatunk második bemutatóját. A Partium kisvárosában, Székelyhídon immár második alkalommal jelentkezünk kiállításunkkal a nemrég felújított múzeumban.

Május 5-én indul a paszományos szakkör a Népi Mesterségek Házában. Vezetője Kiss Árpádné paláskészítő, paszományos, népi iparművész, a Népművészet Mestere.